Măsurile luate de Curtea de Apel Galaţi: deţinuţii, audiaţi prin videconferinţă. În sediile instanţelor nu mai intră decât avocaţii şi justiţiabilii cu procese pe rol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Citarea părţilor în dosare se va face la ore diferite, astfel încât persoanele care intră în sala de şedinţă şi cele care părăsesc sala să nu se întâlnească în interiorul instanţei.

Având în vedere Hotărârea nr. 192/12.03.2020 a Consiliului Superior al Magistraturii, văzând agravarea situaţiei epidemiologice din ţară, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cauzate de coronavirus COVID-19, Curtea de Apel Galaţi a decis modificarea măsurilor de protecţie a populaţiei, după cum urmează:

În intervalul 14 martie 2020 - 4 mai 2020, se vor judeca numai anumite tipuri de cauze (cele cu caracter urgent şi cele realizate exclusiv prin videoconferinţă), conform Ordinului nr. 9/13.03.2020 emis de Preşedintele Curţii de Apel Galaţi, disponibil la această adresă.

Cauzele se vor judeca începând cu ora 10,00, iar după ora 15,30 se vor judeca doar cauzele urgente în materie penală.

În celelalte cauze, se va proceda fie la amânarea judecării cauzelor pentru un termen ulterior, fie la preschimbarea termenelor de judecată acordate în luna martie pentru o dată ulterioară, cu înştiinţarea în timp util a părţilor şi participanţilor. În aceste cauze, nu se vor lua măsuri, nu se va dispune suspendarea judecăţii pentru lipsa părţilor şi nu se vor pronunţa decăderi sau alte sancţiuni izvorâte din neprezentarea părţilor la şedinţă.

Cauzele stabilite în ordinul amintit se vor judeca cu prezenţa în sala de şedinţă numai a părţilor şi a participanţilor din dosarul respectiv. După luarea fiecărui dosar în care au fost părţi sau apărători prezenţi, se va proceda la aerisirea şi igienizarea sălii, ţinând cont de resursele disponibile. Citarea părţilor în dosare se va face la ore diferite, astfel încât persoanele care intră în sala de şedinţă şi cele care părăsesc sala să nu se întâlnească în interiorul instanţei.

Vom proceda la audierea prin videoconferinţă a persoanelor private de libertate, cu respectarea normelor de procedură.

Se interzice prezenţa în interiorul sediilor instanţelor a publicului sau avocaţilor, cu excepţia persoanelor care sunt implicate în dosare de pe rolul instanţei respective sau care au activităţi administrative la compartimentele instanţelor ori baroului de maxim 10 minute. În acest caz, prezenţa în sediu este permisă strict pe perioada desfăşurării respectivei activităţi.

Se suspendă programul de lucru cu publicul al Centrului de Primire Acţiuni, Documente şi Consultare Dosare (arhivă şi registratură) din cadrul Curţii de Apel Galaţi şi al centrelor de relaţii cu publicul, arhivelor şi registraturilor din cadrul celorlalte instanţe din circumscripţie. Publicul va transmite documentele către instanţe numai prin e-mail sau fax (pe cale electronică) şi, doar cu caracter excepţional, va putea transmite documentele prin poştă sau prin servicii de curierat.

Cererile adresate centrelor de relaţii cu publicul, arhivelor şi registraturilor vor fi transmise cu precădere pe cale electronică (prin e-mail sau fax), folosind de preferinţă formularul „cerere unică de arhivă” (http://portal.just.ro/44/SitePages/bine.aspx?id_inst=44#formulare), iar răspunsul compartimentului va fi scanat şi transmis solicitantului pe cale electronică. Acolo unde nu este posibil răspunsul pe cale electronică, solicitantul va fi înştiinţat să se prezinte pentru ridicarea documentului sau va primi documentul prin poştă.

Justiţiabilii sunt rugaţi să consulte dosarele instanţelor în formă electronică, prin intermediul paginii de internet http://cagl.ro, conform instrucţiunilor disponibile la adresa http://portal.just.ro/44/SitePages/contact.aspx?id_inst=44 , nu în format fizic la sediile instanţelor.

Vor fi luate  măsuri pentru igienizarea de cel puţin 3 ori pe zi şi aerisirea periodică a spaţiilor, dezinfectarea clanţelor uşilor şi se vor achiziţiona dozatoare cu substanţe dezinfectante pentru public, măşti de protecţie de unică folosinţă şi gel dezinfectant de mâini pentru personalul care lucrează direct cu publicul sau care prelucrează înscrisuri depuse de public.

Judecătorii, grefierii şi membrii celorlalte categorii de personal vor fi prezenţi la serviciu numai dacă este strict necesar pentru desfăşurarea activităţii de judecată şi a activităţilor administrative conexe.

Durata de aplicare a ordinului emis de Preşedintele Curţii de Apel Galaţi va putea fi prelungită sau redusă, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Măsurile luate de celelalte instanţe din circumscripţia Curţii de Apel Galaţi pot fi diferite, motiv pentru care vă rugăm să consultaţi şi portalul (pagina de internet) fiecărei instanţe.

”Vă rugăm cu insistenţă să evitaţi să vă prezentaţi la instanţă în această perioadă. Puteţi avea acces la dosar în formă electronică, completând cererea de comunicare electronică, conform celor indicate pe portalul Curţii de Apel Galaţi, secţiunea "Contact"”, este apelul conducerii Curţii de Apel Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite