Măsuri de securitate sporite la graniţa de est a României pentru prevenirea unei epidemii de pestă porcină africană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La punctele de trecere a frontierei către Republica Moldova – Oancea şi Giurgiuleşti – au fost detaşaţi medici veterinari de la DSVSA Galaţi, care împreună cu vameşii şi poliţiştii de frontieră nu permit introducerea în ţară a produselor alimentare de origine animală, în special a celor care provin de la porci. Carnea de porc provenind din spaţiul extracomunitar va fi confiscată, urmând să fie apoi distrusă la un punct de neutralizare autorizat.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi a încheiat protrocoale cu Poliţia de Frontieră, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) şi Ocolul Silvic Galaţi, în scopul întăririi măsurilor de securitate la punctele de trecere a frontierei de la Oancea şi Giurgiuleşti, astfel încât să se evite apariţia pe teritoriul României a unor cazuri de pestă porcină africană.

Proprietarii de animale care deţin porci trebuie să ştie că, după sacrificarea acestora, au obligaţia de a preleva şi trimite probe la DSVSA Galaţi, unde vor fi efectuate analize pentru depistarea pestei porcine africane, a pestei porcine clasice şi trichinelozei.

Măsurile de securitate sunt şi mai drastice la porcii mistreţi vânaţi, fiecare  campanie de vânătoare putând avea loc doar în prezenţa unui medic veterinar, în baza protocolului de colaborare între DSVSA şi AJVPS, a precizat Vasile Ştefan, reprezentantului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi.

Există două căi prin care pesta porcină africană poate ajunge în România: introducerea în ţară, din Republica Moldova, a produselor alimentare de origine animală şi porcii mitreţi, care ar putea ajunge în România din ţara vecină.

Toţi primarii şi medicii veterinari arondaţi localităţilor gălăţene de la graniţa cu Republica Moldova au fost informaţi de către DSVSA Galaţi asupra pericolului apariţiei unor focare de pestă porcină, aceştia având obligaţia să alerteze autoritatea veterinară cu privire la orice suspiciune legată de această boală.

Şi poliţiştii de frontieră de la graniţa cu Republica Moldova au obligaţia să anunţe DSVSA Galaţi, dacă descoperă fie în timpul patrulelor, fie prin intermediul aparaturii de urmărire prin termoviziune, prezenţa animalelor sălbatice moarte, în special a porcilor mistreţi. Animalul mort va fi preluat de un medic veterinar, urmând să fie prelevate probe din carnea acestuia, care vor fi supuse analizelor de laborator.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite