Maşina de tocat bani publici. Cum a ajuns să coste 50.000 de lei proiectarea unui soclu banal pentru o sculptură din metal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată acum lucrarea ce urmează să primească soclu FOTO C Crângan
Aşa arată acum lucrarea ce urmează să primească soclu FOTO C Crângan

Achiziţia publică aparţine Primăriei din Galaţi. Proiectul vizează doar proiectarea soclului şi studiul de amplasament pentru o lucrarea de artă care rugineşte de 26 de ani pe malul Dunării. Construirea nu este inclusă în preţ. Specialiştii consultaţi de „Adevărul” spun că suma este umflată de circa zece ori.

După ce, în ultimii 15 ani, municipalitea gălăţeană a tocat aproape zece milioane de euro pe studii de fezabilitate la proiecte fanteziste, care nu s-au făcut niciodată (detalii aici), zilele trecute a lansat o nouă achiziţie care a stârnit rumoare. Este vorba despre proiectarea unui soclu pentru o statuie, pentru care e prevăzută suma de 50.000 de lei.

Anunţul de achiziţie publică a fost postat în data de 23 noiembrie 2017 pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) şi pe site-ul primăriei, prin care municipalitatea solicită oferte (în fapt va fi o selecţie şi nu o licitaţie, dat fiind că suma, fără TVA, este sub pragul prevăzut de lege) pentru proiectarea unui soclu pentru o lucrare de artă care zace de vreo 26 de ani în bocheţi, pe Faleza Dunării.

De altfel, specialiştii în construcţii cu care au discutat reporterii „Adevărul” sunt de părerea unanimă că suma este uriaşă pentru simpla proiectare a unui paralelipiped de câţiva metri cubi de beton, care să susţină lucrarea „Omagiu lui Brâncuşi”, realizată în anul 1991 de către artistul plastic german Ewerdt Hilgemann.

„În mod normal, proiectarea şi studiul de amplasament pentru o astfel de lucrare costă pe piaţa liberă undeva în jurul a 5.000 de lei. Adică de zece ori mai puţin. Nici construcţia unui astfel de soclu nu poate depăşi 15-20.000 de lei. Mi se pare o bătaie de joc la adresa banului public ceea ce se întâmplă. Dacă proiectarea este 50.000 de lei, înseamnă că realizarea efectivă va costa oraşul vreo 500.000 de lei. Este sfidare la adresa plătitorilor de taxe”, ne-a spus inginerul constructor Ovidiu Odoboc.

Pentru ca lucrurile să fie şi mai clare, precizăm că soclul ar urma să înglobeze circa zece metri cubi de beton, iar preţul unui metru cub de beton este, la Galaţi (conform ofertelor a trei dintre cele mai importante firme locale), între 250 şi 300 de lei, cu transportul inclus, adică undeva în jurul a 3.000 de lei pentru toată lucrarea. Evident, trebuie socotită şi manopera, armătura şi sistemul de ancorare, însă acestea nu pot costa, însumate, mai mult de 10.000 de lei.

Intereant este şi termenul foarte scurt de valabilitatea a anunţului: practic, ofertele trebuie depuse în intervalul 23-28 noiembrie, în care există doar patru zile lucrătoare, dintre care prima iese din calcul (anunţul a fost pus după amiază, iar ultima este „scurtată” de ora limită (14,00) de depunere a actelor. „Pare ceva cu dedicaţie, pentru o firmă abonată la astfel de contracte”, ne-a mai spus inginerul Odoboc.

Mai trebuie spus că selecţia de oferte anunţată este a doua tentativă a municpalităţii gălăţene de a realiza un soclu pentru „Omagiu lui Brâncuşi”. Precedenta procedură s-a desfăşurat în mai 2016, însă totul s-a anulat deoarece nu a existat niciun ofertant pentru lucrarea evaluată la maximum 12.000 de lei. Ce-i drept, precedenta ofertă era clar subdimensionată, deoarece includea în aceşti bani şi execuţia soclului, nu doar proiectarea şi studiul de amplasament, ca în cazul actual.

26 de ani de nepăsare

Amplasarea lucrării „Omagiu lui Brâncuşi” în poziţie firească (adică pe verticală, pe un soclu) este o „epopee” care durează de 26 de ani, adică din vara lui 1991. Imediat după finalizarea lucrării, în cadrul taberei de sculptură în metal de la Galaţi, autorul ei (germanul Ewerdt Hilgemann) a cerut autorităţilor să pună în valoarea sculptura, mai ales că ea a fost donată municipalităţii.

În tot acest interval de timp, lucrarea a zăcut în boscheţii de pe malul Dunării şi a ruginit. În prezent, arată ca resturile unei epave.

În ultimii ani, fiul artistului, Kai Hilgemann, a reluat demersurile. „Principala dorinţă a tatălui meu este ca lucrarea sa să fie expusă în poziţie verticală. Ar fi cea mai mare lucrare a sa. Consider că, după 25 de ani, opera cu pricina şi artistul care a realizat-o merită o recunoaştere istorică şi culturală”, a scris Kai Hilgemann primăriei Galaţi.

Cine este Ewerdt Hilgemann

Sculptorul german Ewerdt Hilgemann este un artist cunoscut şi apreciat în întreaga lume. Opere ale sale sunt expuse în spaţii publice din oraşe precum New York, Chicago, Berlin, Amsterdam, Rotterdam sau Beverly Hills. O sculptură semnată Ewerdt Hilgemann a fost amplasată în 2015 la Chicago, cu ocazia unei importante expoziţii de artă contemporană. Cu trei ani în urmă, la New York, pe Park Avenue Mall, mai multe sculpturi ale germanului au fost expuse, timp de patru luni, în cadrul unei mari expoziţii temporare.

Lucrarea „Omagiu lui Brâncuşi” este cea mai impunătoare a sa. A fost sculptată la Galaţi, în 1991, cu ocazia celei de-a patra ediţii a Taberei naţionale de sculptură în metal. Este înaltă de 12 metri înfăţişează o coloană „turtită”, formată din paralelipipede vidate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite