Marii datornici la întreţinere riscă să ajungă pe străzi. 350 de gălăţeni sunt în procedură de executare silită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gălăţenii daţi pe „mâna” executorilor judecătoreşti au debite de peste 10.000 de lei. Majoritatea celor care nu-şi achită datoriile la întreţinere fie au rămas fără locuri de muncă, fie au credite la bănci şi nu mai fac faţă datoriilor.

Munteanu Neculiţa se numără printre sutele de gălăţeni aflaţi pe lista neagră. A lucrat cinci luni în domeniul confecţiilor, dar la scurt timp de la declanşarea crizei a fost trimisă acasă. Pentru că nu a apucat să lucreze decât cinci luni, femeia nu beneficiază nici măcar de indemnizaţie de şomaj.  

Soţul, Petrache Munteanu, a lucrat o vreme în construcţii în Spania. Nu s-a descurcat  şi a fost nevoit să se întoarcă acasă. Aşa se face că restanţele la întreţinere ale  familiei au ajuns la uriaşa sumă de 25325, 79 lei.  

„Avem gazul oprit şi, de curând, am primit şi hotărâre judecătorească. Avem doi copii care merg  şcoală, care trebuie hrăniţi şi îmbrăcaţi. Pe criza asta, am ajuns să nu avem nici ce mânca, aşa că nu ştiu când o să reuşesc să scăpăm de datoriile astea”, s-a plâns femeia.

În aceeaşi situaţie se află şi Victor Bertescu. El este pensionar de nouă ani, soţia lucrează ca îngrijitor la Şcoala nr. 10, iar băiatul este şomer. Restanţele familiei la apă caldă şi căldură sunt vechi de 10 ani.  

„S-a adunat în jur de 10.000 de lei, din care mai mult de jumătate sunt penalităţi. Sunt perioade în care nu am putut plăti nimic, de exemplu de sărbători. Sunt sătul de câte hârtii am primit, mi-au trimis şi avertismente”, ne-a mărturisit bărbatul, care riscă să fie dat şi pe mâna unui executor judecătoresc.

Furnizarea căldurii nu se opreşte parţial
 
Deşi au restanţe uriaşe, datornicii nu pot rămâne fără apă caldă şi căldură. „Nu se face debranşare individuală. Furnizarea agentului termic poate fi sistată doar la nivelul unei scări, dacă majoritatea proprietarilor are datorii foarte mari”, declară George Cubasa, directorul Apaterm.

11 asociaţii pe lista neagră

Societatea locală de furnizare a agentului termic primar SC Apaterm a realizat un top al datornicilor. Pe lista neagră sunt 1.825 de restanţieri la întreţinere cu dosare în instanţă. Dintre aceştia, 350 sunt în procedură de executare silită, iar 80 sunt deja executaţi silit.

„În total, avem de recuperat 170 de milioane lei de la populaţie, plus vreo 30 milioane lei de la Primărie. Nivelul încasărilor este unul foarte scăzut”, ne-a spus  Cubasa. Cei mai mare datornic este unul dintre membrii asociaţiei de proprietari 517, şi anume Vasile Vasiliu. Acesta este şomer şi are de achitat nu mai puţin de 29959,43 de lei. Locul secund în topul datornicilor este ocupat de un locatar al asociaţiei de proprietari 129, Vasile Hanui, care lucrează la Loconfort şi are o restanţă de 27697,52 lei. Pe locul trei, se află un locatar al asociaţiei nr. 517, Munteanu Petrache, care are de achitat suma de 25325, 79 lei. Pe lista neagră, mai figurează patroni, chiriaşi ai Primăriei, pensionari, profesori şi funcţionari publici.

Recuperatorii de creanţe, soluţia împotriva datornicilor


Dacă pe o perioadă mai lungă nu se achită nicio parte din datorie, asociaţia de proprietari înaintează o adresă prin care cere executorului judecătoresc să recupereze datoriile. În aproximativ 90% dintre cazuri, firmele reuşesc să recupereze sumele datorate. În primă fază, se trimite datornicului o scrisoare prin care este anunţat că ar fi bine să plătească. Dacă înştiinţarea respectivă nu îl convinge, rău-platnicul se trezeşte la uşă cu executorul judecătoresc. „La început, poţi rămâne fără televizor sau maşină, iar dacă datoria creşte, poţi rămâne şi fără apartament”, ne-a explicat administratorul Neculai Rolea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite