Marii consumatori de energie avertizează asupra faptului că taxele pe energie ameninţă industria din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marii consumatori se plâng că trebuie să plătească taxe suplimentare. Foto: Adevărul
Marii consumatori se plâng că trebuie să plătească taxe suplimentare. Foto: Adevărul

Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) avertizează asupra faptului că eco-taxele impuse facturii de energie, ameninţă sustenabilitatea afacerilor celor mai importante companii din România.

ABIEC solicită autorităţilor să implementeze, în cel mai scurt timp, măsuri suplimentare pentru a sprijini industria locală, în conformitate cu soluţiile propuse la nivelul Uniunii Europene. Membrii asociaţiei subliniază faptul că actualele schimbări legislative referitoare la eco-taxe sunt anulate de creşterea numărului capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile.

“Noi, în calitate de mari consumatori de energie, plătitori de taxe şi angajatori, dorim să ne continuăm dezvoltarea pe termen lung în România şi să rămânem competitivi pe pieţele internaţionale”, a declarat Marian Năstase, Preşedinte ABIEC. “Solicităm un tratament corect şi clar, măsuri similare celor implementate sau în curs de implementare de Uniunea Europeană şi de statele membre, axate pe sustenabilitate şi nu pe afaceri de conjunctură. UE a recunoscut importanţa strategică a principalelor industrii pentru viitorul Europei. La rândul nostru, oferim sprijin autorităţilor din România în angajamentul lor faţă de industria locală.”

OUG 57/2013 are un impact limitat asupra eco-taxelor, deoarece cota certificatelor verzi (CV) a scăzut de la 21,17% la 19,1%, reprezentând o reducere de 2,07%. Acest efect a apărut din cauza faptului că după implementarea ordonanţei, numărul de proiecte regenerabile finalizate a crescut (9% pentru proiecte eoliene şi 121% pentru proiecte solare) anulând o parte din efectele reglementărilor legii.

Marii consumatori industriali trebuie să plătească taxe suplimentare pentru energie, ceea ce a dus la o creştere constantă a facturii finale. Povara taxelor suplimentare impuse peste preţul energiei include certificate de CO2 regăsite în factura de electricitate, costuri de transport, taxe pentru energia regenerabilă şi presiunea investiţiilor de mediu asupra companiilor. Toţi aceşti factori afectează sustenabilitatea afacerilor, favorizează importurile din afara UE şi, în cele din urmă, au un impact puternic asupra PIB-ului şi asupra balanţei comerciale.

ABIEC subliniază că România plăteşte cele mai mari taxe de sprijin pentru energia regenerabilă (224% din media UE aşa cum rezultă dintr-un studio PwC citat de CE). Marii consumatori industriali subvenţionează un sector privat mic, care are profituri garantate. Autorităţile trebuie să găsească o soluţie permanentă pentru a opri supracompensarea sectorului de energie verde. ABIEC consideră că autorităţile în măsură trebuie să pregătească, în cel mai scurt timp posibil, standardele de calificare care oferă excepţii de la plata taxelor suplimentare pentru electricitate.

Taxa de cogenerare are, de asemenea, un impact mare asupra facturii finale, acoperind aproximativ 11% din costuri (circa 5,2 euro/MWh), în vreme ce taxa de transport se reflectă, mai departe, asupra costurilor pentru consumatorii industriali, fără să fie luat în considerare nivelul de consum, atunci când este impusă.

În vreme ce România tinde să supracompenseze energia, CE a monitorizat mai multe industrii-cheie şi este, acum, în proces de a prezenta o serie de măsuri de sprijin. De aceea, CE recomandă ca ajustările fiscale să fie orientate către creştere economică atât în ceea ce priveşte veniturile, cât şi cheltuielile. Astfel, taxele de mediu pot stimula dezvoltarea noilor tehnologii, pot promova eficienţa resurselor şi crearea de locuri de muncă “verzi”. Impactul costurilor mari cu energia pentru consumatorii casnici şi asupra competitivităţii, incluzând industriile energo-intensive, trebuie să fie monitorizat, pentru ca viitoarele decizii să poată fi luate pe baza unor dovezi puternice.

Membrii ABIEC sunt de părere că este absolut necesar ca România să implementeze exceptarea marilor consumatori industriali de la plata unui procent din taxele pentru energia regenerabilă, aşa cum este cazul în restul Europei şi să sprijine proiectele de eficienţă energetică pentru a îmbunătăţi competitivitatea industriei.

În ceea ce priveşte gazul, dublarea preţului în mai puţin de doi ani, nu este o soluţie viabilă pentru industrie. De asemenea, România nu dispune, încă, de o piaţă competitivă, preţurile fiind determinate de importuri, până în 2016. Prin urmare, nu sunt îndeplinite condiţiile pentru o piaţă liberă.
Deşi marii consumatori nu ai nimic împotriva unei pieţe libere, am avertizat asupra faptului că aceasta nu trebuie să îşi piardă avantajul concurenţial, nu trebui implementată într-un mod care să afecteze consumatorii, ci care să garanteze creşterea competitivităţii şi a gradului de siguranţă a furnizării.

ABIEC doreşte să realizeze un dialog cu autorităţile şi cu factorii de decizie pentru a asigura consultări cu privire la subiecte legate de energie şi de gaz. Asociaţia sprijină contribuţia industriei româneşti la dezvoltarea sustenabilă a economiei naţionale, precum şi viziunea şi poziţia industriei în toate sectoarele sociale. ABIEC îşi axează activităţile pe mai multe domenii: sustenabilitate, mediu, sănătate şi securitate şi energie.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite