Luni începe combaterea căpuşelor la Galaţi. Până acum, zeci gălăţeni au ajuns cu înţepături la Urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Este prima acţiune de combatere a căpuşelor făcută la Galaţi în acest an, cu o întârziere de circa o lună faţă de momentul recomandat de specialişti pentru un tratament preventiv eficient. Câteva sfaturi pentru situaţia în care aţi fost înţepaţi de o căpuşă.

Biroul de presă al Primăriei Galaţi informează că intervenţiile pentru combaterea căpuşelor din oraş şi din spaţiile de agrement limitrofe oraşului vor începe luni, 8 mai 2017.

Locaţiile stabilite sunt: Situl arheologic de la Tirighina, Faleza Inferioară, Faleza Superioară, Grădina Publică, Parcul Rizer, Parcul Cloşca, Parcul CFR, Parcul Libertăţii, Parc Viva, Orăşelul copiilor, Parc Turn TV, Parc Selgros, Parc Eminescu, Parc 13 iunie, Parc Asachi, Parc J5, Parc ANL Micro 13, Parc ANL – Gară, Parc Prefectură, Parc Viaţa Liberă, Parc Primărie, Parc Elice, Parc Spicu, Parc Romarta, Parc Studenţi, Parc R1 –R4, Parc VIP, Parc Complex Francezi, Parc Barladeanu, Parc Unicom, Parc Micro 39 – aferent aleea Comerţului.

Termenul preconizat pentru finalizarea acţiunii este 11 mai 2017, iar costul estimat pentru aceste intervenţii (care vor fi executate de Serviciul Public Ecosal) este de 5.500 de lei.

Din păcate, autorităţile au ratat lejer startul în lupta cu căpuşele, având în vedere că specialiştii recomandă ca primul tratament contra periculoaselor insecte să fie făcut în prima decadă a lunii aprilie şi nu la jumătatea lunii mai. Întârzierea trtamentelor de combatere a făcut ca populaţia de insecte să crească exploziv,, iar în ultimele zile zeci de gălăţeni au ajuns la urgenţe cu simptome alergice severe legate de înţepături de căpuşe.

Ce facem dacă ne muşcă o căpuşă?

În primul rând, NU intraţi în panică. După cum am spus mai spus, numai o mică parte din oamenii care sunt muşcaţi de căpuşe ajung să fie infectaţi cu Borrelia burgdorferi şi dezvoltă boala Lyme pentru că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale sprirochetei.

E foarte important să îndepărtăm căpuşa cât mai repede posibil, dar îndeplinind nişte criterii de siguranţă pe care le voi detalia. Se consideră că agenţii patogeni pe care îi poate transmite o căpuşă pătrund în organismul nostru numai dacă respectiva căpuşă a stat ataşată de piele (prin muşcătură) timp de cel puţin 36-48 h. Aşadar, dacă îndepărtăm căpuşa în primele două zile de la implantare, riscul de a contracta boala Lyme este extrem de mic!

Pentru îndepărtarea căpuşelor, este total contraindicat să folosiţi metode folclorice, ”tradiţionale” precum aplicarea de căldură/ceară/acetonă/ulei/vaselină/benzină pe căpuşă deoarece scopul nostru e să desprindem cât mai repede căpuşa, nu să aşteptăm să se arunce ea singură de pe noi. De asemenea, orice agresiune asupra căpuşei o poate determina să-şi deverseze conţinutul stomacal în organismul nostru, şi odată cu el potenţiale virusuri şi bacterii, ceea ce trebuie să evităm cu orice preţ.

Ca să desprindem căpuşa avem nevoie de o pensetă. Trebuie să încercăm să fixăm penseta pe capul căpuşei şi cât mai aproape de piele posibil. Scopul e să extragem căpuşa cu tot cu cleştii cu care s-a ataşat, nu numai corpul său. Restanţa capului la nivelul tegumentului poate duce la inflamaţie locală şi infecţie. Tragem cu atenţie, dintr-o singură mişcare, dar nu brusc şi fără să smulgem sau să răsucim căpuşa. Sub nicio formă nu trebuie să strivim corpul căpuşei din motivul expus mai sus (vărsarea conţinutului stomacal).

După îndepărtare, înfăşurăm căpuşa ţinută în pensetă în hârtie igienică şi o aruncăm în vasul de toaletă, dacă nu inteţionăm sau nu avem posibilitatea să o testăm. Există instituţii (în general, Facultăţi de Medicină Veterinară) care pot identifica specia căpuşei (numai anumite specii pot transmite Lyme) sau care ne pot spune dacă căpuşa respectivă e infestată cu Borrelii. Nu striviţi căpuşa cu mâinile goale şi nici nu o aruncaţi la întâmplare prin casă sau curte.

După ce am eliminat căpuşa, ne spălăm pe mâni şi folosim tot apă şi săpun pentru a spăla porţiunea de piele afectată, şi apoi aplicăm soluţie antiseptică (spirt sau iod/betadină). Se poate folosi local şi un unguent cu antibiotic.

Dacă aparatul bucal al căpuşei a rămas în rană, putem aştepta să dispară de la sine, iar leziunea ar trebui să se vindece în câteva zile. Totuşi, în această situaţie, există riscul ca la locul muşcăturii să apară o infecţie piogenă. Conform ECDC, riscul de infectare cu Borrelia burgdorferi nu este mai mare dacă rămân în piele resturi ale aparatului bucal, dar pentru liniştea voastră şi ca să preveniţi o eventuală infecţie locală e bine să mergeţi la medic pentru a îndepărta şi părţile din căpuşă pe care nu le-aţi extras.

Dacă nu sunteţi siguri că ştiţi ce trebuie să faceţi, puteţi să vă prezentaţi de la bun început la medic. Acesta vă poate ajuta să îndepărtaţi căpuşa şi vă va putea urmări evoluţia medicală. Dacă decideţi să gestionaţi singuri situaţia, e bine să notaţi data la care aţi fost muşcat de căpuşă şi să fiţi atenţi la eventuala apariţie a simptomelor caracteristice bolii Lyme (sau altor boli transmise de căpuşe). În cazul în care observaţi apariţia unor probleme de sănătate inexplicabile în termen de o lună de la momentul muşcăturii, trebuie să informaţi medicul despre data calendaristică la care a avut loc incidentul şi despre zona de pe corp în care s-a produs.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite