Locuri de joacă care pun în pericol viaţa copiilor. Din 157 de locuri de joacă verificate, doar unul are autorizaţie de funcţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarii de la Protecţia Drepturilor Consumatorilor Galaţi au descoperit un adevărat dezastru la aproape toate locurile amenajate pentru copii, multe dintre problemele constatate vizând deficienţe ce pun în mod direct în pericol viaţa micuţilor.

În perioada 27.09.2017- 4.10.2017, comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi au efectuat o serie de controale în judeţ pentru a verifica starea locurilor de joacă pentru copii şi dacă ele respectă drepturile consumatorilor.

Au fost verificate 157 locuri de joacă din 37 localităţi din judeţul Galaţi (comune, oraşe, municipii), iar concluziile comisarilor de la Protecţia Consumatorilor sunt extrem de îngrijorătoare. ”Dintre toate locurile de joacă verificate, la momentul controlului doar unul avea autorizaţie de funcţionare”, a declarat comisarul Mihaela Carmen Tudor, comisar şef adjunct al CJPC Galaţi.

În plus, administratorii locurilor de joacă sunt obligaţi să informeze consumatorii, printr-un panou de avertizare, amplasat la intrarea în parcul de distracţii, despre denumirea parcului de distracţii, numărul autorizaţiei de funcţionare a parcului de distracţii, emisă de autorităţile publice locale, datele de identificare a administratorului, inclusiv adresa unde acesta îşi are sediul, numerele de telefon ale serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgentă (salvare, pompieri, poliţie) şi al autorităţii pentru protecţia consumatorilor, pentru situaţii de urgentă.

Comisarii CJPC Galaţi au constatat însă că aproximativ 60% dintre locurile de joacă verificate aveau amplasat panoul de avertizare, dar cu informaţii incomplete, în timp ce la 40% dintre acestea acest panou lipsea cu desăvârşire. 

Şi la echipamentele de agreement există reguli stricte. Astfel, acestea trebuie inscripţionate cu denumirea echipamentului, codul de identificare al echipamentului pentru agreement, serie, anul de fabricaţie, cine este producătorul sau, după caz, importatorul şi caracteristicile tehnice, după caz: limita de vârstă pentru utilizarea echipamentelor; greutatea maximă admisă, înălţimea maximă admisă, numărul maxim de utilizatori admis şi numărul certificatului de conformitate (dacă este cazul).

Constatările comisarilor de la Protecţia Consumatorilor vorbesc de la sine: aproximativ 90% dintre echipamentele de agreement verificate nu aveau inscripţionate deloc informaţiile amintite.

”A fost verificată şi starea echipamentelor de agrement, constatându-se deteriorări de natură a pune în pericol siguranţă şi viaţă copiilor la aproximativ 25% dintre locurile de joacă analizate. Astfel, au fost echipamente de joacă cu podeţe aflate la înălţimi de doi metri care aveau balustradele rupte, tobogane cu trepte de urcare lipsă (la unele chiar şi trei trepte consecutive), un leagăn cu şezutul lipsă, plase sau dispozitive de căţărare de aproximativ doi metri înălţime, care nu aveau prevăzute la bază nisip sau covor care să atenueze o eventuală cădere, balansoare fără scaune şi învârtitori cu scaunele la care lipseau mânerul de susţinere”, face comisarul Mihaela Carmen Tudor, comisar şef adjunct al CJPC Galaţi, o trecere în revistă a problemelor majore care există la multe locuri de joacă din judeţul Galaţi.

Pentru toate aceste abateri, au fost aplicate 62 de avertismente şi au fost oprite temporar de la prestarea serviciilor de agreement toate locurile  de joacă verificate. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite