Localitatea din România unde indicele de infectare a trecut de 10 la mia de locuitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filtru la intrarea în localitatea Iveşti Foto: IJJ Galaţi
Filtru la intrarea în localitatea Iveşti Foto: IJJ Galaţi

Comuna Iveşti din judeţul Galaţi a ajuns la un indice de neînchipuit al infectărilor cu noul coronavirus. Autorităţile au plasat sub carantină o zonă a localităţii, în condiţiile în care testările au scos în evidenţă faptul că cele mai multe îmbolnăviri au avut loc pe o singură stradă din comună.

Situaţie îngrijorătoare în judeţul Galaţi. Indicele de infectare în municipiul Galaţi este de 2 la mia de locuitori, în timp ce la nivelul judeţului s-a ajuns la o rată de infectare de 1,47 la mia de locuitori.

Alte cinci localităţi din judeţ au o rată de infectare mare. Cel mai mare indice de infectare se înregistrează de departe la  Iveşti (10,17 la mia de locuitori). 

”Marea majoritate a cazurilor de infectare sunt pe o anumită stradă, care a fost carantinată. Era greu să carantinăm toată comuna pentru că acolo avem DN 25, un nod rutier important. Ar fi însemnat să organizăm filtre şi s-ar fi ajuns la cozi interminabile”, explică Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi, motivul pentru care doar o zonă din localitatea Iveşti a fost carantinată. Există şi motive de optimism. Joi, 22 octombrie, comuna Cuca are toate şansele să iasă din carantină, dacă avizul autorităţilor sanitare va fi favorabil.

Avertisment pentru administratorii de restaurante

La Şendreni, rata de infectare a ajuns la 2,91 la mia de locuitori, la Braniştea este de 1,60 la mia de locuitori, la Vânători-1,56, iar la Vârlezi-1,51. ”Vreau să înţeleagă toţi administratorii societăţilor care organizează nunţi şi botezuri că vom acţiona pentru a stopa astfel de activităţi, care sunt interzise prin lege. Trebuie ca fiecare dintre noi să respecte legea. Specialiştii ne spun că suntem vulnerabili în special la astfel de evenimente private”, a declarat Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi.

De altfel, administratorii a două restaurante de la Valea Mărului şi Pechea s-au ales cu dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi cu amenzi de câte 6.000 de le fiecare după ce poliţiştii au descoperit zilele trecute că aceştia organizaseră o nuntă şi un botez.

Imagine indisponibilă

Prefectul Eugen Hristache FOTO Valentin Trufaşu

”Toţi gălăţenii trebuie să înţeleagă că trebuie să purtăm această simplă mască, să păstrăm distanţarea socială, să respectăm regulile de igienă şi să fugim de locurile aglomerate. E nevoie să facem cu toţii front comun pentru a scădea incidenţa de infectare. Toată săptămâna paturile de la Terapie Intensivă au fost ocupate în totalitate, cu 4, 5 sau 6 persoane intubate. Suntem la limită şi pe această zonă. Nu vreau să ajungem ca pacienţii din Galaţi să fie internaţi în alte judeţe. Au fost bolnavi care au fost transportaţi de la Bucureşti la Baia Mare pentru că nu mai erau paturi. Nu e de dorit să ajungem într-o astfel de situaţie”, este avertismentul reprezentantului Guvernului în teritoriu.

Suplimentare a numărului de paturi pentru bolnavii COVID

Autorităţile au luat deja măsuri pentru suplimentarea numărului de paturi necesar gălăţenilor diagnosticaţi cu COVID-19. Un corp de clădire de la Spitalul de Psihiatrie ”Elisabeta Doamna” din Galaţi a fost amenajat, iar în următoarele zile va putea primi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus care manifestă forme uşoare sau medii ale bolii.

Marea problemă o reprezintă lipsa personalului medical. Pentru a deveni operaţională, noua unitate de primire a pacienţilor cu COVID-19 are nevoie de 4 medici infecţionişti, dar şi de asistenţi medicali şi infirmiere.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Irlanda, prima ţară din UE care intră în carantină. Cetăţenii se pot deplasa doar la 5 kilometri de casă

Patru judecători de la Curtea de Apel Târgu Mureş au fost confirmaţi cu noul coronavirus

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite