Lenuţa Vâlsan, mama florilor a fost gimnastă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este o argeşeancă prin naştere . S-a stabilit de 40 de ani pe malul Dunării, la Galaţi, şi a amenajat peisagistic aproape toate locurilor de recreere din oraş

A fost atrasă de floricultură şi peisagistică încă din copilărie. I s-a părut un domeniu foarte interesant şi şi-a spus că de asta trebuie să se ocupe în viaţă. Practic, şi-a transformat pasiunea în profesie.


Flori şi gimnastică


Dar dragostea pentru flori nu e tot: a făcut şi gimnastică de performanţă, fiind la un moment dat cooptată la lotul naţional.


„Am fost pasionată şi de gimnastică. Am ajuns chiar şi în lotul lotul naţional, unde antrenoare îmi era Elena Dobrovolschi Niculescu. Era o perioadă frumoasă, în care puteai face şcoală, învăţai o meserie şi putea face şi sport de mare performanţă", îşi aduce aminte Lenuţa Vâlsan.


După terminarea anilor de studii a ajuns la Galaţi, ca proaspăt inginer horticultor, unde a început să lucreze în domeniul peisagistic.


„În anul 1971 am ajuns la Galaţi. Pe atunci oraşul de la Dunăre era cunoscut ca oraşul trandafirilor şi al teilor. Cred că erau vreo 56.000 de trandafiri în oraş, apoi au început să se piardă aceste bogăţii. Acum mai sunt doar 16.000-17.000 de trandafiri în tot oraşul, şi mai puţin de jumătate din teii de acum 20-30 de ani", povesteşte inginera.


De-a lungul şederii la Galaţi a amenajat mai multe spaţii verzi din municipiu. Faleza Dunării, Parcul Cloşca, părculeţul de la monumentul Eroilor sau zona de la Casa de Cultură a Sindicatelor sunt doar câteva exemple.


Din 1997, odată cu inaugurarea Rosariumului şi a serelor de trandafiri de la Complexul Muzeal din Galaţi, a ajuns muzeograf şi responsabilă acestor spaţii expoziţionale. Este practic „mama florilor", de peste13 ani.


„Avem peste 6.000 de exponate, din 370 de specii. La Galaţi s-a reuşit amenajarea celei mai cochete sere de trandafiri din ţară. Nicăieri în România nu o să mai găsiţi aşa ceva", se mândreşte muzeografa.


În legătură cu vremurile actuale, trăieşte un un sentiment de dezamăgire. „Nimeni nu mai caută specialişti. Oricine ajunge să facă ceva 1-2 ani, este apoi pus să se ocupă de altceva şi tot aşa. În final nu ajunge specialist în vreu domeniu. Asta lipseşte societăţii actuale: să-şi crească specialişti, iar noi cei mai în vârstă să creştem noi generaţii de tineri care să continue munca".


Paradoxal, nu are flori acasă


Cu toate că traieşte printre trandafiri, Lenuţa Vâlsan nu are flori acasă, în apartament.
„La bloc nu prea cred că este locul florilor, ci doar la case. Eu şi stau toată ziua printre flori şi probabil că nu mai simt nevoia să amenajez şi acasă flori. La casa din Argeş da, am foarte multe flori", spune inginera.

Ce-i place?


Îmi place să mă plimb prin natură, printre flori. Probabil că de asta mi-am ales meseria asta. Drept urmare, din fericire, pot să-mi fac plăcerea chiar şi la muncă. Muzica lui Julio Iglesias şi teatrul de operetă mai sunt alte două pasiuni ale mele, la care ţin.


Ce nu-i place?
Mă indispune indiferenţa oamenilor şi grosolănia unora dintre ei. La asta aş mai putea adăuga şi nerespectarea valorilor. Consider ca asta deste una dintre cel mai amri tare ale poporului român. Tindem prea des să negăm valorile doar de dragul de a nega.

Întrebări şi răspunsuri:


Care ar fi cele mai bine aranjate oraşe din România din punct de vedere al spaţiului verde?
Cred că Piteştiul e un oraş minunat, cu o mulţime de flori, cu mult spaţiu verde bine amenajat. Mai sunt şi alte oraşe frumoase din punct de vedere peisagistic, cum ar fi Clujul, Bârladul, Iaşiul, Brăila şi chiar Vasluiul sunt oraşe bine ornamentate.
Unde este Galaţiul într-un astfel de top al amenajării spaţiului verde?
Până acum vreo doi-trei ani oraşul nostru era unul dintre ultimele. În ultimii ani s-au mai mişcat lucrurile şi cred că am mai urcat un pic, însă mai avem mult de lucrat pentru a ajunge în frunte.

Profil:


Născută. 18 iunie 1948, Piteşti


Studii. Facultatea de Horticultură din Bucureşti


Ocupaţie. muzeograf


Familie. Căsătorită, un copil

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite