Lecţie de viaţă: un gălăţean aleargă maratoane în Anglia pentru a da speranţă copiilor bolnavi de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Dan Dumitru

Are 37 de ani şi ar putea duce un trai confortabil în Leeds, Marea Britanie, acolo unde s-a stabilit de aproape un deceniu, însă gândul lui este mai mereu aici, în România, la copiii aflaţi la limita existenţei. Alex ajută la strângerea fondurilor necesare pentru a amenaja un centru de terapie pentru micuţii bolnavi de cancer.

"Nu-i un moft să ajuţi!"

„Trebuie să crezi, trebuie să lupţi!“, afirmă Alex Dan Dumitru, un bărbat de 37 de ani, din Tecuci atunci când vine vorba despre  misiunea pe care şi-a ales-o: aceea de a-i ajuta pe semenii aflaţi în dificultate.

„Nu este un moft să-i ajuţi pe ceilalţi. Este extraordinar să ştii că scoţi pe cineva dintr-un necaz sau măcar că-i alini suferinţa. În acelaşi timp, este foarte important  modelul de comportament pe care-l oferim celorlalţi şi, mai ales, copiilor noştri. Dacă nu le arătăm noi, părinţii, ce înseamnă omenia, caritatea, atunci cine să o facă în locul nostru?“, spune Alex.

Tânărul a ales să se stabilească în Marea Britanie, unde şi-a găsit de lucru la o fabrică de biscuiţi din oraşul Leeds. Un alt motiv care l-a împins la acţiunea sa este acela legat de imaginea românilor în Regatul Unit:

„Dacă nu arătăm cine suntem cu adevărat, lumea va crede toate balivernele pe care le citeşte în presa răuvoitoare. Este important să fim, fiecare dintre noi, ambasadorii României, ai românilor harnici, pricepuţi şi buni“, spune Alex.

A dus torţa olimpică prin Londra

Ideea de a-şi ajuta semenii în dificultate nu este una nouă pentru Alex, care a considerat mereu că milostenia este foarte importantă. „Există foarte mulţi oameni cu afecţiuni grave a căror viaţă poate fi salvată dacă noi, ceilalţi, suntem dispuşi să ajutăm. Trebuie doar să arătăm că ne pasă, iar lucrurile vor începe să se mişte“, spune românul, care a fost sufletul a numeroase campanii sociale în ultimul deceniu.

Alex Dan Dumitru

Tocmai spiritul lui caritabil avea să-l transforme, în 2012, într-o mică vedetă a românilor din Regatul Unit. Ca urmare a nominalizării făcute de membrii Parohiei Ortodoxe „Sf. Macarie cel Mare“ din Leeds, a fost selecţionat să ducă torţa olimpică prin Londra, în drumul ei către stadionul Wembley.

„Ca recunoaştere pentru întreaga activitate de voluntariat pe care a desfăşurat-o în ultimii cinci ani“, au argumentat atunci organizatorii britanici despre singurul român care a avut onoarea să ducă torţa oficială la Jocurile Olimpice din 2012.

Însă, după cum o spune chiar el, nu-i tot timpul simplu să ajuţi. Trebuie să cauţi mereu cea mai bună metodă pentru a-i mobiliza pe oameni. „Nu poţi doar să ceri nişte bani. Din cauza avalanşei de cerşetori şi de escroci, oamenii sunt ceva mai reticenţi, iar de aceea actele de caritate trebuie să fie foarte vizibile, pentru că altfel nu sunt credibile şi nu se poate face mare lucru“, explică Alex.

Alex Dan Dumitru

Metoda lui de a atrage atenţia este sportul. Pasionat de alergare, românul s-a înscris în ultimii ani, cu scop caritabil, la mai multe competiţii sportive organizate în Marea Britanie. În 2013 a alergat în celebrul maraton de la Manchester cu scopul de a-l ajuta pe Radu, un copil de 9 ani din Iaşi diagnosticat cu limfom Hodgkin. În 2014 a strâns, tot alergând, 1.250 de lire pentru un copil român bolnav de leucemie.

S-a înscris la tot mai multe competiţii, toate cu scopul de a ajuta. A alergat la câteva maratoane, a participat inclusiv la celebra competiţie de anduranţă „Half Iron Man“, a câştigat „Cholmondeley Castle Triathlon“ (n.r. – o cursă pe echipe extrem de dură, căci presupune alergare, înot şi ciclism) şi a sărit cu paraşuta de la 5.000 de metri.

Alex Dan Dumitru

A făcut cam de toate şi nici prin cap nu-i trece să se oprească, chiar dacă uneori nu-i este uşor, căci trebuie să-şi drămuiască foarte atent timpul între activităţile caritabile, slujbă şi familie. Alex este căsătorit şi are doi copii de care este foarte mândru. Băiatul cel mare este deja un talentat rugbist, remarcat de presa britanică în competiţiile pentru juniori.

În fine, este bine să ştiţi că, în afara activităţii umanitare, Alex mai are un scop în ceea ce face. Vrea să arate că românii sunt oameni între oameni.

„Din păcate, unele ziare europene au făcut românilor o imagine nedreaptă. Prin ceea ce fac, vreau să arăt şi că nu suntem nişte paraziţi, aşa cum ne-au etichetat unii, ci că suntem un popor plin de oameni talentaţi, muncitori şi plini de compasiune faţă de semeni“  Alex Dan Dumitru alergător

Casă a alinării pentru 300 de copii

Începând din aprilie 2015, Alex s-a „înhămat“ la o sarcină şi mai complicată. Vrea să mobilizeze oamenii, fie ei români sau britanici, pentru a sprijini un proiect extraordinar gândit de o organizaţie neguvernamentală din România.

Este vorba despre amenajarea unui centru de terapie, educare şi reabilitare pentru copii bolnavi de cancer în fază terminală. 

Alex Dan Dumitru

Proiectul este gândit de fundaţia „Hospice Casa Speranţei“, cu sprijinul „Hospice of Hope“ UK.  Pentru a strânge bani pentru a contribui la acest proiect (organizaţia se bazează pe o mulţime de alte surse de finanţare), tecuceanul a alergat în aprilie la maratonul Londrei, iar în urmă cu câteva zile a organizat o competiţie de anduranţă denumită „Români în UK Challenge“, prilej cu care a strâns din premii şi mici donaţii 1.000 de lire.

Nu este o sumă impresionantă,  însă banii sunt oferiţi din toată inima de către oameni care au o situaţie materială normală.  Dau din puţinul lor, cum s-ar spune. Mulţi oameni bogaţi, cu averi impresionante, ar trebui înveţe din asta, iar campaniile umanitare la care participă Alex Dan Dumitru tocmai aici vor să ajungă: la conştiinţa tuturor semenilor.

"Clădirea este la Adunaţii Copăceni şi se doreşte a fi casa a 300 de copii în faze terminale de cancer, dar şi un ajutor moral şi emoţional pentru familiile acestora. Acum arată rău, dar va fi ceva minunat până la urmă". Alex Dan Dumitru alergător

În acest moment, conacul de la Adunaţii Copăceni unde va funcţiona centrul gândit de „Hospice Casa Speranţei“, arată  destul de rău. Însă planurile sunt foarte ambiţioase, clădirile urmând a fi modernizate  la un standard foarte ridicat.

Alex Dan Dumitru

Trebuie să menţionăm că, de peste 20 de ani,  „Hospice Casa Speranţei“ oferă îngrijire specializată gratuită pentru persoanele  afectate de boli incurabile şi pentru apropiaţii acestora. Potrivit informaţiilor publicate de organizaţie, asistenţii sociali şi voluntarii „Hospice Casa Speranţei“ au oferit până în prezent îngrijire paliativă pentru mai mult de 12.000 pacienţi. Ei îngrijesc în fiecare an, în Bucureşti şi Braşov, peste 1.000 de persoane, din care peste 250 sunt copii cu boli incurabile.

Pentru aceştia, „Hospice Casa Speranţei“ organizează, de asemenea, ex- cursii, cluburi şi tabere de vară,  la care pot participa împreună cu fraţii lor.  Tabăra de la Adunaţii Copăceni vine, aşadar, în completarea tratamentului oferit acestor copii, pentru diversificarea metodelor folosite şi îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora, iar realizarea ei ar fi un  mare  succes pentru ideea de  caritate. 

"Din cauza avalanşei de cerşetori şi de escroci, oamenii sunt ceva mai reticenţi, iar de aceea actele de caritate trebuie să fie foarte vizibile, pentru că altfel nu sunt credibile şi nu se poate face mare lucru". Alex Dan Dumitru alergător

Proiectul „Români în UK Challenge“ a reunit 40 de participanţi

Proiectul„Români în UK Challenge“ s-a dovedit a fi nu doar un răspuns la articolele presei britanice vizavi de români, dar şi „o chemare la acţiunile de voluntariat prin mişcare“, ne-a spus Alex. Potrivit tecuceanului, 40 de persoane din Londra, Manchester, Leeds, Huddersfield, Hull, Warrington şi Scarborough au participat la prima ediţie a competiţiei, care s-a desfăşurat pe 21 iunie 2015. 

Alex Dan Dumitru

Culmea, britanicii, cunoscuţi ca fiind mai conservatori din fire, au participat şi ei la cursă. „Britanicii prezenţi la eveniment, patru la număr, s-au arătat super-încântaţi de frumuseţea, sensibilitatea şi omogenitatea grupului nostru şi doresc să participe la a doua ediţie. Ei ştiu ce înseamnă muncă de voluntariat prin mişcare şi au donat deja pentru Hospice Casa Speranţei“, ne-a spus Alex.

Printre maratonişti au fost şi zece copii, cel mai mic fiind în vârstă de 6 ani, iar cel mai mare, de 15 ani. „Cel mai bun exemplu pentru copiii noştri suntem noi, părinţii. Suntem datori să le arătăm ce este bine şi ce este rău. Nu trebuie să aşteptăm să-i înveţe alţii ce-i omenia pe copiii noştri“, a punctat Alex.

Cursă de 30 de kilometri, pe traseu muntos

„De 60 de ani, traseul Yorkshire 3 Peaks este cunoscut în Marea Britanie ca o drumeţie de anduranţă, care împinge limitele umane până la extrem: 38 de kilometri şi trei vârfuri de 700 de metri fiecare în 12 ore“, ne-a declarat Alex, care a ales pentru participanţi două variante de traseu prin pitorescul peisaj Yorkshire Dales, North Yorkshire.

Din motive care ţin de duritatea traseului şi de nivelul de rezistenţă fizică al participanţilor, majoritatea fiind „runneri“ amatori, neobişnuiţi cu dificultăţile curselor de acest fel, competiţia s-a ţinut pe două variante de parcurs. 31 dintre participanţi s-au înscris doar la traseul scurt, de zece kilometri, cu o singură ascensiune grea: Pen-y-ghent (694 de metri).

Alex Dan Dumitru

În schimb, traseul lung a fost o adevărată provocare pentru cei nouă participanţi care s-au încumetat să-l parcurgă.

„A plouat mereu, iar condiţiile de vizibilitate au fost reduse la înălţime. Având participanţi din Londra, de la 400 de kilometri distanţă, s-a hotărât să nu lungim prea mult cursa, aşa ca am făcut escaladarea a doar două dintre cele trei vârfuri, distanţa parcursă fiind de 30 de kilometri în zece ore“, ne-a povestit organizatorul.

Iniţiativa lui Alex, bine primită şi pe Facebook

Ideea lui Alex Dan Dumitru, de a organiza o cursă de anduranţă în scop caritabil, a trezit admiraţia românilor din Regatul Unit. Pe pagina de Facebook a tecuceanului s-au strâns sute de mesaje de admiraţie şi de încurajare.

„Toată admiraţia, Alex Dan Dumitru! Un eveniment cu oameni frumoşi, sensibili şi uniţi! Antonia, fetiţa mea, şi-a luat la şcoală certificatul primit la eveniment. A fost felicitată şi aplaudată în faţa colegilor şi a profesorilor. Este important pentru un copil, astfel îşi dezvoltă stima de sine şi învaţă să fie sensibil la nevoile celor din jur“ Alina româncă stabilită în Marea Britanie.

Mihaela Pricope a ţinut şi ea să-i mulţumească lui Alex Dan Dumitru: „Există oameni care îşi consumă timpul şi energia fără a cere nimic în schimb, doar pentru a-i ajuta pe semenii lor mai puţin norocoşi, ca să zic aşa, din lumea aceasta. Dan, mulţumim pentru tot ceea ce faci tu în activitatea de caritate şi pentru faptul că ne-ai creat oportunitatea să ne adunăm cu toţii şi să arătăm că suntem mai buni şi mai puternici împreună şi le putem ajuta pe acele fiinţe cu care viaţa nu a fost darnică şi pentru care fiecare zi reprezintă o luptă pentru a trăi!“.

O cursă care a unit două familii

Pentru că pe 21 iunie s-a sărbătorit în Marea Britanie „Ziua Tatălui“ (Father’s Day), pentru Alex a fost cadoul perfect să aducă împreună cele două familii: soţia şi copiii, pe de o parte, şi românii iubitori de mişcare şi acţiuni de caritate de cealaltă parte.

„Participând la acest eveniment, românii prezenţi au arătat că le pasă de nevoile şi dramele copiilor în suferinţă din România, că sunt dornici să facă mişcare în aer liber şi în acelaşi timp să devină solidari pentru o cauză nobilă. Mulţumim tuturor participanţilor şi îi aşteptăm la a doua ediţie în Lake District“, ne-a mai spus Alex Dan Dumitru. ;

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite