La Galaţi va fi inaugurat unicul parc din lume în care fotosinteza plantelor nu va înceta nici noaptea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu este nimic miraculos, fenomenul fiind întreţinut cu un număr impresionant de corpuri de iluminat, mai mare decât cel al copacilor. Energia electrică consumată în acest scop va fi costisitoare, dar unicitatea fenomenului merită o alocare generoasă din sărmanul buget local.

Parcul Rizer se numără printre proiectele moştenite de actualul edil de la predecesorul său. Este unul dintre acele proiecte pomenite public, cu năduf, de către Marius Stan căruia îi revine sarcina uşor ingrată de a le duce la bun sfârşit fără a fi nevoit să dea explicaţii în legătură cu costisitoarele „aberaţii tehnice" pe care le conţin.

Nu ne îndoim că, la finalul lucrărilor de modernizare, Parcul Rizer va arăta bine chiar dacă, din păcate, nu va avea şansa să fie pus în valoare de un cadru arhitectonic adecvat. Dacă nu s-ar afla în faţa monumentalei clădiri a Spitalului Militar, ar putea fi considerat „tichie de mărgăritar".

Totuşi, şansele ca gălăţenii să bată cale lungă până pe strada Traian pentru a se plimba pe aleile parcului Rizer - în ciuda faptului că, într-o bună zi, mult mai accesibila Grădină Publică, situată în aceeaşi zonă a oraşului, se va deschide din nou - ar putea depăşi aşteptările cârcotaşilor. Motivul îl constituie o particularitate deloc neglijabilă prin care viitorul parc se remarcă deja: fiecărui copac rămas netăiat îi corespunde cel puţin un corp de iluminat public.

Ai zice că parcul seamănă cu o pădurice de lampadare, dintre care unele au câte trei braţe. Şi cum proiectantul a prevăzut dotarea acestora cu becuri cu vapori de sodiu de mare putere, Parcul Rizer va fi singurul din lume în care plantele nu-şi vor întrerupe fotosinteza nici noaptea.

Acest loc de recreere va fi unul dintre consumatorii importanţi racordaţi la Sistemul energetic naţional, puterea sa instalată fiind una demnă de respect. Se poate deduce asta şi după dimensiunile transformatoarelor prevăzute în proiect, care au fost deja montate.

Transformatoare noi care să poată alimenta sistemul de iluminat al parcului

image

Cum să nu cârcoteşti că, în timp ce până şi corpurile de iluminat public se fabrică deja folosindu-se diode LED, din raţiuni de economie şi ecologie, energia electrică necesară pentru iluminarea „a giorno" a Parcului Rizer, va costa Primăria bani buni dintr-un buget local care nu poate acoperi toate necesităţile stringente?

„Conform proiectului, aprobat în timpul legislaturii trecute, corpurile de iluminat, dintre care unele cu câte trei braţe, au fost amplasate din şase, în şase metri, şi sunt prevăzute cu becuri de 150 de watt fiecare", ne-a precizat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei gălăţene.

Ai zice că este o glumă proastă, dar nu e. Parcul nu are câte un copac la fiecare şase metri sau mai bine zis nu mai are pentru că o parte dintre arbori au fost tăiaţi ca să poată fi construie celelalte amenajări prevăzute în proiect, precum locul de joacă pentru căţei, fântâna arteziană şi altele.

În locul copacilor tăiaţi, "au răsărit" corpuri de iluminat

image

Cât despre ponderea contravalorii atâtor corpuri de iluminat, a reţelei electrice şi a staţiei de transformare aferente, în costurile totale ale proiectului, de 4,7 milioane de lei (47 de miliarde de le vechi!), orice presupuneri şi comentarii sunt de prisos.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite