La Galaţi se construiesc avioane fără pilot, pentru uz militar şi civil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre dronele construite la Galaţi
Una dintre dronele construite la Galaţi

Performanţele dronelor proiectate la Universitatea "Dunărea de Jos" sunt similare celor ale unor producători consacraţi la nivel mondial şi unice în ţară.

Puţini sunt cei care ştiu că la Facultatea de Ştiinţe şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos" funcţionează Centrul de Excelenţă pe probleme de Mediu şi mai ales că, printre proiectele „speciale" la care se lucrează în acest Centru, se remarcă cel care vizează lărgirea ariei de utilizare a dronelor - avioane fără pilot, concepute pentru a fi utilizate mai ales în scopuri militare.

La fel ca avioanele „clasice", dronele sunt de mai multe tipuri, în funcţie de destinaţie (recunoaştere, luptă, spionaj, suport). Cel mai frecvent folosite, în zonele periculoase, în care piloţii ar fi expuşi unor riscuri prea mari, sunt cele pentru recunoaştere, dotate cu camere video. Dronele au intrat în atenţia opiniei publice în special după operaţiunile militare din Afganistan.

Centrul de excelenţă pe probleme de mediu de la Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi, în colaborare cu firma de cercetare ştiinţifică Reev River Aerospace, realizează atât proiectarea, cât şi construirea de avioane fără pilot (drone) cu multiple utilizări, militare, dar şi civile.

„Performantele sistemelor realizate la Centru sunt comparabile cu ale celor realizate pe plan mondial şi sunt unice la nivel naţional", ne-a declarat prof. univ. dr. ing. Lucian Georgescu.

Drone folositoare şi civililor

Coordonatorul activităţii de cercetare din Centru ne-a explicat cum sunt şi cum mai pot fi utilizate în scopuri civile dronele construite la Galaţi.

„De exemplu, dronele sunt extrem de utile pentru fotografierea georeferenţiată cu aplicatii cadastrale. La nivel naţional, se pregăteşte realizarea Planului de cadastru, care trebuie finalizat până în anul 2014. Contractul urmează să fie semnat cu o mare companie internaţională şi intenţionăm ca, în contextul pregătirii acestei vaste şi deosebit de importante acţiuni, să demonstrăm că dronele construite la Galaţi pot servi la realizarea hărţilor cadastrale necesare", a mai afirmat profesorul universitar Lucian Georgescu.

Există însă şi alte aplicaţii civile pentru a căror realizare dronele îşi dovedesc utilitatea.

Delta Dunării, monitorizată din cer

„Cu ajutorul acestor avioane fără pilot, in colaborare cu Institutul Regal de Aeronomie Spaţială din Bruxelles, realizăm observatii de mediu, utilizând sprectroscopia de mare fineţe, la diferite altitudini. De asemenea, facem observaţii de biodiversitate. Planurile de management ale ariilor protejate din Romania necesită observarea aeriană de la joasă inalţime şi monitorizarea ecosistemelor speciale. Pe anumite arii (de exemplu Delta Dunarii, care are o suprafaţă de 560.000 de hectare, dronele sunt singura posibilitate de observare si localizare precisă, din cauza lipsei căilor de acces. Dronele noastre sunt echipate cu motoare termice şi electrice, ultimele asigurand observarea biodiversitatii fără vreun impact asupra unor ecosisteme", a mai precizat universitarul Lucian Georgescu.

Dronele realizate la Galaţi permit şi efectuarea de observatii tehnologice speciale.

Astfel, după cum ne-a explicat profesorul Georgescu, echiparea dronelor cu senzori in infrarosu sau ultraviolet permite monitorizarea liniilor electrice de inalta tensiune, determinarea pierderilor de energie şi localizarea in timp real a acestora. De asemenea, pot fi monitorizate şi pierderile de gaze sau de produse petroliere pe magistralele de transport.

„Există deja discuţii pentru această aplicaţie, necesară în zone din nordul Africii unde accesul este dificil" a mai afirmat profesorul Georgescu.

Evident că dronele gălăţenilor de la Universitatea „Dunărea de Jos" sunt utile şi în aplicaţii care privesc siguranţa naţională.

Avioane teleghidate pentru un plus de securizare a frontierelor

Astfel, potrivit coordonatorului activităţii doctoranzilor care fac cercetare la Centrul de excelenţă pe probleme de mediu, observatiile video pe frontiera de stat a României s-ar putea realiza cu costuri mult reduse, transmiţându-se imagini în timp real şi cu acoperirea unor suprafeţe foarte mari, folosindu-se camere video ataşate dronelor.

Luni 10 septembrie, cu începere de la ora 11, la Baza Aeriană „Pegas" (fostul Aviasan) cercetătorii Centrului de excelenţă pe probleme de mediu, de la Universitatea „Dunărea de Jos", îşi vor prezenta avioanele fără pilot şi vor face o demonstraţie a utilităţii acestora. Sunt aşteptaţi să participe toţi gălăţenii pasionaţi de aeronautică şi de ştiinţă în general.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite