Klaus Iohannis: „Verdictele de plagiat sunt doar vârful icebergului în privinţa eticii şi integrităţii academice” FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, la Galaţi, la deschiderea Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România, că  verdictele de plagiat date recent reprezintă doar vârful icebergului în privinţa eticii şi integrităţii academice, şeful statului exprimându-şi speranţa că acesta nu va fi singurul pas.

Preşedintele a arătat, în discursul său, că una dintre valorile unui învăţământ modern este autonomia universitară, care înseamnă, de fapt, încredere în instituţiile de învăţământ superior, dar şi o responsabilitate crescută a acestora - faţă de formarea academică, faţă de contribuţia la cercetarea ştiinţifică şi faţă de societate în ansamblu.

„Este uşor să identificăm problemele din sistemul nostru de educaţie. Mulţi le cunosc din interior, iar unele sunt foarte evidente, se văd cu ochiul liber. Diferenţa o va face însă atitudinea noastră, voinţa de a le rezolva, curajul de a ne asuma responsabilităţi şi lucrul împreună pe termen lung. Aceasta este abordarea pe care am propus-o pentru proiectul «România educată» şi mă bucur că aud de la dumneavoastră abordări realiste, propuneri şi soluţii. Am ascultat cu atenţie temele ridicate de dumneavoastră şi vă cunosc preocupările, care sunt şi ale mele. Daţi-mi voie aşadar, să mă refer la trei chestiuni concrete: finanţarea, calitatea procesului educaţional şi responsabilitatea instituţiilor de învăţământ superior. Faptul că educaţia şi cercetarea din România au fost subfinanţate în mod constant şi supuse unei «reformite cronice», o ştim cu toţii. Totuşi, creşterea finanţării în sine nu va rezolva toate problemele”, a spus Iohannis la Galaţi.

Acesta a precizat că susţine alocarea unui procent mai mare din PIB pentru educaţie şi cercetare concomitent cu asumarea unui plan clar de investiţii şi priorităţi pe termen lung, respectat de toţi cei responsabili. În plus, pentru a garanta susţinerea unui astfel de demers, este nevoie ca sistemul educaţional şi cel de cercetare să demonstreze valoare pentru societate prin transparenţă şi evaluare reală a progresului şi a performanţei.

Calitatea procesului educaţional din universităţile româneşti

Şeful statului a precizat că are în vedere învăţământul centrat pe student, atractivitatea profesiei didactice şi calitatea procesului de predare. Potrivit acestuia, „există din păcate programe de licenţă şi masterat în cadrul cărora profesorii încă dictează după capitole din cărţi în loc să stimuleze creativitatea studenţilor şi spiritul critic. Nu pierdem potenţial doar prin abandonul şcolar sau nepromovarea Evalurării Naţionale sau a Bacalaureatului, ci şi prin lipsa accesului la programe de învăţământ superior de calitate, care să dea studenţilor capacitatea de a genera propria formare pe tot parcursul vieţii”, a explicat Klaus Iohannis, preşedintele României.

Klaus Iohannis în Aula Magna din incinta Facultăţii de Drept a UGAL FOTO Oana Cernat

image

Din nefericire, în prezent numărul studenţilor din România continuă să scadă din motive ce ţin de demografie, dar şi de capacitatea universităţilor de a atrage potenţiali studenţi valoroşi din medii socio-economice defavorizate sau din afara ţării prin strategii de internaţionalizarea învăţământului superior.

„Este nevoie ca universităţile să îşi definească mai bine misiunea şi contextul economico-social căruia îi răspund. De aceea cred că nevoia unei clasificări a universităţilor, care să oglindească diversitatea firească a misiunilor asumate ar trebui să stea la baza oricărei reforme viitoare. Un învăţământ de calitate reprezintă cheia pentru o România competitivă, o Românie care oferă cetăţenilor săi oportunităţi reale în propria ţară exportând inovaţie. Cred în necesitatea unei noi abordări a guvernanţei academice, în deschiderea universităţilor către societate şi asumarea aşa-numitei «a treia misiuni». Universităţile au o importantă responsabilitate socială. Ele trebuie să reprezinte cu adevărat modele de transparenţă şi integritate, devenind repere pentru alte instituţii şi în acelaşi timp, făuritoare de destine pentru tinerii care le trec pragul”, a spus Iohannis.

De asemenea, el a subliniat că statul are datoria de a găsi soluţii pentru a le oferi tuturor prin educaţie şansa la un viitor mai bun. Lipsa banilor nu ar trebui să mai reprezinte automat şi lipsa şanselor de acces şi de finalizare a studiilor în învăţământul superior, iar costul lipsei de investiţie în educaţia de calitate este mult mai mare decât poate România să-şi permită.


Klaus Iohannis în Aula Magna din incinta Facultăţii de Drept a UGAL FOTO Oana Cernat

„Presa a titrat zilele acestea despre verdictele de plagiat în cazul anumitor doctorate. Ele sunt doar vârful icebergului atunci când vorbim despre etica şi integritatea academică. Este un prim pas, dar, în mod cert, nu trebuie, nu poate să fie unicul. Lucrările de licenţă, tezele de masterat, dar şi lucrările din timpul anilor de studiu ar trebui, la rândul lor, să respecte o serie de norme clare, aplicate în mod consecvent în practica din mediul universitar. Astfel, am putea preveni «cultura plagiatului» încă din primii ani”, a afirmat şeful statului.

El a spus că sprijină în a readuce corectitudinea şi valoarea în mediul academic, sub toate aspectele sale.

„Mă bucur că va fi realizată pentru prima oară o evaluare a şcolilor doctorale, deşi recunosc că nu înţeleg exact de ce a trebuit să aşteptăm cinci ani de la promulgarea legii educaţiei pentru a demara acest proces. Am speranţa că Ministerul Educaţiei va reuşi să găsească cele mai bune instrumente pentru a asigura corectitudinea şi calitatea acestui proces. Este în interesul nostru, al tuturor ca sistemul de învăţământ superior românesc să fie deasupra oricăror îndoieli privind calitatea şi integritatea sa. Dragi studenţi, vă felicit în implicarea voastră de până acum în proiectul «România educată», cele şase dezbateri organizate de voi au oferit un conţinut valoros pentru demersul de construire al viziunilor şi obiectivelor de ţară privind educaţia şi cercetarea din România”, a adăugat preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că speră în implicarea studenţilor până la capăt, considerându-i pe aceştia principalii vectori de schimbare.

image


Klaus Iohannis înconjurat de studenţii gălăţeni FOTO Oana Cernat

image

La finalul conferinţei, şeful statului a stat de vorbă cu studenţii gălăţeni şi a făcut cu aceştia numeroase selfiuri care au ajuns deja pe reţelele de socializare. 

Klaus Iohannis: „Verdictele de plagiat sunt doar vârful icebergului în privinţa eticii şi integrităţii academice”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite