Kartul cu acţionare electrică, proiectat şi modelat tridimensional de un român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian şi kartul pe care îl adaptează pentru a funcţiona ca un vehicul electric Foto: Valentin Trufaşu
Cristian şi kartul pe care îl adaptează pentru a funcţiona ca un vehicul electric Foto: Valentin Trufaşu

Proiectul este o noutate în domeniu, pentru că toate karturile sunt propulsate de motoare pe combustibil. Cristian Lefter (31 de ani), student la Facultatea de Inginerie din Galaţi, lucrează în prezent pentru a pune în practică kartul, cu care va participa la competiţii împotriva karturilor clasice.

Cristian Lefter, student în anul III la Facultatea de Inginerie din Galaţi, specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini, şi  membru în cadrul Centrului de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor, coordonat de profesorul Cătălin Fetecău, a câştigat recent un concurs la Conferinţa Naţională a Studenţilor şi Elevilor în domeniul Ştiinţelor Inginereşti Tehnonav Junior 2018 cu proiectarea şi modelarea 3D a unui kart cu acţionare electrică.

Asta după ce anul trecut a câştigat un alt concurs profesional de reprezentare grafică inginerească cu o variantă mai ieftină, dar la fel de fiabilă pentru protezele medicale folosite pentru a înlocui oasele uzate din zona şoldului, în condiţiile în care acestea costă mii de euro şi puţini şi le pot permite. Cristian a conceput atunci o proteză din polimeri care este suportată de corpul uman.

Studentul şi-a adjudecat concursul din acest an după o muncă asiduă de câteva luni, în care a schiţat şi măsurat toate elementele unui kart electric, modelându-l şi asamblându-l în 3D. ”Prin soft, dezmembrăm şi reasamblăm kartul la o viteză foarte mare, elementele de fixare şi componentele fiind poziţionate pe traiectoria pe care acestea se montează. Scopul unei astfel de simulări este de a arăta publicului interesat cum se asamblează un kart electric în realitate. Vom face în perioada următoare şi simulări dinamice şi cinematice”, ne explică Cristian.

A adus cursa de karturi la Galaţi

Practic, prin acest soft, studentul poate face acum în câteva minute sute de simulări pentru a afla ce trebuie corectat şi ce mai poate fi îmbunătăţit la kartul său electric, lucru care în realitate ar lua zile sau chiar luni de zile. Aplicaţia poate fi adaptată şi la alte proiecte, ceea ce o face extrem de utilă.

Imagine indisponibilă

Kartul electric în 3D FOTO Cristian Lefter

Tânărul a reuşit acum şi o performanţă greu de egalat de către alţi ingineri, cursa de karturi clasice organizată de grupul Renault în Franţa şi România, la Piteşti, se va ţine în acest an la Galaţi, între 8 şi 10 mai. Au fost purtate deja discuţii cu Primăria Galaţi pentru reasfaltarea cartodromului. Cristian a reproiectat şi cartodromul de la Galaţi şi a transmis datele la municipalitate, care pe baza lor va pune în practică proiectul.

”Fuge” cu 60 de kilometri pe oră

Pentru că realizarea unui kart de la zero ar fi implicat costuri mult prea mari, Cristian şi profesorul său coordonator au decis să cumpere un kart clasic, pe care să îl adapteze apoi, astfel încât să funcţioneze ca un kart electric.

kart electric

Studentul şi-a adjudecat premiul I la un concurs de reprezentare grafică FOTO Cristian Lefter

”Lucrez pentru a-l transforma acum dintr-un kart cu motor pe combustibil într-un kart cu acţionare electrică. Kartul va atinge o viteză maximă de 60 de kilometri pe oră, având un motor de 10 kilowaţi şi o greutate, cu tot cu pilot, de 190 de kilograme. Am făcut extrem de multe calcule şi voi decide în perioada următoare ce controler folosesc pentru distribuţia comenzilor de la partea electrică spre cea mecanică”, ne detaliază Cristian.

La cursa de karturi din luna mai, Cristian va participa cu un kart cu combustie, pentru că timpul pentru realizarea kartului electric este mult prea scurt, dar acesta este încrezător că în următoarele luni îşi va vedea proiectul pus în practică. Scopul urmărit de studentul din Galaţi este de a promova dezvoltarea de autovehicule electrice, care să le înlocuiască în timp pe cele pe combustie, reducând astfel semnificativ şi poluarea.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite