Justiţie de România: Aceeaşi clădire a fost retrocedată către două persoane diferite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea fostului Comisariat Militar aparţine acum familiei Flamaropol
Clădirea fostului Comisariat Militar aparţine acum familiei Flamaropol

Statul a recunoscut de două ori dreptul de proprietate asupra aceluiaşi imobil. Primii „proprietari“ au primit bani, ceilalţi au luat clădirea. Eroarea s-a produs din cauza juriştilor de la Consiliul Judeţean care nu au verificat la Arhivele Statului cine a fost ultimul proprietar al clădirii.

Citeşte şi:

Prejudiciu adus Statului. Comisariatul Militar din Galaţi, retrocedat de două ori

Culmea retrocedării la Galaţi! Judecătorii au restituit în natură terenul pe care este construit un bloc de pe Faleză

Justiţia, încă plină de probleme

Gafe în lanţ la Consiliul Judeţean Galaţi. Din cauza superficialităţii unor funcţionari, statul a suportat de două ori despăgubiri pentru clădirea în care până de curând a funcţionat Comisariatul Militar. Prima dată în baza Legii 112/1995, iar a doua oară, în baza Legii 10/2001. Printr-o hotârâre din 1998, Consiliul Judeţean (CJ) i-a acordat despăgubiri de 24.000 de lei (21.673 de euro la cursul BNR din acel an) lui Romulus Drumea. Decizia a fost luată în pripă, fără a se verifica la Arhivele Statului cine a fost ultimul proprietar în momentul în care imobilul a fost preluat abuziv de stat.

Ulterior, CJs-a trezit la uşă cu adevăraţii moştenitori. Neculai Flamaropol s-a adresat instituţiei, solicitând restituirea în natură a imobilului cu suprafaţa de 2.677 metri pătraţi. Potrivit contractului de vânzare-cumpărare din 1947, Hristu Flamaropol, tatăl lui Neculai Flamaropol, a cumpărat clădirea în 1947, de la Mihail Drumea. „Mi s-a spus că au acordat deja despăgubire pentru imobilul respectiv. Ei nu au verificat cine a fost cel deposedat în mod abuziv de către stat", a explicat Didel Bujeniţă, avocatul familiei Flamaropol.

Greşeală sau intenţie

Întrucât cererea de restituire a fost refuzată, urmaşii ultimului proprietar au apelat la justiţie şi au câştigat procesul. În consecinţă, clădirea Comisariatului a fost restituită în natură. „Nu ştiu dacă a fost o greşeală sau o intenţie din care au fost speculate anumite interese", a afirmat avocatul familiei Flamaropol. „Ştiu că s-a retrocedat în 1998, parcă unei familii pe nume Drumea. Eu eram doar un simplu membru în comisia de retrocedări, dar din comisie făcea parte şi preşedintele Consiliului Judeţean", a declarat Dragu Togan, şeful consilierilor juridici din CJ în acea perioadă. Familia Drumea a cheltuit de mult banii primiţi. CJ mai poate recupera suma respectivă doar dacă îi dă în judecată pe juriştii superficiali.

"Consiliul Judeţean nu a verificat cine a fost cel deposedat şi a despăgubit pe altcineva."
Didel Bujeniţă avocat

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite