Justiţia face lumină în cazul societăţii agricole adusă la sapă de lemn de incompetenţa instituţiilor statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Banu, administratorul firmei, în faţa resturilor din patrimoniul societăţii FOTO Adevărul
Ion Banu, administratorul firmei, în faţa resturilor din patrimoniul societăţii FOTO Adevărul

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au decis, pentru a treia oară, definitiv şi irevocabil, că societatea Agromec  Berheci SA (judeţul Galaţi) este victima acţiunilor abuzive ale Fiscului. Firma a intrat in colaps financiar după ce Direcţia de Finanţe Galaţi a început să o execute abuziv pentru datorii care fuseseră anulate prin decizie judecătorească.

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au confirmat, încă o dată, că societatea agricolă Agromec  Berheci SA (dar şi firmele de grup cu care se află în stare de dependenţă economică) este victima instituţiilor statului (în frunte cu Fiscul), care au adus-o la sapă de lemn prin măsuri discreţionare şi abuzive.

Aşa cum menţionam în ediţiile trecute ale cotidianului „Adevărul”, Agromec  Berheci SA (judeţul Galaţi) a trecut , începând cu vara anului 2003, prin momente foarte grele, fiind o victimă a birocraţiei şi incompetenţei instituţiilor statului.

O bulibăşeală marca Ministerul Agriculturii

În toamna lui 2003, adică acum 13 ani, după o secetă cumplită, care i-a distrus complet culturile, societatea a cerut, pe baza unor documente clare, pe care nimeni nu le-a pus vreodată sub semnul îndoielii, despăguri pentru calamităţile suferite.

Dosarul (care conţinea poliţe de asigurare valabile, expertize, avize şi toate documentele necesare) a fost aprobat de toate instituţiile subordonate Ministerului Agriculturii implicate în plata despăgubirilor dar, surpriză, banii n-au mai ajuns în contul societăţii.

Fiind vorba despre o sumă esenţială pentru supravieţuirea societăţii (519.000 de lei, corespunzător a 2.000 de hectare de culturi calamitate), societatea a cerut lămuriri Ministerului Agriculturii, instituţie care, sub semnătura secretarului de stat Nicolae Lazin (membru al cabinetului Tăriceanu) recunoaşte nonşalant că nu s-a plătit, fără a explica însă motivul.

image

Adresa aberantă semnată de secretarul de stat Lazin. FOTO C .C.

Mai mult decât atât, firma este anunţată că nici nu mai poate primi despăgubirile vreodată, pentru că s-a depăşit termenul de alocare bugetară.

Justiţia confirmă forţa majoră

Pierderii recoltei şi neplata despăgubirilor (este de menţionat că absolut toate firmele agricole din judeţul Galaţi, cu excepţia Agromec Berheci SA, au fost despăgubite de stat în 2003) au însemnat o lovitură cumplită pentru societate, care a intrat în incapacitate de plată.

Pentru că rezista asaltului creditorilor (dintre care Fiscul era cel mai agresiv), directorul Agromec Berheci SA, economistul Ion Banu s-a adresat justiţiei, solicitând să i se facă dreptate, fie şi măcar prin compensarea datoriile către bugetele de stat cu suma ce i se cuvenea legal pentru pagubele suferite.

Complementar, se cerea să se activeze clauza de forţă majoră, lucru echivalent cu „îngheţarea” tuturor plăţilor şi a accesoriilor, precum şi exonererea de datorii pe perioada cât forţa majoră rămânea activă, adică până la lămurirea conflictului cu instituţiile statului român.

Urmează o lungă perioadă de procese alambicate şi devoratoare de timp, însă în17 decembrie 2009, prin sentinţa nr. 1335/2009, Curtea de Apel Galaţi dă dreptate firmei private şi stabileşte că toate acţiunile Fiscului au fost abuzive.

image

Decizia instanţei, prin care societatea este exonerată de răspundere FOTO C.C.

Mai mult decât atât, judecătorii au concluzionat că, din anul 2003, societatea Agromec Berheci SA se afla „în caz de forţă majoră, exonerator de răspundere pentru perioada 2003 la zi”. Instanţa a precizat şi că „societatea este exonerată de plata sumelor stabilite prin actele fiscale”.

Acest lucru înseamnă că, legal, toate acţiunile împotriva firmei trebuie suspendate de drept, nefiind permise executările silite de niciun fel până la lămurirea cauzelor care au creat forţa majoră. Şi mai mult, toate penalităţile şi majorările sunt considerate nule.

Ulterior, Ministerul de Finanţe a pierdut pe toate căile de atac, inclusiv pe cea a recursului în anulare, soluţia rămânând definitivă şi irevocabilă. Iar asta nu este tot: prin alte decizii (colaterale)  ale instanţelor au fost anulate executările silite făcute de Fisc în mod abuziv.

Când Fiscul (abuziv) e mai periculos decât moartea

Deşi totul părea să fie clar ca apa de izvor şi că Agromec  Berheci SA îşi va recâştiga drepturile, Ministerul de Finanţe izbuteşte, printr-o manevră neortodoxă, să sucească totul la 180 de grade: cere insolvenţa societăţii, ignorând faptul că aceasta se afla în stare de forţă majoră, constată definitiv şi irevocabil de către justiţie.

După ce, în prima fază, Tribunalul Galaţi admisese participarea la masa credală a Ministerului de Finanţe, iar Curtea de Apel Galati prin decizia nr.320/21 octombrie 2014, mentine decizia Tribunalului Galati, decizia fiind irevocabila, Agromec Berheci SA, rămânând datoare  doar cu impozitele  calculate ca bază, după data de 15 aprilie 2010, respingând datoriile, penalităţile şi majorările perioadei de forţă majoră (în baza sentinţei nr. 1335/2009 a Curţii de Apel), Curtea de Apel Galaţi (judecători Alexandrina Zaharia, Veronica Păcurariu şi Monica Mateiciuc) răstoarnă totul.

Magistraţii hotărăsc (Decizia nr.100/23 aprilie  2015) că Fiscul are dreptul şi la penalităţi pentru perioada 2003-2010, deşi acestea fuseseră deja anulate prin decizia judecătorească definitivă menţionată mai înainte (decizie care, potrivit normelor de drept româneşti, nu mai poate fi modificată, suspendată sau anulată).

Ca şi cum acest lucru n-ar fi fost suficient de bizar, acelaşi complet de judecată decide să anuleze şi expertiza financiară dispusă de Tribunal, document prin care se stabilise că Fiscul este bun de plată 12,5 milioane de lei pentru faptul că, prin executările silite abuzive şi ilegale, a distrus practic activitatea Agromec Berheci.

Dreptul de a nu te lăsa omorât

În ciuda faptului că, urmare a celor prezentate mai înainte, Agromec Berheci a ajuns într-o situaţie economică foarte rea, conducerea societăţii nu s-a lăsat descumpănită de abuzuri. Ca atare, a continuat acţiunile în justiţie, în speranţa că lucrurile vor ieşi la lumină cândva.

Agromec Berheci. Foro Adevărul

Sediul societăţii din Berheci FOTO C.C.

Primul lucru făcut a fost solicitarea unei lămuriri de dispozitiv a sentinţei nr. 1335/2009 a Curţii de Apel Galaţi (prin care se constata forţa majoră), iar răspunsul nu întârzie foarte mult.

În 15 aprilie 2010, judecătorii Curţii de Apel precizează, fără echivoc, că decizia lor a fost luată în sensul constatării exonerării de răspundere, pentru perioada 2003-2009 „pentru întreaga activitate a reclamantei şi a firmelor de grup”.

Lămurirea este pusă la dosarul insolvenţei, însă judecătorii Alexandrina Zaharia, Veronica Păcurariu şi Monica Mateiciuc continuă jocul bizar şi se fac că nu pricep că situaţie de forţă majoră obligă Fiscul să renunţe la datorii, dobânzi şi penalităţi. Ca urmare, coşmarul juridic continuă.

A treia oară poate-i cu noroc

Deşi poate părea absurd să vorbim despre noroc într-o chestiune juridică mai mult decât clară, realitatea ne obligă să privim lucrurile cu circumspecţie.

Asta chiar dacă Agromec Berheci tocmai ce a obţinut, pentru a treia oară, confirmarea scrisă că are dreptul să fie scutită de datorii, penalităţi, majorări şi alte asemenea accesorii pe perioada de forţă majoră.

Afirmaţia este făcută de Curtea de Apel Galaţi, secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, care prin încheierea de şedinţă din 7 iunie 2016 (dosar nr 4056/121/2008), răspunde la noua cerere de lămurire formulată de Agromec Berheci în termeni cât se poate de categorici.

„Dispozitivul deciziei •1335/17.12.25009 pronunţată de Curtea de Apel Galaţi în dosarul 4056/121/2008, astfel cum a fost lămurit prin încheierea pronunţată la data de 15.04.2010 cuprinde suficiente elemente pentru a putea fi pus în executare”, scriu judecătorii în document, atât de clar încât ar putea înţelege şi un elev de clasa a V-a.

Asta însă nu-l linişteşte deloc pe directorul Agromec Berheci, Ion Banu,care deja şi-a văzut firma adusă la sapă de lemn, deşi avea dreptate şi avea şi documente care să ateste acest lucru.

„Mă simt ca într-un film absurd. Pe de o parte justiţia îmi spune, categoric, că am dreptate, pe de altă parte vin alţi judecători care aprobă acţiunile contrare ale Fiscului. Nici nu ştiu ce să mai cred. Sunt derutat şi descurajat de abuzurile repetate ale instituţiilor statului”, ne-a declarat Ion Banu, care a mai precizat că intenţionează să cheme în judecată statul român la instanţele internaţionale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite