Judecătorul care i-a arestat pe ucigaşii capului lumii interlope din Galaţi: "Dorm liniştit. Nu am condamnat pe nimeni pe nedrept"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Florin Meleacă
Judecătorul Florin Meleacă

Interviu în exclusivitate cu Florin Meleacă, magistratul care i-a arestat pe ucigaşii lui Marian Ivan. Judecătorul Florin Meleacă este vicepreşedintele Tribunalului Galaţi şi s-a specializat pe cauze de corupţie şi crimă organizată.

Rep. Care este cel mai spectaculos caz la care aţi lucrat ca magistrat?

A fost în 2005, un caz, în care soţul şi-a omorât soţia şi pe amantul acesteia. Era tânăr şi, până la momentul acela, avusese o comportare ireproşabilă. Au rămas patru familii nenorocite şi în special a lui pentru că avea un copil. Nu a fost un caz complicat, ci mai degrabă şocant! Eu i-am dat 30 de ani închisoare, iar instanţa supremă i-a redus pedeapsa la 29 de ani. A fost acuzat de furt, viol asupra soţiei şi omor prin ştrangulare. Pe prieten, l-a ucis cu toporişca, după ce s-a luptat cu el prin casă. Ştiu că îi urmărise prin oraş şi, după ce i-a omorât, a înscenat un furt.

Rep. Aţi avut vreodată sentimentul că aţi condamnat un nevinovat?

Din punctul ăsta de vedere, dorm liniştit. Consider că nu am condamnat pe nimeni pe nedrept. Întotdeuna am dat soluţia pe probele din dosar. Trebuie să vă spun că adevărul pur nu iese la suprafaţă. Simţi că inculpaţii nu o să-ţi spună chiar totul, dar cu ajutorul celorlalte probe reuşim să aflăm adevărul. Înainte de pronunţarea unei soluţii, iau din nou dosarul, filă, cu filă, şi analizez totul chiar de două-trei ori.

Rep. Aţi avut vreun caz în care n-au existat suficiente probe pentru condamnarea inculpatului şi l-aţi achitat?

Chiar recent, am dat o achitare într-un asemenea caz. Acuzaţia era tâlhărie urmată de moartea victimei şi violare de domiciliu. Conform procedurii, declaraţia inculpatului poate servi la aflarea adevărului numai dacă se coroborează cu alte probe din dosar. Inculpatul recunoscuse iniţial fapta la Poliţie, dar, în faţa procurorului, a revenit asupra declaraţiei. Acest dosar, care s-a aflat în cercetare penală timp de nouă ani. Ştiu că a mai fost cercetată şi o altă persoană pentru această faptă, dar nu s-a dus la capăt urmărirea penală. Paradoxal, că iniţial şi procurorul care s-a ocupat de caz a dispus scoaterea de sub urmărire penală a suspectului pentru că nu existau suficiente probe. Nu mai spun că a fost judecat în libertate.

Rep. Aţi fost vreodată ameninţat de persoanele pe care le judecaţi sau de părţi?

Nu am primit niciodată ameninţări. Unii inculpaţi acceptă soluţiile pe care le dau, iar dacă nu sunt mulţumiţi, pot ataca decizia la instanţa superioară. Dimpotrivă. Sunt situaţii amuzante pentru că mă întâlnesc în oraş cu unii inculpaţi, care mă salută. Cred că m-am lovit până acum de trei - patru situaţii de genul ăsta.

Rep. Care a fost cea mai absurdă plângere pe care aţi fost nevoit să o judecaţi?

Am rămas surprins de cazul unei moştenitoare a unui imobil, care a fost scoasă de sub urmărire penală după ce alte două moştenitoare au depus o plângere împotriva ei. Femeia a făcut o sesizare la Judecătorie şi recurs la Tribunal, unde a cerut să fie cercetată de un ofiţer de la criminalistică, cu toate că nu mai era cercetată penal.

I-a arestat pe ucigaşii lui Marian Ivan

Judecătorul Florin Meleacă s-a ocupat de cel mai celebru caz cu interlopi din ultimii ani. Acesta a dispus arestarea lui Ionuţ Zăuşilă şi Ion Mocănelu, trimişi în judecată pentru uciderea lui Marian Ivan, considerat capul lumii interlope gălăţene. Deşi nu era foarte complex, procesul prezenta un grad foarte mare de risc pentru cei doi interlopi arestaţi, motiv pentru care s-a luat decizia strămutării dosarului la Tribunalul Teleorman. Pe de altă parte, datorită notorietăţii cazului, nici un avocat din Galaţi nu a acceptat, iniţial, să îi apere din oficiu pe cei doi, chiar dacă fuseseră numiţi special de Barou.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite