Invenţie care încurajează consumul de făină de secară. Avantajul? Valoare nutritivă mare şi fără gluten

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Juriul internaţional de la Geneva a apreciat valoarea ştiinţifică şi aplicabilitatea invenţiei, remarcând faptul că oferă o soluţie de real interes tehnologic pentru panificarea superioară a făinii integrale de secară.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a fost reprezentată de Iuliana Aprodu, conferenţiar la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, care a reuşit să câştige medalia de argint cu un procedeu biotehnologic de obţinere a unui aluat acid uscat din făină integrală de secară. Invenţia a fost brevetată în anul 2012 (Brevet de invenţie nr. 126627) de patru cadre didactice, Iuliana Banu, Iuliana Aprodu, Ina Vasilean şi Vasilica Barbu de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, fiind rezultatul unui contract de cercetare (1046/01.01.2009, cod CNCSIS: ID_500/2008).

"În primul rând vorbim de aluat acid, obţinut dintr-un amestec de făină şi apă, fermentat de bacterii lactice. El poate fi obţinut de orice agent economic. Dar, pentru obţinerea lui este nevoie de foarte mult timp, uneori chiar şi de 24 de ore, ceea ce necesită investiţii foarte mari. Noi am obţinut acest aluat acid de secară, liofilizat, care scurtează foarte mult timpul de fermentare şi care poate fi utilizat de orice agent economic cu investiţii minime", spune Iuliana Banu.

Cel mai important avantaj al acestei invenţii este însă faptul că se încurajează consumul de făină de secară care are o valoare nutritivă ridicată şi nu conţine gluten.

"Preţul pâinii va creşte, dar nu foarte mult. „Aluatul acid se adaugă într-o proporţie mică, de maxim 20%. Important este că pâinea obţinută prin acest procedeu are durata de valabilitate mai mare, ea putând să reziste chiar şi cinci zile", spune Iuliana Aprodu. Echipa care a brevetat invenţia a încheiat un parteneriat cu o firmă care se ocupă cu popularizarea brevetului şi aşteaptă oferte.

Pe 6 aprilie Iuliana Aprodu a participat la Geneva, la Salonul Internaţional de Inventică unde a obţinut medalia de argint. 

"Procedeul nostru biotehnologic a concurat alături de alte 75 de invenţii. Juriul a fost constituit din specialişti mondiali recunoscuţi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală care a apreciat valoarea ştiinţifică, dar şi aplicabilitatea brevetului prezentat", a mai explicat Iuliana Banu.

"La fel de important este faptul că acest rezultat nu este unul singular, este vorba despre o continuitate. Avem proiecte majore în derulare şi punem în aplicare dorinţa ministrului Educaţiei: cercetare aplicativă", a adăugat decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite