Invenţia unor profesori din Galaţi: nectarul de dovleac, cel mai gustos leac

Invenţia unor profesori din Galaţi: nectarul de
dovleac, cel mai gustos leac

Nectarul de dovleac rezistă trei săptămâni. FOTO: Adevărul

Şase profesori de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au realizat în premieră un nectar probiotic de dovleac, în laboratoarele Universităţii „Dunărea de Jos“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gustos şi extrem de sănătos, asta spun şase profesori din Galaţi despre cea mai recentă realizare a lor, un nectar făcut din dovleac. Cei şase arată că băutura lor foloseşte o materie primă ieftină, cu un grad de perisabilitate scăzut, iar afacerea poate deveni una avantajoasă.

„Pentru un producător care face deja sucuri de roşii sau de fructe, acesta nu trebuie să-şi procure decât un utilaj de spălat şi de divizat dovleacul. Pe ambele le-am făcut tot noi“, spune Dana Moraru, doctorand în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi. De altfel, Dana este cea care a venit cu ideea nectarului de dovleac, acesta fiind şi tema doctoratului la care lucrează.

Beneficiile băuturii

Profesorii au testat şi valabilitatea unui astfel de nectar. În condiţiile din laborator, nectarul poate rezista trei săptămâni fără nicio problemă. „Am putea să adăugăm aditivi, dar nu vrem. S-ar mai putea face un tratament termic ulterior obţinerii produsului, dar atunci nu mai vorbim despre un produs probiotic“, spune la rândul ei Iulia Bleoancă, şef lucrări în cadrul aceleiaşi facultăţi.


Beneficile băuturii obţine sunt multe la număr. Dovleacul are glucide uşor asimilabile, are fibre care îmbunătăţesc vederea, reglează nivelul colesterolului şi dezvoltă sistemul imunitar. „Produsul e similar cu un iaurt viu şi nu există nicăieri în lume la ora actuală. Este o sursă serioasă de fibre solubile pentru cei care ţin regim, sunt vegetarieni sau au intoleranţă la lactoză“, a declarat Luminiţa Georgescu, unul dintre cadrele didactice care a contribuit la inventarea a două instalaţii, una de spălat, cealaltă de tăiat dovleacul.

Nectarul de dovleac poate fi o alternativă la produsele lactate pe care unii nu le pot consuma. Nu conţine zahăr adăugat, iar ţinem cont că dovleacul este considerat un aliment antidiabetic, atunci cu atât mai mult nectarul este mană cerească pentru cei care luptă împotriva acestei boli. Cercetătorii ne asigură că, dacă s-ar fabrica în serie, o sticlă de un litru nu ar costa mai mult de patru lei.


Nectarul de dovleac a fost prezentat la un salon de inventică de la Galaţi, dar deocamdată nu a suscitat interesul vreunui producător. „Ne-a mulţumit faptul că la acest salon a venit chiar şeful OSIM (n.r. - Oficiul de Stat pentru Invenţii si Mărci), care ne-a asigurat că ne va lua pe la toate saloane prin ţară, până când se va găsi cineva să facă acest nectar pe bandă rulantă“, a încheiat Dana Moraru. Reţeta nectarului de dovleac este în curs de brevetare la OSIM.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: