Inundaţiile au făcut ravagii în sudul Moldovei. Sute de oameni, evacuaţi din case din cauza puhoaielor FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de gospodării au fost inundate în judeţele Galaţi, Vrancea, Vaslui şi Bacău de râurile ieşite din matcă. Cel mai grav afectat este satul natal al marelui campion Lucian Bute, Pechea, unde o parte din populaţie a fost evacuată de autorităţi

Ploile torenţiale căzute în partea de sud a Moldovei cursul nopţii de marţi spre miercuri, dar şi în dimineaţa zilei de miercuri, au produs inundaţii în mai multe localităţi din judeţele Galaţi, Vrancea, Vaslui şi Bacău. Sute de gospodării au fost inundate de zecile de râuri ieşite din matcă, mai multe drumuri naţionale şi judeţene au fost închise, trenurile din Gara Galaţi au fost temporar blocate din cauza inundării şinelor, iar în o serie de localităţi din judeţul Galaţi s-a trecut la evacuarea populaţiei din zonele ameninţate de viiturile puternice, fiind declarat cod roşu de inundaţii, valabil până miercuri seara.

Şcoli şi drumuri închise de puhoaie

Cea mai gravă situaţie din toată Moldova s-a înregistrat în judeţul Galaţi, acolo unde în cel puţin şase comune au fost probleme foarte mari cu apele revărsate, după ce ploile au depăşit 80 de litri pe metrul pătrat într-un interval de mai puţin de trei ore.

Prima comună ameninţată de torenţi a fost Valea Mărului, care la primele ore ale dimineţii de miercuri era în stare de alertă. Sirenele au sunat, iar populaţia a fost pusă în gardă că sunt posibile inundaţii mari. Conform primarului Virgil Doca, au fost inundate în jur de 20 de gospodării din comună, însă apa a paralizat ore în şir activitatea din localităţile Valea Mărului şi Mândreşti, deoarece drumurile au fost inundate şi circulaţia închisă. Şi şcolile au fost închise.

În cursul după-amiezii, nivelul pâraielor a scăzut simţitor, iar primele constatări făcut la faţa locului indică faptul că ar putea fi avariate destul de serios podurile de la Mândreşti, dar şi o serie de drumuri care au fost în calea torenţilor. Pârâul ce traversează Valea Mărului a produs apoi probleme la Cudalbi şi la Costache Negri, în aval, acolo unde circa o sută de gospodării au fost afectate (sunt şi 40 de case inundate), iar mai multe drumuri închise. Deocamdată nu s-a făcut o evaluare a pagubelor.

Inundaţii la Smârdan (Galaţi)

Imagini cu inundaţiile de la Pechea (Galaţi)

Satul lui Lucian Bute, din nou inundat

Cea mai grea situaţia a fost la Pechea, satul natal al fostului campion mondial Lucian Bute. Potrivit primarului Mihăiţă Mâncilă, a fost nevoie de evacuarea, în 12 octombrie, după ora 9.00, a circa 200 de locuitori, peste 100 de case fiind inundate de apele pârâului Suhurlui, care a depăşit din nou, cu 33 de centimetri, digurile de apărare, pentru a treia oară în ultimii cinci ani.

image

Inundaţie la Pechea (Galaţi), 12 octombrie 2016 FOTO Florin Matei

„Încă nu ştem ce se va întâmpla. Suntem pregătiţi pentru ceea ce e mai rău, pentru că ploile ar putea continua. Am pregătit sala de sport de la liceu pentru a adăposti eventualii sinistraţi“, a declarat primarul de la Pechea. Puţin după orele prânzului, centrul comunei Pechea era inundat (inclusiv piaţa nouă, aflată în construcţie), pe drumul judeţean 251 (Galaţi-Tecuci) fiind un strat de apă de peste o jumătate de metru. Circulaţia a fost blocată, iar aşezarea a fost pur şi simplu ruptă în două de uriaşa revărsare de apă.

Pârâul Suhurlui a ieşit din matcă şi în aval de Pechea, la Cuza Vodă, Slobozia Conachi şi Izvoarele, unde sunt alte peste o sută de gospodării inundate. Torenţii produşi de ploile violente au provocat inundaţii şi distrugeri în alte 12 comune gălăţene, însă deocamdată autorităţile nu au reuşit să facă o evaluare edificatoare a situaţiei.

image

Inundaţie la Pechea (Galaţi), 12 octombrie 2016 FOTO Florin Matei

Situaţie asemănătoare în Vrancea

A plouat mult şi în Vrancea în ultimele 24 de ore, iar din această cauză pe parcursul zilei de miercuri mai multe localităţi din judeţ au fost afectate de inundaţii. Apa rezultată din precipitaţii a pătruns în gospodăriile oamenilor din municipiile Focşani şi Adjud şi localităţile Gugeşti, Urecheşti, Bilieşti, Homocea, Ploscuţeni, Mărăşeşti, Năneşti, Sihlea, Vânători şi Tătăranu. Cele mai afectate comunităţi sunt satele Bogza, din comuna Sihlea şi Bordeasca Veche, din comuna Tătăranu.

image

Inundaţii în Vrancea FOTO Ştefan Borcea

Conform primarului din Tătăranu, un pârâu s-a revărsat, iar peste 30 de gospodării au fost inundate. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe oameni să scoată apa din curţi. Aceştia au adus în acest scop şi câteva motopompe. Prefectul Sorin Hornea a spus la rândul său că va trimite în zonă motopompe de mare capacitate, pentru a scoate apa din locuinţe. Din fericire, nu a fost necesară evacuarea populaţiei din zonele afectate, neexistând persoane a căror viaţă să fie pusă în pericol. În Vrancea, cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat la Tănăsoaia – 87,5 litri/mp şi Vulturu – 82,3 litri/mp. Inundaţii s-au produs, izolat, şi în câteva localităţi din judeţele Bacău şi Vaslui.

image

Inundaţii în Vrancea FOTO Ştefan Borcea

Panică la Bacău

Miercuri, aproape de prânz, în municipiul Bacă s-a produs o panică generală după ce un mesaj de pe Facebook, atribuit primarului localităţii, anunţa că a luat decizia să trimită toţi şcolarii acasă, „pentru a evita orice situaţie de risc“. Deşi multă lume a crezut că a fost vorba de ruperea unui baraj de pe Siret, s-a dovedit mai apoi că decizia de a închide şcolile miercuri a fost luată din cauza inundaţiilor din localitate, cauzate de ploaia puternică.

Avertizările hidrologilor

Nouă judeţe din jumătatea de est a ţării se află, până joi, sub avertizare cod portocaliu de inundaţii. Avertizarea hidrologilor vizează următoarele bazine hidrografice: Trotuş superior şi afluenţi (judeţele Harghita, Neamţ şi Bacău), Putna - bazin superior şi afluenţi (judeţul Vrancea), Bârlad superior şi afluenţi (judeţele Vaslui, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi), afluenţii mici aferenţi cursului mijlociu şi inferior al Siretului (judeţele Bacău, Vrancea şi Galaţi), afluenţii mici ai Prutului, aferenţi sectorului aval sistemului hidrografic Drânceni (judeţele Vaslui şi Galaţi) şi râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite