Interzis construcţiilor pe Faleza Dunării !

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea nu mai are voie să autorizeze ridicarea de noi clădiri pe malul Dunării la o distanţă mai mică de 50 de metri de apă. Pentru expertiza tehnică realizată de SC Proiect şi Iptana Bucureşti, Primăria Galaţi a plătit 38.000 de lei.

Inundaţiile din vara acestui an au adus în atenţia autorităţilor locale o problemă sensibilă: instabilitatea malului Falezei Dunării! Pentru evitarea producerii unei catastrofe, Primăria a comandat o expertiză geotehnică privind starea falezei. A fost vizată porţiunea cuprinsă între strada Navelor şi Trecere Bac, inclusiv zona Grădinii Botanice.

Interzis construcţiilor
 
Astfel, specialiştii de la Proiect SA au stabilit că este foarte important să nu se construiască absolut nimic pe o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de mal ! De asemenea, este necesară stabilizarea malului cu ajutorul unor piloţi de beton armat cu lungimea de 24-25 de metri, turnaţi la baza acestuia.
 
„Din cauza unor probleme interne sau a unor sarcini suplimentare, precum construcţiile din zonă, există riscul ca malul să o ia la vale. De aceea, considerăm că este necesar să nu se construiască pe o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de apă. În cazul în care se impun anumite construcţii uşoare, propunem piloţi de beton de 24-25 de metri în pământ”, ne-a explicat ing. Mircea Chiriac, managerul SC Proiect SA.

Pierderea stabilităţii taluzului se mai poate produce, spun specialiştii, în momentul în care se depăşeşte cu o treime nivelul pânzei freatice.

„Prin realizarea locuinţelor în cartierele Ţiglina 1, Mazepa şi zona centrală, a crescut nivelul pânzei freatice din zonă. Cantităţile de apă pierdute din instalaţiile de apă şi canalizare a locuinţelor s-au infiltrat în stratul de leoss. Să nu uităm că pe vremea comunismului au fost astupate, fără a fi compactate, foste gropi de gunoi, râpe şi s-au blocat o serie de văi naturale, apa căutându-şi noi căi de scurgere pe sub pământ”, spune Mircea Chiriac.

Alte măsuri: realizarea unor canale de colectare a apelor care se scurg de pe platformă, a unor puţuri de observare a nivelului pânzei freatice astfel încât să se evite depăşirea nivelul acesteia cu o treime.

Expertiză de 38.000 de lei

În calitate de preşedinte al Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco susţine că, pe viitor, se va ţine cont de expertiza realizată de Proiect SA. Pentru calcularea stabilităţii Falezei Dunării, Primăria Galaţi a  plătit 38.000 de lei.

Vox: „Prin realizarea locuinţelor în cartierele Ţiglina 1, Mazepa şi zona centrală, a crescut nivelul pânzei freatice”, Mircea Chiriac, inginer


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite