Intervenţii la albiile şi digurile de apărare ale nouă râuri din judeţul Galaţi, pentru a preveni inundaţiile

Intervenţii la albiile şi digurile de apărare ale nouă râuri din judeţul Galaţi, pentru a preveni inundaţiile

Lucrările s-au făcut acolo unde în anul trecut au fost inundaţii FOTO Arhiva Adevărul

Potrivit Regiei Naţionale „Apele Române” - Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, o parte dintre lucrări au fost deja finalizate, altele sunt în curs de derulare, iar altele sunt pregătite să fie începute.

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi a informat că a finalizat lucrări de asigurare a secţiunii de scurgere în vederea măririi capacităţii de transport a albiilor minore pe cinci cursuri de apă neamenajate din zona judeţului Galaţi. Instituţia a precizat că pe porţiunile vizate de lucrări au fost înregistrate inundaţii în ultimii ani, intervenţiile fiind mai mult decât necesare.

Lucrările au vizat: râul Corozel (intravilan comuna Drăguşeni), râul Gologanu (intravilan comuna Costache Negri), râul Negrea (intravilan comună Schela), râul Lozova (intravilan comună Schela) şi râul Chineja (intravilan comuna Băneasa).

Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi a finalizat şi alte trei lucrări de întreţinere, pe cursuri de apă amenajate, după cum urmează: râul Suhu (comuna Suhurlui), reamenajarea albiei râului Bârlad (mal stâng, comuna Ghidigeni, judeţul Galaţi) şi reprofilarea digului malului drept Derivaţie Rateş (comuna Drăgăneşti, judeţul Galaţi).

De asemenea, în curs de execuţie se află încă o lucrare pe râul Bujoru (intravilan oraş Târgu Bujor), acolo unde au fost frecvente revărsări în ultimul deceniu. De altfel, lucrările s-au executat cu prioritate în zonele afectate de viiturile produse în ultimii ani, când au fost inundate locuinţe, anexe gospodăreşti, drumuri comunale şi alte obiective socio-economice prin revărsări ale râurilor. 

„Lucrările de mărire a capacităţii de transport a albiilor minore se execută şi în parteneriat cu unităţile administrativ-teritoriale, în baza  unui protocol de colaborare. Programele anuale de gospodărire a apelor sunt concepute pe două direcţii principale: asigurarea funcţionalităţii lucrărilor de apărare din administrare şi menţinerea acestora la capacităţile de proiectare şi creşterea capacităţii de transport a albiilor cursurilor de apă neamenajate în vederea reducerii riscurilor la inundaţii”, a precizat Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: