Interlopul care închiria maşini de lux prin interpuşi şi apoi le făcea praf, făcând „liniuţe“ cu prietenii. Ultima ispravă a recidivistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul de 36 de ani, condamnat în trecut pentru lipsire de libertate şi proxenetism, se distrează, conducând maşini închiriate cu viteze de 170-180 de kilometri pe oră, deşi nu are permis de conducere, iar când este urmărit de poliţişti le abandonează şi fuge.

Judecătoria Galaţi l-a condamnat, pe 13 septembrie, la 7 ani şi 10 luni de închisoare pentru tâlhărie calificată pe Ioan Petrică Donciu (36 de ani), un recidivist condamnat în trecut pentru fapte similare, dar şi pentru lipsire de libertate şi proxenetism. Decizia instanţei nu este definitivă. Bărbatul a jefuit o femeie şi apoi a scăpat cu fuga, fiind prins ulterior de poliţişti.

Tâlhăria este, de altfel, una dintre ”pasiunile” individului, alături de ”liniuţele” pe care le face cu maşini de lux închiriate. În noaptea de 5 spre 6 aprilie 2016, a dat buzna, alături de alţi trei parteneri de fărădelegi, în incinta unei societăţi din localitatea Ciocârlia de Sus (judeţul Constanţa), l-a bătut pe agentul de bază, după care l-a legat fedeleş, sustrăgând apoi 180 de recipiente ce conţineau substanţe de protecţia plantelor, în valoare de 50.000 de lei, pe care le-a plasat lui Costel Siminiceanu, cel care le dăduse informaţiile despre marfa de furat.

Interlopul a devenit cunoscut în Galaţi după ce a fost urmărit ca în filme de către mai multe maşini de Poliţie. El obişnuia să facă ”liniuţe” cu prietenii în diverse zone din Galaţi, mergând cu maşinile cu 170-180 de kilometri la oră, cu toate că nu are permis de conducere. Pentru a scăpa de poliţiştii care au încercat să îl prindă în flagrant, Donciu a făcut zob maşina închiriată cu care se deplasa, după care s-a făcut nevăzut printre blocurile din cartierul Micro 40.

Potrivit lui Cristian Vasile, patronul firmei de închiriat maşini ”Est Auto România”, Donciu a distrus până acum trei maşini din proprietatea societăţii: două Volkswagen Golf VII şi un Volkswagen CC. Toate trei au fost închiriate prin interpuşi, respectiv doi taximetrişti şi o femeie din Giurgiu.

„Primul Golf l-a avariat în încercarea de a fugi de Poliţia Rutieră, lovind o maşină a unui cetăţean din Galaţi, abandonând maşina cu geamurile deschise, deşi afară ploua, în parcarea din spatele blocurilor de la IFR. Poliţia nu l-a prins, deşi l-au urmărit cu girofarele două echipaje“, povesteşte patronul „Est Auto România“. Omul a mai mărturisit că, ulterior, Poliţia l-a căutat pe el pentru a-l întreba de ce a fugit de Poliţie, mergând pe concluzia că, fiind administratorul firmei, el ar fi fost la volan.

„Ei nu ştiau unde dispăruse maşina. M-am oferit să le-o găsesc eu după poziţia GPS şi i-am condus la locul unde o abandonase. Le-am cerut să cheme criminalistica pentru amprente. Au spus că nu este cazul. Atunci ne-am dat seama că Poliţia nu are niciun chef să prindă infractorii“, a mai spus Vasile.

”Liniuţe” prin oraş cu 170-180 de kilometri pe oră

Al doilea Golf a scăpat doar cu turbina făcută praf, după numeroasele liniuţe făcute noaptea prin Galaţi. „Noroc că s-a stricat turbina, că altfel era posibil să aibă daună totală“, adaugă patronul. Donciu a apelat, pentru a închiria cea de-a treia maşină (Volkswagen CC), la o persoană din Giurgiu. „Aceasta i-a dat maşina lui şi a dispărut. În prima seară a atacat un taximetrist cu un cuţit, spărgându-i geamul taxiului pentru că îndrăznise să-i taie calea. În zilele următoare am primit zeci de rapoarte de la sistemul GPS prin care eram anunţaţi că maşina este condusă brutal, depăşiri de viteză în localitate cu 170-180 km la oră“, povesteşte Cristian Vasile.

Oamenii firmei au pornit discret în urmărirea lui şi l-am fotografiat în trafic de mai multe ori pentru a avea probe în contextul în care făcuseră mai multe reclamaţii la Poliţie. „Am fost la sediul Poliţiei Rutiere şi le-am descris situaţia şi le-am sugerat să încerce o operaţiune discretă. Ne-am oferit să le punem noi la dispoziţie maşini cu numere de alte judeţe pentru a nu stârni suspiciuni. Mi-au spus că au ei tacticile lor şi că ştiu cum să acţioneze, însă nu l-au prins“, adaugă bărbatul.

Urmărire ca-n filme pe străzile din Galaţi

„I-am rugat să aibă totuşi în vedere că omul este recidivist, proaspăt liberat condiţionat şi cu absolut nimic de pierdut.Singura lui grija este să nu fie capturat. Ce credeţi că au făcut poliţiştii?! Au pus în mişcare mai multe echipaje de poliţie şi au pornit în urmărirea lui. Îi auzeam la telefon în timp ce le furnizam online poziţia maşinii prin GPS ce strategie au abordat - plasarea în toate intersecţiile a maşinilor de poliţie - şi puteam să jur că va sfârşi tragic operaţiunea”, a mai spus Cristian Vasile.

Imagine indisponibilă

Maşină abandonată de Donciu după ce poliţiştii l-au urmărit în trafic FOTO Grupul Şoferilor din Galaţi

Acesta a mai relatat că atunci când l-au văzut pe Donciu, poliţiştii au pornit girofarele şi au încercat să-l someze să oprească maşina şi să-l blocheze. Evident, interlopul a refuzat să oprească, a „zburat” peste vreo două borduri , s-a strecurat printre copii şi oameni aflaţi pe trotuar, a sărit din mers din maşină făcându-se nevăzut într-o scară de bloc din cartierul Micro 40 din Galaţi.

Poliţiştii nu au reuşit la acel moment să îl captureze. „Au ridicat maşina şi au dus-o la sediul Poliţiei Rutiere de unde un criminalist a luat amprente şi a găsit un pumnal cu amprentele sale, telefonul mobil şi încărcătorul uitat pe scaun. Şi cd-urile cu Nebunia lui Salam. Poliţia a justificat eşecul prinderii acestuia prin faptul că nu au echipamente şi logistica necesară. L-au fugărit cu Logan MCV Diesel cu 450.000 km la bord şi cu Polo de 65 de cai. Suspectul conducea un VW şi avea 140 de cai. Noi abia aşteptăm ca Donciu să închirieze din nou. I-am pregătit un BMW”, glumeşte Cristian Vasile.

Donciu este cunoscut şi ca proxenet, având la activ şi o condamnare, în Italia, după ce carabinierii l-a arestat pentru că a constrâns prin violenţă mai multe românce să se prostitueze.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite