Inspectorul de la Finanţe  care fabrica rapoarte fiscale false. Statul a fost prejudiciat cu peste 700.000 de euro

Inspectorul de la Finanţe  care fabrica rapoarte fiscale false. Statul a fost prejudiciat cu peste 700.000 de euro

Direcţia Geerală a Finanţelor Publice Galaţi Foto: arhivă Adevărul

După ce s-a judecat timp de opt ani, unul dintre cele mai longevive dosare de corupţie din România, este departe de a fi finalizat. Judecătoria Galaţi a pronunţat un prim verdict în dosar, dar protagonistul principal al procesului, Eduard Claudiu Miloiu, inspector la Direcţia de Finanţe Galaţi,  a atacat decizia la Curtea de Apel Galaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea de Apel Galaţi a stabilit un prim termen de judecată pe 16 aprilie în procesul în care a fost pus sub inculpare Miloiu Eduard Claudiu, inspector fiscal la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi. DNA Galaţi a pus sub inculpare trei persoane în 2010, printre care se numără şi Miloiu Eduard Claudiu, pentru evaziune fiscală şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Procurorii anticorupţie susţin că, în perioada februarie 2005–octombrie 2006, Pohrib Alexandru, administratorul SC Tubmeto SRL Galaţi, a întocmit mai multe documente contabile (facturi fiscale de cumpărări de mărfuri, contracte de prestări servicii), în baza cărora s-au înregistrat operaţiuni comerciale fictive, pentru care trebuia plătit TVA în valoare de 2.566.040 lei.

Administratorul  SC Tubmeto SRL Galaţi a fost ajutat de Miclescu Octavian, care la momentul respectiv era administrator la SC Micmeto SRL Galaţi Galaţi, şi care a semnat mai multe documente de evidenţă contabilă privind operaţiuni comerciale fictive. Inspectorul fiscal Miloiu Eduard Claudiu este acuzat de procurorii anticorupţie că a întocmit trei rapoarte de inspecţie fiscală false la firmele administrate de Pohrib Alexandru.

Manevra a costat bugetul de stat 2.582.824 lei (aproximativ 723.480 de euro), ce reprezintă TVA şi impozit pe profit. Pe 25 octombrie 2017, Judecătoria Galaţi a pronunţat un prim verdict în acest dosar, care s-a dovedit a fi unul dintre cele lungi procese de corupţie judecate în România postdecembristă, după şapte ani de judecată.

Cea  mai mare pedeapsă a primit-o Alexandru Pohrib, condamnat de judecători la trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală, dar care ar urma să execute în final şase ani şi şase luni de închisoare, în condiţiile în care se afla în termenul de încercare după condamnarea pentru o altă faptă penală, iar magistraţii au decis acum să îi contopească pedepsele.

Octavian Miclescu a scăpat doar cu doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală, în timp ce inspectorul Eduard Claudiu Miloiu a fost condamnat la doi ani de închisoare, tot cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Cei trei au fost obligaţi de judecători să achite 2.582.824 de lei către ANAF, banii reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat prin operaţiunile frauduloase. Judecătorii au menţinut sechestrul pe bunurile mobile şi imobile ale protagoniştilor acestei poveşti, în vederea recuperării pagubei provocate statului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: