Ingredientele anticancerigene obţinute din extracte din coji de ceapă galbenă şi bacterii lactice care înlocuiesc coloranţii din industria alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de profesori  de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi a creat mai multe ingrediente multifuncţionale, cu ajutorul cărora pot fi controlate infecţiile intestinale şi nivelul de colesterol seric, dar care îmbunătăţesc şi sistemul imunitar, prevenind şi gastroenteritele.

Şapte profesori  de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, respectiv Milea Ştefania Adelina, Râpeanu Gabriela, Bahrim Gabriela Elena, Crăciunescu Oana, Tatia Rodica, Oancea Anca, Stănciuc Nicoleta, au creat ingredientele multifuncţionale co-microîncapsulate prin liofilizare pe bază de extracte flavonoidice din coji de ceapă galbenă (Allium cepa L.), maltodextrină, pectină, proteine şi peptide din zer şi bacterii lactice.

Invenţia a fost premiată cu medalia de aur la Infoinvent, o expoziţie internaţională în domeniul creativităţii şi inovării, şi cu medalia de argint la Ugal Invent, un salon internaţional de prezentare a celor mai recente invenţii şi inovaţii în diverse domenii.

Dascălii şi-au axat cercetarea pe două aspecte. Pe de o parte, închiderea lanţului alimentar prin valorificarea produselor şi subproduselor rezultate în urma prelucrării fructelor şi legumelor, cum este coaja de ceapă galbenă, iar pe de altă parte crearea unui ingredient cu aspecte pozitive asupra sănătăţii

Au proprietăţi antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene şi antidiabetice

”Acest ingredient reprezintă formularea unui aditiv care poate înlocui cu succes coloranţii din industria alimentară. Conţine un extract din coaja de ceapă, care reprezintă un subprodus din industria alimentară cu un puternic rol antioxidant. Antioxidanţii sunt compuşi care luptă împotriva radicalilor liberi, iar bacteriile lactice conţinute de acest ingredient influenţează pozitiv calitatea vieţii. În ultimii ani, consumatorii înclină să cumpere produse alimentare cu efecte benefice asupra sănătăţii. Ne dorim să ieşim pe piaţă cu astfel de ingrediente deoarece ele prezintă numeroase beneficii, fiind vorba de proprietăţi antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene, antidiabetice şi sperăm ca industria alimentară să vină în sprijinul nostru în ideea de a ne încuraja să producem în continuare astfel de ingrediente”, a declarat Adelina Ştefania Milea, doctorand inginer în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi.

Ingredientele microîncapsulate conţin peptide obţinute prin hidroliza enzimatică a proteinelor din zer, recunoscute pentru activitatea lor biologică şi funcţională excepţională, cum ar fi efecte benefice asupra sistemului imunitar, cardiovascular, nervos şi gastrointestinal.

De asemenea, în microparticulele obţinute prin liofilizare au fost încorporate bacterii lactice, care prin proprietăţile lor probiotice prezintă efecte pozitive binecunoscute pentru controlul infecţiilor intestinale, controlul nivelului de colesterol seric, îmbunătăţirea metabolizării lactozei şi activitatea anticarcinogenă, îmbunătăţirea sistemului imunitar şi prevenţia gastroenteritelor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite