Imprimanta 3D care printează lut, inovaţia unei studente. Materialul poate fi folosit la construcţii atipice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Pepene şi imprimanta 3D care va printa lut  FOTO Valentin Trufaşu
Alina Pepene şi imprimanta 3D care va printa lut  FOTO Valentin Trufaşu

Alina Pepene studiază Ingineria la Galaţi şi a conceput un material compozit, format din lut şi un polimer, care poate fi printat la imprimanta 3D. Compozitul este rezistent şi extrem de flexibil, iar prin intermediul lui, materialele necesare construcţiei unei case pot fi printate în doar câteva zile.

Alina Pepene (23 de ani), studentă în anul IV la Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii Dunărea de Jos” Galaţi, a conceput alături de colegii săi, la Cercul Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor din cadrul facultăţii, o imprimantă 3D care printează lut.

Imprimanta nu este încă finalizată, dar tânăra lucrează pentru a o pune în funcţiune în perioada imediat următoare. Ne-a dezvăluit că a ales lutul, care va fi folosit în combinaţie cu un polimer, pentru proprietăţile sale extraordinare, în special rezistenţă şi flexibilitate.

”Lutul are şi dezavantaje, pentru că absoarbe uşor apa, iar la ciclul îngheţ-dezgheţ, se poate deteriora uşor. Tocmai de aceea vom crea un compozit, format din lut şi un polimer, iar acesta să poată fi folosit apoi la construcţii cu forme fluide, cât mai naturale, cum vedem în natură, total diferit faţă de construcţiile clasice, unde zidurile sunt de regulă drepte”, explică Alina.

Flexibilitate şi rezistenţă impresionantă

Compozitul amintit va putea fi folosit la printarea materialelor de construcţie necesare construcţiei de case cu forme care ies din tipare, cu multe arcuri, bolte şi alte elemente ce necesită o flexibilitate specială, dar care oferă ulterior şi o rezistenţă impresionantă, cum este, de pildă, fagurele. Un alt avantaj este că materialele de construcţie necesare pentru edificarea unei case ar fi printate în doar câteva zile, iar asamblarea lor ar dura la fel de puţin.

”Folosirea lutului are şi alte avantaje. Este ecologic şi poate fi găsit relativ uşor în natură. De asemenea, pe întreaga durată de viaţă a construcţiei nu va exista niciun fel de poluare, ceea ce nu se poate spune despre construcţiile realizate din beton. Lutul a fost folosit din antichitate şi, după cum se ştie, este utilizat şi astăzi la construirea de case tradiţionale româneşti”, precizează Florin Marin Bogdan, doctor inginer şi şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi, care coordonează Cercul Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor.

Cum să construieşti case pe alte planete

Interesant de amintit este că polimerul care va fi folosit în combinaţie cu lutul este utilizat în prezent pentru a creşte rezistenţa betonului. Polimerul face ca lutul să nu mai absoarbă atât de uşor apa şi implicit să nu se deterioreze foarte uşor. Materialul compozit rezultat din amestecul lutului şi polimerului este extrem de fluid, iar acest lucru îi permite să fie printat la imprimanta 3D, detaliază studenta din Galaţi.

Alina Pepene case printare lut FOTO Florin Marin Bogdan 1

Aşa ar arăta o casă construită din compozitul conceput de Alina FOTO Florin Marin Bogdan

Alina a depăşit necesităţile imediate ale societăţii în materie de construcţii şi a descoperit că există chiar preocupări în lume de-a studia cum pot fi construite şi cum pot arăta casele pe alte planete, unde oamenii vor reuşi să ajungă pe viitor.

”Am rămas chiar surprins să descopăr că există o universitate din Elveţia, unde oamenii plătesc ca să înveţe tehnologii de printare a caselor pe alte planete. Nimeni nu a mai construit case pe alte planete, dar iată că se studiază acest lucru”, spune Florin Marin Bogdan.

Alina Pepene case printare lut FOTO Florin Marin Bogdan 2

FOTO Florin Marin Bogdan

Ideea de bază într-un astfel de proiect este că solul de pe aceste planete va fi folosit pentru edificarea oricărei construcţii, pentru că ar fi mult prea scump pentru a aduce materiale de pe Pământ. Se merge pe principiul ca acesta să fie transformat într-o pastă cât mai fluidă, de genul compozitului creat de Alina, astfel încât să poată fi printat uşor, iar ulterior materialul rezultat să fie folosit la diverse construcţii.

Inspirată de bionică, ştiinţa sistemelor biologice din natură

Materialul printat din lut a fost deja supus mai multor teste, pornind de la rezistenţă la temperaturi scăzute şi grad de degradare în timp, iar rezultatele sunt foarte bune. Adevărata provocare este construcţia imprimantei 3D care să printeze materialul compozit.

Alina şi colegii ei vor construi această imprimantă de la zero. ”Din testele pe care le-am făcut până acum, materialul are proprietăţi deosebite şi cred că ar trebui utilizat de către cât mai mulţi dintre noi pentru că aduce multe beneficii”, punctează tânăra, care se va limita deocamdată la construcţia de case, urmând ca pe viitor, după efectuarea altor teste, să poată extinde proiectul şi la edificarea unor construcţii mai mari, cum sunt blocurile.

Studenta de la Galaţi şi colegii săi se folosesc în studiile pe care le realizează de bionică, ştiinţa ce studiază sistemele biologice create de natură pentru a obţine cunoştinţe utile pentru umanitate. În cazul inovaţiei sale, studiază construcţiile realizate de furnici şi termite şi metodele folosite de acestea pentru a realiza schimbul de căldură şi aerisirea pereţilor.

Deşi este încă pe băncile facultăţii, Alina are deja asigurat postul de inginer. Va fi angajată la cel mai mare combinat din România, Liberty Steel Galaţi, după ce timp de un an a primit bursă de la companie.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Românul care a creat bragagizantul, amestecul energizant inedit. A luat aurul la un salon internaţional de invenţii

Tânărul antreprenor care a ieşit pe piaţă cu reţete originale de specialităţi din carne. Cât de greu e să-ţi croieşti drumul

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite