Ideea admirabilă a unui grup de tineri din Galaţi. „Hai cu noi la munte!” învaţă tânăra generaţie să respecte natura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumeţie montană FOTO Asociaţia Albatros
Drumeţie montană FOTO Asociaţia Albatros

Proiectul se desfăşoară de opt ani în organizarea Asociaţiei de Turism Ecologic Club Albatros Galaţi şi promovează mişcarea în aer liber, drumeţiile pe munte şi dragostea pentru natură. Taxele (modice) de participare sunt folosite în scopuri caritabile.

De opt ani încoace, o asociaţie neguvernamentală (dominată de oameni foarte tineri) din Galaţi face pentru comunitate un efort realmente admirabil. Pe de o parte îi învaţă pe tineri să respecte natura, iar pe de altă parte transformă cursurile teoretice şi practice aferente într-un prilej de a-i ajuta pe semenii aflaţi în dificultate.

Anul acesta, ediţia a opta a proiectului „Hai cu noi la munte!”, organizat de Asociaţiei de Turism Ecologic Club Albatros Galaţi ar fi trebuit să aibă loc de 7 aprilie. Însă nu se va întâmpla acest lucru, deoarece epidemia de coronavirus începe să producă efecte dramatice în România.

Chiar şi aşa, merită să amintim câteva detalii legate de derularea în anii trecuţi a proiectului, în speranţa că atunci când omenirea va scăpa de povara pandemiei, ne vom întoarce, cu toţii către lucrurile care contează, printre care la loc de cinste sunt educaţia şi ecologia. Adică exact cele de care se ocupă proiectul „Hai cu noi la munte!”.

În taberele organizate (unde instructori sunt montaniarzi cu mare experienţă) tinerii află detalii despre lucruri precum: echipamentul esenţial; organizarea unei drumeţii; alimentaţia în drumeţie; folosirea busolei şi a hărţii în orientare; noduri şi tehnici de căţărare; etică montană (în parcuri naţionale, cabane, pe poteci etc.); cântece montane; flora şi fauna din România; mituri şi temeri legate de natură. Fiecare aplicaţie a fost structurată pe principiul unei drumeţii şi al unui atelier practic, în teren, pe una sau mai multe teme de mai sus.

„Visezi dintotdeauna să cutreieri România cu rucsacul în spate? Te-au fascinat mereu dealurile, pădurile sau Delta? Iubeşti natura şi vrei să o explorezi? Doreşti să te cocoţi pe cât mai mulţi munţi? Dacă răspunsul tău este «Da», atunci această invitaţie este pentru tine!”, spun cei de la Asociaţia de Turism Ecologic (ATE) Club Albatros Galaţi, care precizează că se adresează cu deosebire celor cu vârste între 18 şi 35 de ani.

În fiecare an, taxa de participare de participare percepută a fost simbolică, iar scopul a fost ca din acele donaţii să fie ajutaţi cei aflaţi în nevoie. Spre exemplu, în 2020 ar fi trebuit să fie cumpărate  rechizite şcolare noi, care să fie donate ulterior copiilor de la Fundaţia „Cuvântul Întrupat”. Din păcate, reglementările legale în vigoare acum interzic pentru moment astfel de evenimente. Însă cei de la Asociaţia de Turism Ecologic Club Albatros Galaţi n-au renunţat complet la idee. Doar aşteaptă timpuri mai bune.

Rechizitele strânse şi donate anul trecut în urma cursurilor FOTO Asociaţia Albatros

Rechizitele strânse şi donate anul trecut în urma cursurilor de drumeţie montană FOTO Asociaţia Albatros

„Având în vedere situaţia generată de virusul COVID - 19 şi măsurile de prevenţie dispuse de autorităţi, printre care şi distanţarea socială, vă informăm că suspendăm derularea proiectului ”Hai cu noi pe munte!”. În funcţie de evoluţia acestei situaţii, există posibilitatea continuării proiectului (după un alt calendar faţă de cel anunţat iniţial), motiv pentru care înscrierile rămân deschise. Persoanele interesate se pot înscrie accesând linkul https://forms.gle/rYMfKaBXnjNdKPNk8, rămânând astfel în baza noastră de date pentru o perioadă de maxim un an. Vă mulţumim pentru interesul pe care l-aţi arătat faţă de acest curs”, au anunţat organizatorii.

ATE Club Albatros Galaţi este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit, de tineret, fondată în 2006, dar care a existat ca grup informal sau sub alte forme de organizare încă din 1988. Asociaţia dezvoltă proiecte şi activităţi în domeniile turistice, ecologice, sportive, culturale şi socio-educative şi numără în prezent peste 60 de membri activi. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite