Iată cine ne va trata în viitorul apropiat. Spitalele pot angaja medici care nu au promovat rezidenţiatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul a stabilit lista competenţelor pentru absolvenţii de Medicină care pot profesa deşi nu au obţinut nici măcar titlul de rezident. Majoritatea medicilor din secţiile de specialitate refuză să-şi asume răspunderea pentru asistenţa acordată de aceşti tineri lipsiţi de experienţă profesională.

Un medic proaspăt absolvent al unei facultăţi de medicină nu poate fi angajat în sistemul sanitar, decât cel mult de către una dintre firmele care activează în domeniul promovării şi vânzării produselor farmaceutice şi aparaturii medicale. Totuşi, confruntat cu criza acută de medici, Ministerul Sănătăţii recurge la un compromis periculos: începând cu promoţia 2005, medicii absolvenţi vor primi competenţe de practică limitate, chiar dacă nu au promovat concursul de rezidenţiat.

Cine răspunde?

Medicii cu competenţe limitate îşi vor desfăşura activitatea sub supravegherea unui medic specialist sau primar, conform fişei postului, nominalizat de managerul unităţii sanitare, respectiv de titularul cabinetului individual de medicină de familie.

"Cum aş putea eu să fiu de accord cu aşa ceva? Dacă se întâmplă ceva, dacă face vreo prostie cine răspunde? Eu nu îmi asum răspuderea pentru cei care nici măcar nu au putut să înveţe să obţină o notă de trecere la examenul de rezidenţiat", spune dr. Corneliu Marinescu, medic Neurochirurg.

Această opinie nu este nici pe departe singulară.
"Eu am luat toate examenele la care am participat, iar dacă nu am avut cele mai bune rezultate, am fost cel puţin printre primii. Atât pot să spun...", declară şi prof. univ. dr. Nicolae Bacalbaşa, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Pe lângă refuzul medicilor de a accepta „ucenici la locul de muncă", mai există şi problema banilor.

"Înainte, medicii care coordonau activitatea unul rezident primeau un bonus. Acum nu se mai întâmplă aşa şi nu e correct. În acelaşi timp, de unde vor fi plătite salariile medicilor cu competenţe limitate ? Spitalul de Urgenţă nu are bani la fel ca majoritatea spitalelor iar salarizarea lor nu este dată de CAS. Noi nu le dăm parafa de liberă practică dacă nu au rezidenţiatul", spune şi prof. univ. dr. Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.

"Nici cal, nici măgar"

Încercarea Ministerului Sănătăţii de a rezolva deficitul de medici este legitimă dar soluţia este prost pusă în practică.

"Este normal ca anumiţi medici să refuze să colaborarea cu aceşti absolvenţi fără rezidenţiat. Nu poate sta tot timpul un specialist lângă un medic cu competenţe limitate. Nu este nici cal, nici măgar. Cum poate fi catalogat un astfel de medic ? Nici măcar nu are asigurare de malpraxis ! Asistentele medicale au. Nici spitalele nu bani să-i angajeze", spune Aurel Nechita, decanul Facultăţii de Medicină Galaţi.

Activităţile permise medicilor cu competenţe limitate
Potrivit Ministerului Sănătăţii, activităţile permise un absolvent de Medicină angajat într-o unitate sanitară sunt: examinarea şi triajul pacienţilor; întocmirea şi completarea fişei de observaţie la internare; informarea pacientului cu privire la particularităţile bolii şi terapia recomandată cu respectarea indicaţiilor medicului supraveghetor; însoţirea pacientului la investigaţiile prescrise şi informarea acestuia asupra procedurilor respective şi necesitatea efectuării acestora; urmărirea evoluţiei pacienţilor aflaţi la tratament şi aducerea la cunoştinţa medicului supraveghetor a evoluţiei curente a pacienţilor aflaţi la tratament.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite