„Hotelul PCR“, privatizat cu scandal

„Hotelul PCR“, privatizat  cu scandal

Hotelul „Faleza“ are o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi

Ultimul hotel de stat din judeţ a fost vândut la licitaţie, la mai puţin de jumătate din valoare. Tranzacţia a costat 3,2 milioane de euro, deşi complexul valorează 9-10 milioane de euro. Autorităţile ar fi vrut ca în hotel să se mute Primăria, al cărei sediu a fost retrocedat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ultimul hotel de stat din Galaţi, „Faleza" (cunoscut şi ca „Hotelul PCR") a fost privatizat. Scos la vânzare de Ministerul Turismului la preţul de 1,1 milioane de euro,  hotelul a intrat în vizorul mai multor instituţii şi patroni, dar în cele din urmă a fost cumpărat de omul de afaceri Corneliu Istrate cu 3,22 milioane de euro ( cu tot cu TVA).

Câştigătorul nu ştie ce va face cu „trofeul"

La licitaţie s-au înscris oamenii de afaceri Corneliu Istrate (grupul de firme Vega Galaţi - locul 90 în topul Forbes 500 miliardari), Constantin Dumitriu (fost europarlamentar PDL), Corneliu Găvăneanu (Metaltrade, loc 100), Sandu Traian (SC Dunărea SA) şi firma de panificaţie „Derpan" din Smârdan.

La licitaţie s-a înscris şi Primăria Galaţi, care ar fi dorit să transforme hotelul în sediu, după ce clădirea în care funcţionează acum a fost retrocedată. Dosarul a fost respins, însă, în temeiul unei legi din 1997 care stipulează că instituţiile statului nu pot cumpăra prin licitaţie bunuri ale companiilor controlate de stat.

Imediat după licitaţie au apărut contestaţiile. Fostul europarlamentar PDL Constantin Dumitriu a acuzat comisia de licitaţie de „manevre".  „Este incorect cum s-a procedat. Am licitat aceeaşi sumă cu câştigătorul, dar departajarea s-a făcut arbitrar, pe ordinea de depunere a dosarelor".

Şi reprezentanţii Primăriei Galaţi s-au declarat nemulţumiţi. „Ar fi trebuit să ne fie transferat nouă, pentru că nu mai avem un sediu, iar construirea unuia nou ne costă circa cinci milioane de euro, aproape dublu faţă de cât s-a dat pe «Faleza». La afacerea asta tot statul este cel care pierde", a declarat Picu Apostol Roman, consilier local.

Omul de afaceri Corneliu Istrate susţine că încă nu ştie ce va face cu hotelul: „Prima variantă ar fi să-l introduc în circuitul hotelier, a doua variantă - să fac un centru de afaceri şi a treia variantă - să intru într-o colaborare cu Primăria Galaţi." Întrebat dacă a primit din partea primarului Dumitru Nicolae o solicitare în acest sens, patronul Vega 93 a declarat: „Abia ieri am câştigat licitaţia. Dacă Primăria doreşte acest lucru, chiar mi-ar face plăcere să fiu părtaş la realizarea sediului Primăriei."

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ne-a declarat că Primăria Galaţi intenţionează să cumpere hotelul de la firma Vega 93 pentru a-l transforma în sediu al municipalităţii: „Noi ne-am dorit ca hotelul să devină sediul Primăriei Galaţi şi din ceea ce am văzut eu în mass-media domnul primar doreşte în continuare acest lucru. Nu ştiu dacă firma Vega 93 intenţionează să vândă hotelul Primăriei, dar pentru a se întâmpla acest lucru trebuie adoptată o hotărâre de Consiliu Local, unde, din câte ştiu eu, este nevoie de votul a două treimi din numărul consilierilor locali”.

Afacere la preţ de criză

Complexul hotelier „Faleza" Galaţi are o suprafaţă utilă desfăşurată de 10.000 de metri pătraţi şi un teren aferent de 3.586 metri pătraţi. Potrivit experţilor imobiliari, doar valoarea terenului se ridică la peste un milion de euro, în vreme ce clădirea este evaluată la aproximativ 7,5 milioane de euro.

„Dacă luăm în calcul preţul de 300 de euro pe metrul pătrat de teren, de 750 de euro pe metrul pătrat de clădire, plus dotările existente, ajungem undeva la 9-10 milioane de euro. Cu siguranţă, cu atât s-ar fi licitat dacă nu era criză. E o afacere foarte bună pentru cumpărător", ne-a declarat Mihai Rădulescu, expert imobiliar.

"Cu siguranţă, cu atât s-ar fi licitat dacă nu era criză. E o afacere foarte bună pentru cumpărător."
Mihai Rădulescu expert imobiliar

Citiţi şi:

Culmea privatizării: un preot vrea să profeseze în regim PFA

VIDEO FOTO Ce fac preoţii cu un hotel primit ilegal? Evaziune

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările