Herghelia de la Sâmbăta de Jos, concurată la Dunăre (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Marian Băilă vrea să concureze crescătoria de cai lipiţani de la Sămbăta de Jos. Cu o investiţie de aproape un million de euro, Băilă vrea să readucă, pe malul Dunării, bucuria călăritului.

GALERIE FOTO AICI

În aceste zile, sediul Agrodunărea SA din Galaţi găzduieşte  o expoziţie hipică la care participă un număr de patru herghelii româneşti care au adus 25 de cai din toate liniile (rasele) consacrate în România, cum ar fi Conversano, Maestoso, Tulipan şi Incitato.

Printre cei care şi-au adus armăsarii la show s-a  numărat şi omul de afaceri Marian Băilă, care afirmă că-şi doreşte să le readucă gălăţenilor bucuria călăritului, dar să şi înfiinţeze în urbea noastră cea de-a doua herghelie de cai lipiţani din ţară.

De altfel, într-un an de zile deja au fost puse bazele acestui proiect, Băilă cumpărând 20 de cai lipiţani de la Herghelia Sâmbăta de Sus, unica din ţară care creşte această rasă.

„Avem deja 20 de iepe şi 12 armăsari, pe care i-am achiziţionat la licitaţiile organizate de Romsilva”, spune Băilă.
Aceste animale sunt „cazate” deocamdată la Frumuşiţa, urmând ca, pe parcursul acestui an, să fie aduse chiar în Galaţi.

„Pe un teren situat lângă podul spre Giurgiuleşti voi încerca să construiesc un complex care va cuprinde boxe, manej (ţarc pentru cai)  unde părinţii îşi vor putea aduce copiii la călărie”, a spus acesta.

Principalul impediment de care se loveşte omul de afaceri este găsirea unor specialişti, care să ducă la bun sfârşit un astfel de proiect. De altfel, în ultimii ani, în România nu s-au mai şcolarizat specialişti, care să se ocupe de creşterea şi întreţinerea cailor.

„Din păcate nici măcar în cadrul Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport nu există o catedră de echitaţie, care să pregătească jochei, sau specialişti în antrenarea cailor de competiţie”, a mai spus acesta.

Chiar şi în aceste condiţii, în care nu are nici oameni care să vină din urmă şi nici spaţii de competiţii, România ocupă locul zece la nivel mondial în privinţa întrecerilor de atelaje.

Hipodromul Galaţi-Brăila

Pe lângă proiectul hergheliei de la Galaţi, Marian Băilă şi-ar dori să poată sensibiliza autorităţile, pentru construirea unui hipodrom între Galaţi şi Brăila.
„Ambele comunităţi ar avea nevoie de aşa ceva. În primul şi în primul rând, călăria ar aduce un mare beneficiu copiilor şi tinerilor, putând fi privită ca o alternativă la calculator”, a mai afirmat acesta.

Expoziţia deschisă astăzi se va încheia mâine , pe stadionul „Portu Roşu” cu un interesant concurs de Satelaje cu doi şi patru cai.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite