Guvernul a început demersurile pentru anularea HG în baza căreia Damen Galaţi urma să construiască patru nave de luptă pentru Armata Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procedura legală va fi reluată, însă nu se ştie deocamdată în ce condiţii. Guvernul afirmă că totul de va face „în baza opţiunilor identificate de specialişti din Forţele Navale şi din structurile cu responsabilităţi în achiziţiile de armament, în urma aprobării Parlamentului României”.

Printr-o Hotărâre de Guvern aprobată joi, 16 martie 2017, s-au demarat procedurile legale în vederea abrogării H.G. nr.906 din 29 noiembrie 2016 privind aprobarea circumstanţelor şi procedurii specifice aferente programului de înzestrare ”Corvetă multifuncţională”.

„Abrogarea HG nr. 906/2016 este motivată de neîndeplinirea condiţiei suspensive prevăzute în mod specific în cuprinsul prevederilor art. 2 din actul normativ în cauză.În acelaşi timp, abrogarea actului normativ reprezintă o etapă legală necesară în vederea iniţierii unei noi proceduri de achiziţie, cu respectarea tuturor prevederilor legale în materie, şi care să obţină aprobarea prealabilă a Parlamentului României”, a precizat Guvernul.

În acelaşi timp, Executivul a întărit ideea că programul strategic de înzestrare “Corvetă multifuncţională” este o prioritate majoră a Ministerului Apărării Naţionale, justificată de interese esenţiale de securitate ale României, urmând ca procedura de achiziţie să fie iniţiată în cel mai scurt timp posibil, „în baza opţiunilor identificate de specialişti din Forţele Navale şi din structurile cu responsabilităţi în achiziţiile de armament, în urma aprobării Parlamentului României”.

Este de spus, totuşi, că expertizele care au stat la baza HG ce urmează să fie anulată arătau că singurul şantier naval românesc capabil să ducă la îndeplinire contractul este Damen Galaţi. În acelaşi timp, în Europa sunt competitive din acest punct de vedere alte doar patru şantiere navale, dintre care două aparţin tot Damen Group.

Vă reamintim că în noiembrie 2016, Guvernul Cioloş a adoptat o hotărâre prin care a stabilit clar termenii în care va fi înfăptuit programului strategic naţional de înzestrare „Corvetă multifuncţională“, adoptat încă din 2007 de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în urma căruia Şantierul Naval „Damen“ din Galaţi va construi patru nave militare performante pentru Armata Română.

Valoarea contractului urma să se ridice la 1,6 miliarde de euro (suma includea taxa pe valoarea adăugată şi alte taxe, precum şi achiziţia muniţiilor, a suportul logistic iniţial şi instruirea echipajelor) şi are un termen de şapte ani, prima livrare urmând să aibă loc în toamna lui 2018, iar ultima - la jumătatea anului 2023. 

Potrivit conducerii grupului de firme Damen, acest contract cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN) urma să fie cea mai scumpă şi complicată comandă pe care a primit-o şantierul naval din Galaţi în ultimele două decenii. Firma gălăţeană cu proprietari olandezi nu este însă la primul contract de nave militare.

În ultimul deceniu, Şantierul Naval „Damen“ Galaţi, împreună cu Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a construit şi livrat 14 nave destinate Marinei Regale Olandeze. Este vorba despre cinci nave pentru desant trupe (Landing Craft Units), patru nave de patrulare oceanică (Offshore Platform Vessels), o navă de suport logistic (Joint Support Ship) – Karel Doorman class – cea mai mare navă a Marinei Regale Olandeze, două nave de cercetare hidrografică (Hydrographic Survey Vessels), o navă pentru aprovizionarea navelor de luptă (Logistic Supply Vessel), o navă tip doc pentru desantare tehnică (Landing Craft Units).

Tot în colaborare cu Damen Schelde Naval Shipbuilding BV s-au construit trei nave de patrulare multifuncţionale pentru Paza de Coastă Suedeză, iar în 2010 s-a construit şi livrat către Ministerul Administraţiei şi Internelor (mai exact pentru dotarea Poliţiei de Frontieră) prima navă de patrulare pentru supravegherea şi securizarea frontierei maritime a României şi a Uniunii Europene.

Ce caracteristici au navele de luptă necesare Marinei Militare române

Potrivit fişei tehnice a modelului de corvetă SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach), model 10514, prezentate de Grupul Damen, nava are o lungime de 105,11 metri, o lăţime de 14,02 metri, un deplasament de 2.365 tone şi o autonomie de 5.000 mile marine. Nava este deservită de un echipaj de 120 de persoane.

Corvetele va fi dotate cu armament divers, despre care nu se dau multe detalii însă, având în vedere faptul că vorbim de nişte echipamente militare cu caracter strategic. Ar putea fi vorba de tunuri de calibru mediu, dar şi de lansatoare de rachete, lansatoare de torpile şi sisteme de apărare antiaeriană. 

De altfel, contrucţia corvetelor se va face în modernul doc acoperit de la şantierul naval gălăţean, aşa că detaliile proiectului nu vor putea fi urmărite nici de la sol, nici din aer. Navele vor avea heliport pe puntea de la pupa, o dotare absolut necesară în marina modernă, iar designul este unul deosebit. 

Practic, corveta model SIGMA 10514 seamănă cu un iaht modern, care are adăugate o serie de echipamente militare foarte sofisticate, care îndeplinesc atât nevoile marinei militare a României, cât şi pe cele ale partenerilor din NATO.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite