Gogoşele cu mere, un preparat care îşi are originile în ştrudelul austriac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gogoşele cu mere Foto: www.retetepractice.ro
Gogoşele cu mere Foto: www.retetepractice.ro

Preparatul este un desert care se pregăteşte în special în zonele orăşeneşti ale ţării. Este o alternativă la atât de cunoscuta plăcintă cu mere, diferenţa fiind modul de pregătire termică a preparatului, care se prăjeşte, spre deosebire de plăcintă, care se coace la cuptor.

Ingredientele folosite pentru a pregăti gogoşelele cu mere sunt aceleaşi care se regăsesc în componenţa plăcintei cu mere, în condiţiile în care foia de plăcintă se pregăteşte acasă. Gospodinele îl gătesc de zeci de ani, însă se pot număra pe degete cei care ştiu că gogoşelele sunt inspirate de celebrul ştrudel austriac, de unde au rămas anumite ingrediente, cum este scorţişoara.

Bucutăria orăşenească s-a dezvoltat însă mai mult în sudul ţării, în special în zona Munteniei, chiar dacă anumite preparate, cum este şi plăcinta cu mere şi implicit gogoşelele cu mere, îşi au originile în zona de vest a României, mai ales în perioada ocupaţiei austro-ungare.

Vom începe prin a spăla şi rade merele, pe care le vom stoarce apoi bine de zeamă. ”Le vom amesteca cu zahărul şi un vârf de linguriţă de sare, punând apoi gălbenuşurile de la ouă, făina şi vom omogeniza compoziţia prin amestecul ingredientelor amintite, lăsând-o la rece în frigider pentru câteva minute”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru 10 porţii de gogoşi:

-Mere-două kilograme;

-Ouă-şase bucăţi;

-Zahăr-170-180 de grame de zahăr;

-Zahăr pudră-150 de grame;

-Făină-400 de grame;

-Ulei de floarea soarelui-300-400 de mililitri;

-Sare-un vârf de linguriţă.

Vom bate apoi albuşurile de ou până ajung ca o spumă şi le încorporăm în compoziţia amintită anterior, putând adăuga şi stafide albe, pe care le vom lăsa puţin la umflat într-un vas de apă. Cu ajutorul unei linguri, vom forma gogoşelele, pe care le vom prăji în ulei încins.

După prăjire, le vom aşeza pe o hârtie absorbantă pentru a scăpa de surplusul de ulei şi le vom da de câteva ori prin zahăr pudră. ”Reţeta poate fi îmbunătăţită după gustul fiecărei gospodine, putând adăuga esenţă de rom, vanilie şi un praf de scorţişoară pentru ca gogoşelele să capete un gust uşor aromat”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite