Goană ”oarbă”a medicilor veterinari şi poliţiştilor de frontieră pentru identificarea porcilor mistreţi de-a lungul graniţei cu Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porcii mistreţi pot transmite peste porcină africană Foto: arhivă Adevărul
Porcii mistreţi pot transmite peste porcină africană Foto: arhivă Adevărul

Centrul Local de Combatere a Bolilor a pus la punct un plan de măsuri pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane la animalele de pe raza judeţului Galaţi.

În apropierea graniţei cu Republica Moldova şi Ucraina se înregistrează din ce în ce mai multe focare de pestă porcină africană, astfel că autorităţile judeţene au decis constituirea unui grup local de experţi, format din specialişti în vânătoare de la AJVPS Galaţi şi experţi tehnici de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi.

Asociaţia Judeşeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Galaţi va organiza mai multe puncte de colectare şi depozitare la frig a exemplarelor de porci mitreţi vânate sau găsite moarte, care vor fi deschise la ferma Maţa Rădeanu din satul Vădeni, comuna Cavadineşti, şi la AJVPS Tecuci.

AJVPS Galaţi, în colaborare cu DSVSA Galaţi şi Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, vor organzia ceea ce se numeşte în limbaj de specialitate o goană oarbă, în vederea identificării porcilor mistreţi de-a lungul frontierei cu Republica Moldova.

În paralel, se va intensifica activitatea de control vamal asupra bagajelor şi coletelor poştale sosite din ţări terţe, precum şi asupra mijloacelor de transport, în vederea evitării introducerii în ţară a produselor de origine animală prin care se poate transmite pesta porcină.

La nivelul primăriilor din judeţ, se vor identifica terenuri pentru incinerarea şi îngroparea eventualelor cadavre de porcine. Autorităţile veterinare au impus interdicţia de a se organiza târguri şi expoziţii pentru vânzarea şi cumpărarea de porcine.

În România, primul focar de pestă porcină africană a fost descoperit în municipiul Satu Mare, fiind închis oficial la finele lunii noiembrie 2017. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100 % pentru animalele care se îmbolnăvesc.

Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele bolnave. Pesta porcină africană nu se transmite de la animal la om, spun medicii veterinari.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite