„Gaură” de 1,3 milioane de lei la Salubritatea din Galaţi. Cum a ajuns entitatea publică să ofere sute de cadouri angajaţilor unor firme private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Curtea de Conturi a constatat că şefii societăţii publice au fost atât de mărinimoşi încât au oferit diverse cadouri şi stimulente nu doar pentru salariaţii proprii, ci şi pentru angajaţii altor instituţii sau firme. De asemenea, au făcut lucrări pe care nu le-au facturat şi nici încasat, deşi au cheltuit sume consistente pentru ele.

Nereguli mari în activitatea Salubrităţii din Galaţi în perioada 2013-2016, luată la puricat de către Curtea de Conturi. Inspectorii au descoperit că şefii societăţii publice (devenită între timp serviciu public) s-au cam jucat cu o parte dintre banii pe care i-au avut pe mână, generând în acest fel abateri financiare însumând peste 1,3 milioane de lei. Bani care, evident, trebuie recuperaţi de la cei vinovaţi.

Trebuie spus că în perioada verificată, conducerea entităţii (ECOSAL) a fost asigurată Mirela Furtună (director general din 5 iulie 2016 şi până în prezent) şi de actualul primar Ionuţ Pucheanu (director general în perioada 26 aprilie 2013 – 27 iulie 2016), însă cei de la Curtea de Conturi nu au stabilit responsabilităţi nominale în ceea ce-i priveşte.

Controlul a fost finalizat pe 15 decembrie 2017, decizia Camerei de Conturi Galaţi a fost transmisă Ecosal, Primăriei şi Consiliului Local în ianuarie 2018, iar termenul pentru recuperarea prejudiciilor este 30 aprilie 2018, în caz contrar cei responsabili de aplicarea măsurilor riscând să ajungă la închisoare, conform prevederilor Legii nr. 94 din 1992.

Au lucrat, dar n-au facturat şi n-au încasat

Conform raportului de control, Ecosal nu a facturat şi implicit nu a încasat, integral, în unele cazuri, de la Primăria Galaţi, întreaga contravaloare a lucrărilor de întreţinere şi reparare a drumurilor şi străzilor efectuate cu utilaje şi personal închiriat.

De asemenea, în anul 2016 nu a facturat în toate cazurile, în vederea încasării, contravaloarea lucrărilor de întreţinere şi reparare a drumurilor şi străzilor prestate în termenul legal, adică cel mai târziu până pe data de 15 a lunii următoare celei în care s-a efectuat prestaţia, conform prevederilor. ECOSAL nu a calculat, înregistrat, urmărit şi încasat în perioada ianuarie-decembrie 2016 a penalităţilor prevăzute în contractual de prestări servicii şi lucrări nr. 43722/29.04.2008, pentru neachitarea la termen şi/sau integral a facturilor emise.

Valoarea estimativă a erorii/abaterii constatate este de 61.442 lei, din care 34.627,62 lei reprezentând contravaloarea lucrărilor de întreţinere şi reparare a drumurilor şi străzilor efectuate cu utilaje şi personal închiriat, înregistrate şi plătite de Ecosal către subantreprenori, dar nefacturate şi neîncasate de la beneficiarul de fapt şi de drept, Primăria municipiului Galaţi. Restul de 26.813,67 lei reprezentă penalităţi de întârziere.

Inspectorii au mai constatat şi că Ecosal „a dovedit neglijenţă şi în derularea contractului şi a contractelor subsecvente din anul 2017 încheiate cu SC Rodmag Consulting SRL, respectiv neverificarea situaţiilor de lucrări anexe la facturile acceptate la plată, nesolicitarea de documente privind modul de calcul, declarare, virare a fondului pentru persoane cu handicap şi/sau alte documente privind constituirea/compensarea acestuia conform prevederilor legale, astfel încât au fost decontate sume reprezentând vărsăminte pentru persoanele cu handicap care nu au fost declarate şi virate la bugetul de stat conform clauzelor contractuale”. Valoarea estimativă a erorii/abaterii constatate este de 28.627,37 lei.

Au „fentat” un impozit pe profit de peste un milion de lei

Curtea de Conturi a constatat că Ecosal nu a calculat, înregistrat şi virat la bugetul de stat impozitul pe profit datorat în anul 2016 pentru activitatea de ecologizare desfăşurată (finanţată din aşa numită taxă de habitat).
Valoarea acestui impozit se ridică la suma de 1.095.695 lei, având în vedere că în 2016 Ecosal a avut venituri de 53 de milioane de lei lei şi cheltuieli de 46,1 milioane de lei, rezultând un profit impozabil  de 6,9 milioane de lei.

Au cadorisit din bani publici angajaţii unor firme private

O situaţie realmente bizară este legată de modul în care entitatea publică, în anul 2016 (cu ocazia zilei de 8 Martie şi sărbătorilor de Paşte şi Crăciun), a acordat cadouri în bani/natură în valoare totală de 134.739 lei unor persoane. Toate ilegal, dat fiind că nu erau prevăzute în niciun document legal.

Grav este că doar 115 din cele 240 de persoane care au beneficiat de cadouri de 8 martie erau salariaţi ai ECOSAL, restul fiind din alte entităţi publice sau private: 102 erau de la firma Rodmag Consulting SRL, iar 18 de Administraţia Pieţelor.

De asemenea, de Paşte s-au dat pungi cu produse pentru 761 de salariaţi, din care 268 angajaţi propri, iar 403 persoane de la Rodmag şi Administraţia Pieţelor. La fel, de Crăciun s-au dat vouchere pentru 730 de persoane, din care doar 279 erau angajaţii ECOSAL.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite