Garaj de 87.000 de euro într-o comună măcinată de probleme financiare. Primarul: „Intră la fier în clădire de zici că-i buncărul lui Hitler”

Garaj de 87.000 de euro într-o comună măcinată de probleme financiare. Primarul: „Intră la fier în clădire de zici că-i buncărul lui Hitler”

Primăria din Ţepu FOTO Arhiva Adevărul

Comuna gălăţeană Ţepu a alocat 20% din bugetul său de dezvoltare pe 2018 pentru o construcţie care va adăposti patru utilaje. În acelaşi timp, localitatea are probleme financiare grave din cauza bugetului de salarii supradimensionat şi a despăgubirilor la care a fost obligată de instanţă pentru că a încasat în mod ilegal o serie de taxe locale.

În comuna gălăţeană Ţepu, una dintre aşezările din judeţ care se confruntă cu mari dificultăţi financiare, va fi construit în această primăvară un garaj impunător, care va costa circa 87.000 de euro (402.000 lei). Chiar dacă la scara bugetului naţional suma pare o bagatelă, la nivelul bugetului local reprezintă nu mai puţin decât 20% din bugetul total de dezvoltare pe 2018.

Potrivit primarului Călin Rugină (PSD) investiţia era absolut necesară şi nu este „o tichie de mărgăritare”, aşa cum au afirmat consilierii locali (în minoritate) care nu au votat proiectul. „Da, 20% din bugetul nostru de investiţii se va duce pentru executarea acestei lucrări. E mult, dar aveam nevoie de această construcţie sau garaj, deşi nu e chiar garaj, pentru că nu putem lăsa utilajele în aer liber pe timpul iernii, că se strică”, a declarat primarul Rugină.

Licitaţia pentru realizarea garajului de 240 de metri pătraţi, în care vor fi parcate cele patru utilaje pe care le are primăria (o maşină de gunoi, un utilaj pentru deszăpezire, un tractor şi un excavator), a fost finalizată în ianuarie 2018, iar lucrările vor începe în această primăvară.

De construirea garajului se va ocupa firma Massimo Alex Edil SRL, cu sediul în comuna Drăguşeni, judeţul Galaţi, al cărui administrator este Silviu Cărăuş, persoană care mai apare şi ca administrator al firmei Lavory Serv Impex SRL Corod. De altfel, numele acestei din urmă firme apare în numeroase dosare de licitaţii privind lucrări plătite din bani publici. Şi nu doar în judeţul Galaţi, ci şi în Tulcea şi Constanţa.

Referitor la motivul pentru care o hală oarecare a ajuns să coste 362 de euro pe metru pătrat (deşi va fi făcută din pereţi sandviş, pe schelet metalic şi platformă din beton), lucrurile sunt destul de controversate. În mod uzual (potrivit numeroaselor oferte de pe internet), o astfel de construcţie costă de trei ori mai puţin decât va costa cea de la Ţepu, preţul fiind cuprins între 100 şi 150 de euro pe metrul pătrat, incluzând proiectarea, execuţia şi toate materialele aferente, inclusiv, uşi, geamuri şi instalaţii.

Primarul de la Ţepu are, totuşi, o explicaţie pentru preţul foarte mare. „Aşa a stabilit proiectantul. Dacă vedeţi cât fier trebuie să intre în hala asta, o să ziceţi că-i buncărul lui Hitler. Dar cică aşa trebuie să fie, ca să obţinem toate autorizaţiile pentru funcţionare”, a declarat edilul.

Mai trebuie amintit şi faptul că Ţepu are 2.600 de locuitori şi, în ultimii ani, a avut tot felul de probleme financiare. În vara lui 2017, primăria s-a pomenit somată de Petrom (în urma pierderii unui proces legat de o serie de taxe locale introduse în mod abuziv) să plătească daune de 1,4 milioane de euro. Litigiul nu este încă în curs, însă soluţii nu prea se întrevăd.

În plus, ca urmare a majorării lefurilor funcţionarilor, bugetul pe 2018 al localităţii se estimează că va acoperi cheltuielile doar până prin septembrie. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: