Spitalele din Galaţi nu sunt pregătite să intervină într-o situaţie tragică, similară celei din Clubul Colectiv din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

Este concluzia îngrijorătoare, trasă în urma unei analize facute la nivelul judeţului Galaţi. Lipsa personalului, puţinele ambulanţe şi dotările insuficiente din cel mai mare spital ar putea îngreuna misiunile salvatorilor.

Potrivit conducerii Spitalului de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Galaţi în cadrul secţiei de Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă sunt doar trei medici, unul dintre aceştia având program redus de lucru.

„Avem 50 de paturi, din care 15 sunt în cadrul compartimentului de Arşi. În situaţii de accidente colective şi calamităţi se pun în aplicare planurile naţionale aprobate. În situaţia în care numărul de victime ar depăşi resursele umane şi materiale ale unităţii noastre şi ar afecta calitatea actului medical, cu acordul Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se va încerca transferarea acestora în alte unităţi sanitare cu competenţe corespunzătoare afecţiunilor prezentate de către victime”, a declarat pentru „Adevărul” dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Urgenţă „Sfântului Apostol Andrei” din Galaţi.

SMURD şi SAJ au nevoie de personal

„Avem avantajul autospecialei de intervenţie la dezastre şi accidente colective. Unitatea de primiri urgenţe dispune de 19 paturi. Într-o situaţie precum cea de la Club Colectiv am pune în aplicare planul alb de acţiune în cadrul spitalului, în condiţiile afluxului masiv şi brutal al victimelor. Din păcate suntem puţini medici şi asistenţi, posturile vacante nu au fost scoase la concurs conform legii”, a declarat doctorul Angel Trifan, medic coordonator UPU - SMURD Galaţi.

Nici Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi nu o duce mai bine la acest capitol.

„Au fost deblocate 21 de posturi în întreg judeţul. În prezent suntem pe penultimul loc în ţară la personal. Dispunem de 45 de ambulanţe, dar sunt prea puţine. În caz de catastrofă, am fi nevoiţi să apelăm la colegii noştri din Brăila şi Focşani”, a declarat doctorul Mihai Polinschi, manager SAJ Galaţi.

Oraşul de la Dunăre a primit în acest an, din partea Ministerului de Interne, un spital mobil în valoare de apriximativ 300.000 de euro. Pentru a fi pregătiţi în caz de calamitate, pompierii se vor antrena în aceasta săptămână şi vor încerca să monteze spitalul mobil într-un timp foarte scurt.

„Spitalul mobil are o structură gonflabilă şi se poate instala în doar 15 minute la locul unei calamităţi. Acest spital ne ajută foarte mult deoarece are foarte multe echipamente medicale care ar ajuta enorm victimele”, a explicat colonelul Ionel Burlacu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.
 
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite