Galaţiul îşi închide definitiv sistemul de termoficare. 65.000 de oameni rămân fără apă caldă şi căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Municipalitatea trebuie să implementeze o soluţie până în toamnă, cel mai probabil scenariu fiind că se vor acorda subvenţii parţiale pentru cumpărarea de centrale termice sau electrice de apartament.

Primarul oraşului Galaţi, Ionuţ Pucheanu (PSD) a anunţat că sistemul centralizat de furnizare a apei calde şi căldurii va fi oprit începând cu data de 1 mai 2017, iar şansele ca el să mai fie repornit sunt ca şi inexistente.

Cu siguranţă, oamenii vor avea apă caldă până la sfârşitul lunii aprilie. Ar fi trebuit ca sistemul să fie oprit la 1 aprilie, dar ne-am gândit să nu-i lăsăm pe oameni, de Paşte, fără apă, chiar dacă această prelungire va costa bugetul local cu 2,5 milioane de lei în plus”, a declarat Pucheanu.

Sistemul de termie al Galaţiului deserveşte în prezent circa 30.000 de apartamente, în care locuiesc în jur de 65.000 de oameni, adică aproximativ 20% din populaţia oraşului. Reţeaua de distribuţie este administrată de Calorgal SA, societate ce are ca unic acţionar Consiliul Local Galaţi, însă efortul de exploatare este unul fără justificare economică.

După ce agentul termic este cumpărat de la producătorul Electrocentrale SA (societate aflată în insolvenţă din cauza dificultăţilor financiare majore), până la consumatorul final reţeaua de distribuţie pierde mai bine de 70% din căldură, pierdere care până acum a fost acoperită din bugetul public.

Adăugând la aceasta şi subvenţia pe gigacalorie, se ajunsese la situaţia aberantă ca Primăria să cheltuie anual peste 12 milioane de euro doar pentru a subvenţiona căldura şi apă caldă a 20% din populaţia oraşului. Precizăm că restul gălăţenilor au surse independente, instalate pe cheltuiala proprie, de producere a căldurii şi apei calde.

Situaţia financiară societăţii Calorgal a devenit una dramatică şi pe fondul faptului că aproximativ 20% din sumele facturate în ultimii doi ani nu au fost fost achitate de asociaţiile de proprietari, ceea ce a creat o „gaură” de circa 3 milioane de euro. Distribuţia agentului termic a fost preluată de Calorgal de-abia de trei ani, după ce fostul operator, Apaterm SA, a intrat în faliment şi a lăsat în urmă datorii de peste 15 milioane de euro.

Cât priveşte soarta celor 65.000 de gălăţeni dependenţi de sistemul centralizat, primarul Pucheanu a anunţat că până la sfârşitul lunii martie se va stabili ce-i de făcut. Deocamdată, sunt semne că soluţia agreată de muncipalitate ar fi subvenţionarea parţială a familiilor pentru a-şi monta centrale de apartament.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite