Galaţi: Spitalul judeţean, sărăcit de bătăuşi şi vitezomani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea medicală are de recuperat peste 500.000 de lei pentru spitalizările în cazul agresiunilor şi accidentelor. Nu mai puţin de 1.777 de spitalizări sunt neplătite pentru că judecătorii nu au decis încă cine sunt vinovaţii în cauzele respective.

Datoriile spitalelor cresc de la o zi la alta şi în acelaşi timp, o parte din ele sunt recuperate foarte greu sau deloc. În această categorie intră banii cheltuiţi pentru spitalizarea victimelor agresiunilor sau accidentelor de circulaţie şi de muncă.

1.777 de dosare pe rol

În astfel de cazuri, instanţa de judecată este cea care hotărăşte cine se face vinovat şi trebuie să achite spitalizarea  persoanelor agresate sau accidentate.
 
Spitalului se constituie parte civilă în toate procesele de acest gen, pentru a încerca astfel să recupereze cheltuielile, deşi nu este deloc simplu. Procesele durează de regulă foarte mult. În momentul de faţă există dosare vechi chiar şi din 2006.

„Avem în evidenţă un număr de 1.777 de dosare de pe urma cărora ar trebui să recuperăm 535.000 de lei, valoarea spitalizării respectivelor persoane. Un dezavantaj clar în această situaţie este numărul prea mic de jurişti care se ocupă de acest lucru”, declară Alina Valentina Dobrea, director economic al Spitalului Clinic Judeţean Galaţi.

Pe lângă faptul că întreaga procedură este extrem de îndelungată, se adaugă şi cazurile care se prescriu. Astfel, banii nu mai pot fi recuperaţi niciodată.

„Avem dosare vechi ce s-au prescris, fapt care face şi mai complicat întregul proces. Rămânem cu paguba, iar Curtea de Conturi ne poate sacţiona”, adaugă Dobrea.

În cazurile fericite în care banii de pe urma unei spitalizări sunt recuperaţi, întreaga sumă este virată de spital direct în conturile Casei de Asigurări de Sănătate.

„Există posibilitatea ca aceste sume să nu mai poată fi recuperate deloc. Spre exemplu, la spitalul din Tecuci sunt datorii către CAS de aproximativ 200.000 de lei, numai din astfel de cazuri. Cei de la spital au reuşit să aducă în conturile Casei doar 150 de milioane”, a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Tot spitalul pierde

În cazul în care aceste sume nu se întorc la CAS, spitalele sunt cele care au de pierdut într-un final, deoarece trebuie săs e descurce cu fonduri diminuate.
 
„Nu ne-au dat banii, îi recuperăm altfel. Îi vom reţine spitalelor din sumele pe care trebuie să li le dăm pe baza contractelor de furnizare servicii”, spune Olimpia Buzia, directorul CAS Galaţi.

Citeşte şi:

Internări limitate de Spitalul Judeţean

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite