Galati: Li Shunmin, chinezul care te scapă de foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galati: Li Shunmin,  chinezul care te scapă de foame
Galati: Li Shunmin, chinezul care te scapă de foame

Pe o alee din Piaţa Centrală, ascuns printre consignaţii şi tarabe se află un restaurant chinezesc. Fidel dictonului „Clientul nostru, stăpânul nostru!”, patronul restaurantului, Li Shunmin şi-a diversificat afacerea, servind pe lângă felurile de mâncare specifice bucătăriei din ţara sa natală şi tradiţionalii mici cu muştar, „împrumutaţi” de pe meleagurile româneşti.

„A trebuit să mă orientez şi eu, că aveam nevoie de clienţi”, a spus Li. Chinezul are o poveste de viaţă foarte interesantă, el fiind atât patron, cât şi bucătar şi bodyguard.

Li s-a transformat în Andrei

Din anul 2003, Li şi-a schimbat numele în...Andrei. Căsătorit cu o româncă, el s-a botezat în religia soţiei sale.

Cu toate acestea, deşi locuieşte  de 15 ani în România, nici până în ziua  de azi nu a depus actele pentru a obţine cetăţenia română. Motivul: într-o bună zi vrea să se întoarcă în oraşul său natal, Tian Jin:

”Am acolo părinţi, fraţi, şi băiatul din prima căsătorie. E normal că vreau să mă întorc. Ultima dată am fost acolo în 2005. Şi soţia mea ar vrea să meargă, dar acum să vedem când s-o putea”, a zis Li.

Dorul de casă nu este singurul lucru care îl împinge pe Li să se întoarcă în ţara sa natală. Afacerile nu mai sunt ce au fost la jumătatea anilor ’90.

„Am venit atunci când se puteau face bani frumoşi aici” spune oarecum resemnat chinezul. De atunci însă s-a reprofilat de câteva ori, a schimbat câteva magazine şi s-a mutat din Bucureşti în Galaţi.

Mici, bere şi pui Gong Bao

Deşi departe de un vad comercial, afacerea lui are succes. Din curiozitate, de poftă sau pur şi simplu atraşi de firmă, cei care vin în Piaţa Centrală să-şi cumpere zarzavaturi mai trec să-şi potolească foamea pe la chinez.

Din cele relatate de Li, deşi la cârciuma sa se servesc şi preparate tradiţionale româneşti, gălăţenii sunt înnebuniţi după mâncărurile preparate chiar de patron.
„Oamenii vor „pui caju”, „pui gan bin” sau „pui gong bao”. Clienţii vor să mănânce iute”, a spus Li.



Bucătarul karatist

Pe lângă faptul că pregăteşte personal preparatele tradiţionale chinezeşti, Li face şi oficiile de bodyguard în localul său. Pasionat de artele marţiale încă de mic, el a practicat în China chi kung sau Qigong.

„Este un stil de arte marţiale care lucrează foarte mult cu energia, Qi” ne explică Li.

Acest lucru i-a folosit şi în viaţa de proprietar de restaurant. Clienţii care au stins iuţeala preparatelor chinezeşti cu cantităţi industriale de bere au început să facă scandal. După discuţii prieteneşti, care nu au avut niciun rezultat, Li i-a scos pe scandalagii din restaurant, fără niciun ajutor extern.

„Nu mi-e frică de nimeni, pot să mă descurc şi singur”. Totuşi, în ultimul timp, Li se antrenează acasă, din cauza faptului că stă mai mult pe la restaurant.


Întrebări şi răspunsuri

Care este diferenţa dintre Tianjin şi Galaţi?

Aş fi putut să-mi depun actele pentru a obţine cetăţenia română, pentru că stau în România de mai bine de 15 ani. Am ales să nu o fac, pentru că îmi este foarte dor de aglomeraţia din oraşul meu natal. Este cel de-al treilea oraş ca mărime din China. Acolo viaţa este mult mai agitată decât la Galaţi. Mereu ai câte ceva nou de făcut.

Ce oferi tu în plus faţă de celelalte restaurante chinezeşti?

În primul rând eu am în meniu peste 170 de feluri de mâncare, pe care le gătesc singur. Nu ştiu dacă cineva mai poate oferi aşa ceva. În al doilea rând, eu am şi bucătăreasă româncă, deci oricine poate mânca după pofta inimii la mine.

Ce îi place
De când a venit în România, Li s-a îndrăgostit de ... table. Oricând prinde un moment liber, pune mâna pe zaruri. Fie că este vorba de clienţi sau de prieteni, Li este dispus să joace câteva linii cu oricine.

Ce nu îi place

Ca orice practicant de arte marţiale, Li face orice pentru a evita conflictele. Nu îi place să se certe, dar nici să audă oameni certându-se. Totuşi, dacă situaţia o cere, îşi apără cu fermitate punctul de vedere, la nevoie chiar făcând uz de abilităţile lui sportive.. 


Profil
Născut: 11 septembrie 1959, Tian Jin, China
Educaţie: Facultatea de Mecanică din Tian Jin
Familie: Căsătorit, patru copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite