Galaţi: Pensionarii gălăţeni se înghesuie să înveţe limbi străine

Galaţi: Pensionarii gălăţeni se înghesuie să înveţe limbi străine

Galaţi: Pensionarii gălăţeni se înghesuie să înveţe limbi străine

Deşi au trecut demult de vârsta şcolii, aproximativ 50 de pensionari vin, câte două ore pe săptămână, la Casa de Ajutor Reciproc (CARP).  Acolo, sub îndrumarea profesorilor voluntari, exersează  la tablă şi îşi prezintă conştiincioşi temele.


Cum cei mai mulţi dintre reprezentanţii vârstei a treia au învăţat la şcoală doar limba rusă, acum aceştia nu vor să rateze ocazia de a studia gratuit limba engleză, franceză, germană şi italiană.

Chiar dacă admit că începutul e puţin mai greu, pensionarii nu se dau bătuţi. Ei sunt încântaţi că au activitate şi că exerciţiile ajută mult păstrării memoriei.

„E foarte greu, dar nu este imposibil. La început, nu ştiam nimic. Acum am trecut în anul trei. Mai ştiu franceză şi rusă
”, spune Grigoriu Mariana.

„Urmez aceste cursuri de trei ani. Marea mea dorinţă a fost să învăţ engleză deoarece nu am avut această posibilitate în liceu. Consider că, de fiecare dată când înveţi o limbă străină, te naşti încă o dată. În plus, ne ţinem şi moralul ridicat având  activitate”
, spune şi Mariana Mitu  

 „Am vrut să învăţ această limbă ca să văd dacă mă mai ajută memoria la vârsta mea. Mi-a plăcut mereu să învăţ. Am fost profesor, însă ca să învăţ limbi străine nu prea am avut timp.

Acum, că am ieşit la pensie, am timp mai mult. Consider că niciodată nu e prea târziu să înveţi”
, spune plină de optimism doamna Mihaela Popa

Vor să meargă să-şi viziteze rudele 

Vârstnicii ne-au mărturisit că limbile străine le vor folosi atunci când vor merge la copiii sau la nepoţii din străinătate. Alţii învaţă doar ca să socializeze cu alte persone de vârsta lor.

 „Am fost în Turcia şi acolo mi-a folosit foarte mult limba engleză. Învăţ de un an şi am avansat foarte mult. Tot aici, am mai făcut franceză şi spaniolă”
, a intervenit în discuţie Belciug Valeria. 

„Am mai fost în străinătate, la copii, şi nu m-am descurcat pe stradă. De aceea, am simţit nevoia acută să învăţ. Am pierdut chiar şi un loc de muncă pentru că nu am ştiut limba engleză”
, ne-a povestit Olaru Gheorghe.

Pensionarii sunt mai conştiincioşi decât copii

Cât sunt de silitori şi dornici să înveţe limbi străine tomnaticii elevi, am aflat de la profesorul Paul Lăzărescu. Domnia sa ne-a spus că persoanele vârstnice sunt extrem de conştiincioase şi preocupate să înveţe. Ba chiar se supără atunci când greşesc vreun exerciţiu la tablă.

“Nu îmi place să lucrez cu copii deoarece sunt neatenţi. Pensionarii sunt preocupaţi să înveţe. Unii au copii în străinătate, alţii călătoresc şi vor să se descurce în autobuz, pe stradă, în tren sau într-un restaurant
”, ne-a explicat Paul Lăzărescu, îndrumătorul de engleză.

"Avem membri care s-au înscris la toate cursurile. Cei mai mulţi au rude în străinătate, dar sunt şi persoane singure care doresc să socializeze"
, ne-a declarat directorul CARP Galaţi, Ionel Hâncu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: