Galaţi: Doi adolescenţi sunt campioni absoluţi la tâlhării

Un băiat şi o fată au comis nu mai puţin de 17 jafuri cu violenţă, în doar două luni.Infractoarea minoră îşi jefuia colegii de şcoală, iar adolescentul a lovit o gravidă care a pierdut sarcina după ce a căzut pe scări.

Ştiri pe aceeaşi temă


Citiţi şi:

Tâlhărie la drumul mare: Un bărbat a fost prădat de 8.000 de euro

Timp de câteva luni, Galaţiul a fost terorizat de doi adolescenţi. Romeo Valerică Bălan (17 ani) şi Elena Daniela Mititelu (16 ani) tâlhăreau femeile şi copii, furându-le bunurile de valoare fără nici cea mai mică reţinere.

În perioada 29 aprilie - 6 iunie, minorul a jefuit zece femei de diferite vârste şi un copil de nouă ani.

Victimelor li se smulgeau bijuteriile din aur şi telefoanele mobile, iar când încercau să se apere, erau ameninţate şi lovite.

Romeo Valerică Bălan este cercetat în prezent şi pentru o tâlhărie comisă în oraşul Brăila, care a avut consecinţe tragice.

Băiatul a încercat să tâlhărească o gravidă şi a împins-o, iar femeia a alunecat pe scări şi a pierdut sarcina.

Pe 13 iulie a.c., poliţiştii au reuşit să îl prindă iar Tribunalul Galaţi a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru tâlhărie în formă continuată.

Romeo Valerică Bălan aproape că a reuşit să îl egaleze pe cel mai cunoscut tâlhar din Galaţi, Lică Pletosu, condamnat în 2002, la 14 ani de închisoare pentru 13 furturi cu violenţă.

Îşi jefuia colegii

Elena Mititelu (16 ani) reprezintă un caz nemaiîntâlnit chiar şi pentru procurorii cu zeci de ani de experienţă.

Adolescenta a fugit de acasă pe 1 aprilie.2010 şi a abandonat şi şcoala.

A ajuns să locuiască pe la diverşi cunoscuţi, dar pentru că nu avea bani ca să se întreţină, a luat decizia să-şi jefuiască proprii colegi de la şcoala gimnazială Mihail Sadoveanu.

În intervalul mai - iunie 2010, fata şi-a făcut de cap, comiţând şase tâlhării şi un furt asupra elevilor de la şcoala unde învăţase.

Elena Mititelu a dat lovitura după ce i-a furat unei colege cerceii şi două brăţări din aur evaluate la 21.500 de lei.

„Mai rar vezi un asemenea caz. A recunoscut toate faptele. În instanţă a declarat că a fugit de acasă pentru că nu avea suficientă libertate. O noutate este faptul că a ales să îşi tâlhărească chiar proprii colegi. Îi aştepta la poarta şcolii şi le cerea banii sau bunurile de valoare, iar dacă refuzau să le dea, le lua cu forţa. Au fost câteva cazuri în care minora şi-a aşteptat victimele în scara blocului", ne-a declarat prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Liliana Constanda.

Trimişi în judecată

Culmea este că justiţia era pe punctul să comită o gafă de proporţii.

Judecătoria Galaţi a respins iniţial cererea Parchetului de arestare preventivă a Elenei Mititelu, cu toate că era de domeniul evidenţei că adolescenta se va întoarce la ce ştie să facă mai bine: tâlhărirea foştilor colegi.

Tribunalul Galaţi a corectat eroarea şi a decis să o trimită la Penitenciarul pentru minori de la Tichileşti pentru 29 de zile, lucru care s-a întâmplat şi cu Romeo Valerică Bălan.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi i-a trimis ieri în judecată pe cei doi adolescenţi, care riscă acum să îşi petreacă următorii 10 ani după gratii.

Ţintele predilecte ale jafurilor

Persoanele care devin ţinta infractorilor fac parte din categoriile cu risc sporit de victimizare.

Este vorba de femei, copiii, persoane în vârstă, iar obiectele vizate sunt în special bijuteriile (lănţişoare, cercei), telefoanele mobile, genţile, poşetele, bunuri care sunt uşor de sustras şi de valorificat.

VIDEO/Tâlhărie în faţa biroului deputatului Boldea

"Din practica judiciară a rezultat faptul că majoritatea furturilor comise prin smulgere se produc în spaţii deschise, în general pe stradă şi pe aleile din cartier, infractorii preferând să acţioneze în timpul zilei, pe lumină", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, Cristina Tatulici.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările