Galaţi: Cavoul Roman, transformat în afacere imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenul pe care se află un monument istoric vechi de 1.600 de ani este vânat de mai mulţi agenţi economici. Direcţia Judeţeană de Cultură susţine că vânzarea spaţiilor aflate în zona de protecţie a unui monument istoric poate fi făcută numai cu avizul ministerului

Situaţie aberantă la Galaţi. După privatizarea Necropolei Romane, un alt teren de valoare istorică a intrat pe piaţa afacerilor imobiliare.

Este vorba despre o suprafaţă de 1.027 de metri pătraţi de teren intravilan situat în cartierul Micro 21, aferent blocurilor D14-D16, chiar în zona în care se află se află un vestigiu istoric datând din secolul IV după Hristos.

Vânat de investitori

„Un reprezentat al unei firme a venit şi ne-a cerut un aviz.  Problema este că acolo există un cavou roman de o valoare istorică foarte mare", ne-a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu.

Conform aceleiaşi surse, până în anul 2010, terenul respectiv era în proprietatea publică a statului şi nu putea fi înstrăinat.

Pe 17 noiembrie 2010, Primăria Galaţi a trimis Direcţiei Judeţene pentru Cultură o adresă prin care face cunoscut că, potrivit Ordinului Prefectului 519 din 14 decembrie 2009 şi a Hotărârii Consiliului Local nr.314 din 7 septembrie 2010, zona de protecţie a trecut în proprietatea privată a Primăriei Galaţi.

„Deoarece aveam încă din 2005 o adresă trimisă la Primărie prin care se menţionează că sub teren se află cavoul roman, respectiva instituţie ne-a solicitat un punct de vedere privind situaţia acestuia. Pe 19 noiembrie 2010, noi am răspuns că are o importanţă foarte mare deoarece acolo se află cavoul unui comandant roman, vestigiu istoric datând din secolul IV după Hristos", a mai spus Marius Mitrof.

Terenul dintre blocurile D14-D16 are regim juridic de monument istoric.

„Pe acest teren nu se poate face nicio construcţie fără avizul nostru. De asemenea, Legea 550/2002 spune că vânzarea spaţiilor, aflate în zona de protecţie a unui monument istoric, se poate face numai cu avizul Ministerului Culturii şi Cultelor", a mai adăugat consilierul DJCPNG.

Primăria infirmă vânzarea terenului: „Nu se pune problema să vindem terenul unde se află cavoul roman. Ştiu doar că a fost trecut din domeniu public în proprietatea privată a municipiului Galaţi", ne-a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Construcţia funerară a fost descoperită întâmplător în 1974 cu ocazia lucrărilor de excavaţie pentru un bloc de locuinţe Actualul director al Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu, Cătălin Negoiţă, spune că va începe demersurile pentru scoaterea cavoului şi aducerea lui, în situ, în zona Muzeului de Istorie.

"Acolo nu vom putea face niciodată un muzeu. Trebuie să facem ceva ca acest monument de artă să fie vizibil. Consiliul Judeţului şi Primăria trebuie să se pună de acord, pentru a putea duce la bun sfârşit acest proiect. Probabil dacă fi scos de acolo, vom face o bucurie şi agenţilor economici care sunt interesaţi de acest teren", a spus Cătălin Negoiţă.

Deşi înainte de 1989 au fost realizate două proiecte pentru valorificarea acestuia din punct de vedere muzeistic, toate demersurile au fost sortite eşecului.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite