Galaţi/ Caloriferele ar putea rămâne reci la iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încălzirea caloriferelor, o mare problemă pentru locuitorii din Galaţi
Încălzirea caloriferelor, o mare problemă pentru locuitorii din Galaţi

Romgaz refuză să asigure cantitatea de gaz metan necesară pornirii sistemului centralizat de încălzire a oraşului pe timp de iarnă. Singura şansă pentru ca locuitorii municipiului să nu se încălzească la aragaz în acestă iarnă este recuperarea unor datoriilor de la populaţia rău-platnică

Cel puţin deocamdată, gălăţenii dependenţi de încălzirea în sistem centralizat n-au nicio şansă să se bucure de dezmorţirea caloriferelor şi există riscul ca situaţia să se prelungească pe toată durata sezonului rece.

CITIŢI ŞI:

Apaterm nu poate face probe la cald pentru că Electrocentrale refuză să furnizeze agent termic

La iarnă/ Gălăţenii sunt la un pas să rămână fără căldură în apartamente

Din cauza datoriilor de 19 milioane de lei ale producătorului local de agent termic primar, SC Electrocentrale SA, către Romgaz, furnizorul de gaz metan, locuitorii oraşului sunt nevoiţi să îndure frigul din propriile apartamente.
Apă caldă, doar până luni

Nici furnizarea gazului metan pentru agentul termic utilizat la producerea apei calde menajere nu mai este asigurată. Electrocentrale mai poate conta pe gazul metan necesar producerii apei calde doar până luni.

„Suntem în discuţii cu cei de la Mediaş (n.r. - conducerea Romgaz) pentru a nu ne tăia gazul. Doar până luni avem garanţii legate de gazul pentru agentul termic destinat furnizării apei calde", ne-a fost confirmat chiar Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale Galaţi.

Mai mult, încălzirea caloriferelor din locuinţe este împosibilă la ora actuală.

„Romgaz ne asigură gazul pentru apa caldă. Pentru moment, nu există nicio posibilitate pentru ca Romgaz că crească debitul astfel încât să se poată asigura şi termoficarea", ne-a declarat Urbanschi.

De altfel, pe 14 octombrie, ar fi trebuit realizate probele „la cald" ale întregului sistem de încălzire centralizată.

„Nu putem face aceste probe în tot oraşul, ci doar pe cartiere, pentru că n-am primit suficient agent termic, conducerea Electrocentrale motivând că nu are suficient combustibil de la Romgaz", a explicat şi George Cubasa, directorul Apaterm.

De altfel în aceste zile se fac probele reţelei de termoficare, dar nici aceste verificări nu se pot face în parametri normali. Pentru realizarea probelor s-au primit 1900 metri cubi/ oră de gaz metan, mult sub limita necesară pentru pornirea termoficării.

„Temperatura pe care eu pot s-o scot este de 35-40 de grade Celsius. Dar asta nu înseamnă căldură. În caz de un viscol eu trebuie să am 5.000-6.000 metri cubi”, spune directorul Apaterm.

Pentru deblocarea acestei situaţii, Electrocentrale ar trebui să-şi achite datoria de 19 milioane de lei, însă nu dispune de acestă sumă.
În cel mai nefericit caz, acela în care Romgaz nu va mai furniza combustibil gazos, rezerva de păcură a Electrocentrale este suficientă pentru a asigura apa caldă doar timp de două săptămâni.

„Avem rezervele de păcură la nivelul prevăzut, însă păcura se consumă foarte uşor. O săptămână, maxim două sunt ajung aceste rezerve", a mai declarat Eduard Urbasnchi.

Cum s-a ajuns la blocaj

În prezent, Apaterm Galaţi are de recuperat 38 de milioane de euro de la populaţie, 14 milioane de euro de la bugetul statului şi încă 2,4 milioane de euro de la administraţia locală.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite