Galaţi: Angela Baciu, poeta care n-a vrut să fie altceva!

Galaţi: Angela Baciu, poeta care n-a vrut să fie altceva!

Galaţi: Angela Baciu, poeta care n-a vrut să fie altceva!

Membră a Uniunii Scriitorilor, este convinsă că destinul ei a fost să urmeze calea “stihurilor” şi spune că nu se vede făcând altceva


Angela Baciu poate spune că scrie de-o viaţă, chiar dacă mulţi au încercat să-i inducă ideea că aceasta nu este o meserie.

Dar eu mă întreb şi acum: de ce n-ar fi o meserie, e un lucru uşor? Scriitorul este un fel de copac cu rădăcini adânci, care îşi lasă cărţile celor ce vin, dă putere şi inspiraţie celorlalţi, e peren. Trăieşte ca şi ceilalţi: într-o casă cu multe cărţi şi fotografii, cu toate amintirile de ieri şi de azi - strada, biblioteca, piaţa, biserica, spitalul, calculatorul, maşina de spălat, interviuri, bucătărie, poezii”, povesteşte poeta. 

Este convinsă că n-ar vrea să fie altceva, nu regretă nimic, iar dacă se spune că destinul ne pregăteşte uneori o viaţă mai grea, îşi poarte crucea aşa cum este ea.

Debut sub „condeiul” lui Radu Ţeposu

Concret însă, a debutat la vârsta de 17 ani în revista “Amfiteatru” (editată la Bucureşti). Se mândreşte cu cel care a pus umărul la prima ei apariţie: regretatul  critic Radu G. Ţeposu. Au urmat apariţiile în alte reviste literare româneşti şi străine, atât scrise, cât şi on-line.

Are peste 30 de premii naţionale şi internaţionale, ultimul fiind premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Iaşi, pentru publicistică şi eseu. “Am 14 cărţi, poeziile mele au fost traduse în diferite limbi, mă implic în proiecte culturale - de la promovarea scriitorilor în spaţiul românesc şi european până la lansări de carte, lecturi publice şi evenimente pentru copii”, mai spune Angela Baciu.

Se simte iubită!

Poeta Angela Baciu se împarte acum între poezie, publicistică şi poezie pentru copii. Spune că n-a obosit până acum, şi speră că punctul terminus va fi cât mai departe. “Cu toţii avem o gară terminus. Dacă ne dăm jos mai repede din tren, dacă nu ajungem la destinaţie aşa cum ne-am propus, se poate ca acel tren să-l pierdem pentru totdeauna”, povesteşte poeta.
Afirmă cu tărie că crede atât în destin, cât şi în puterea ei de a merge mai departe, de a lăsa trecutul în spaţiul lui preţios. “Pot spune că sunt în măsură să iau prezentul pe sus, cu forţă, cu furie, cu mâinile amândouă, ca pe un dar nepreţuit. Prezentul, mi-a oferit bucuria de a înţelege viaţa aşa cum este ea, cu cititori care mă înţeleg şi care mă iau aşa cum sunt”, mai spune poeta gălăţeană.
Are şi o mare fericire: a avut un vis cu ochii larg deschişi când a văzut în vara aceasta lebede albe la malul mării. În acel monent, stând în faţa statuii poetului Ovidiu s-a simţit iubită.


Întrebări şi răspunsuri

În interviurile pe care le-aţi dat, aţi vrut să vi se adreseze vreo întrebare, iar reporterul n-a făcut-o?

Ştii ceva, n-am fost întrebată niciodată dacă sunt fericită. Vreau ca volumele mele să-şi urmeze destinul, să scriu un poem pe “Puntea Suspinelor”, cel de lângă mine să nu-mi dea drumul la mână şi să joc într-un spectacol pe un text scris de mine.
                                
Care este ultima implicare in materie de evenimente pentru cei mici?

Proiectul  “Atelierele de lectura ale poetei Angela Baciu”, prin care iniţiez diferite actiuni pentru copii, concursuri, merg prin şcoli, în biblioteci.

Ce-i place

Este cunoscută iubirea mea pentru arta spectacolului, zâmbetul părinţilor mei, să ştiu că cel de lângă mine e fericit. Îmi place să beau cafeaua din ceaşca maro şi să mă joc cu toţi câinii şi pisicile pe care îi întâlnesc pe stradă.

Ce nu-i place

Să fiu minţită, înşelată, frigul, insectele şi mitocănia.  Consider că trebuie să arăţi ca îşi pasă de cei ce vin după tine; aşa cum noi am avut o şansă, aşa trebuie să deschidem şi noi o uşă spre ceilalţi, să-i chemăm să iubească cartea, lectura.


Profil:

Născută: 14 martie 1970, Brăila
Studii: Facultatea de Drept (Bucureşti), masterand în drept european
Profesie: poet
Stare civilă: văduvă

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: