Galaţi: Înmormântarea a devenit un lux

Galaţi: Înmormântarea a devenit un lux

Galaţi: Înmormântarea a devenit un lux

Să îngropi pe cineva a ajuns să coste cât zece salarii minime pe economie Tarifele percepute în cimitirele gălăţene rămân în continuare o problemă pentru majoritatea gălăţenilor. Oamenii se plâng că preţurile au crescut cu mult faţă de anul trecut iar înmormântarea a devenit un lux.


George Corodeanu a avut zilele trecute o înmormântare în familie. Bărbatul spune că totul l-a costat peste 5.000 lei.

“Numai sicriul m-a ajuns 2.500 de lei, taxa la preot - 250 de lei, plus 40 lei pentru fiecare noapte în care mortul a stat la capelă; piatra funerară m-a ajuns 1.000 de lei, plus aranjamentele florare şi pomană care se face după înmormântare. E scump să mori în zilele astea”
, s-a plâns bărbatul. 

Şi Ion Grădinaru ne-a spus că a avut în urmă cu câteva luni un deces în familie şi totul l-a costat câteva zeci de milioane. Pe lângă cheltuielile legate de înmormântare, bărbatul a trebuit să scoată din buzunar 200 lei pentru o concesiune de teren, la care se adaugă 10 lei pentru taxa anuală de întreţinere.

“Numai un grilaj m-a ajuns 700 lei. Tarifele sunt foarte mari şi cu greu reuşim să le achităm. Am avut vecini care au făcut credit pentru a-şi acoperi cheltuielile”
, a spus Grădinaru.

Tarifele pentru o înmormântare diferă în funcţie de cimitirul ales


 Diferenţele nu sunt însă mari. Le vom prezenta pe cele percepute de administratorii Cimitirului „Sfântul Lazăr”, pentru că aici sunt înregistrate cele mai mari solicitări venite din partea gălăţenilor.

Aici o înhumare într-un loc deja concesionat costă  238 lei. La această sumă se mai adaugă 12 lei pentru serviciul de tămâiere, 1 leu pentru formularul xerox, 2,5 lei – verificare arhivă şi 2,5 lei pentru verificarea terenului. Toată afacerea costă 256 de lei.

În cazul înhumării în regim de urgenţă, respectiv pentru situaţiile în care familia nu a rezolvat deja problema concesionării locului de veci, tarifele sunt diferite.

Astfel, pentru concesiunea pe termen nelimitat se plăteşte 208 de lei, serviciul de tămâiere costă 12 lei, formularul xerox – 1 leu, iar taxa anuală de întreţinere e 10 lei. În cazul în care se doreşte o groapă dublă, la cheltuieli se mai adaugă încă 60 de lei.