Gălăţenii au început cumpărăturile pentru sărbători. Doar produsele din carne au deocamdată căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de porc este cea mai căutată. foto: Diana Deleanu
Carnea de porc este cea mai căutată. foto: Diana Deleanu

În Piaţa Centrală din Galaţi a început să se simtă spiritul sărbătorilor. În hala de carne e forfotă mare. Zeci de cumpărători au început să îşi procure produsele necesare pentru masa de Crăciun. Carnea de porc este în centrul atenţiei.

O carcasă de pulpă de porc, cu tot cu os, ajunge la producător 10 lei kilogramul. Au început gălăţenii să vină să cumpere carne de porc. Sunt interesaţi şi să cumpere un porc întreg, dacă au unde să-l taie. În această situaţie kilogramul costă 8 lei, deci e mai avantajos. Preţurile sunt aproape la fel ca anul trecut, poate puţin mai scăzute dacă e să ţinem cont că a scăzut TVA-ul la alimente. Cel puţin asta e situaţia la producători,” ne-a declarat Mihai Agreci. Puţini sunt cei care reuşesc să negocieze preţul. Totul depinde de cantitatea pe care o cumpără. În cazul meu negocierea se face dacă un porc are peste 100 de kilograme. Dacă e mai puţin, nu se rentează. Atunci când porcul ajunge la 200 de kilograme, are şi mai multă grăsime. Aşa că e normal să mai las la preţ. Dar aici depinde şi de rasă”, a adăugat producătorul Agreci. “În ultimele zile a început să fie agitaţie. Oamenii au început să se aprovizioneze pentru sărbători şi vin la noi, la producători, că sunt siguri de calitatea produselor. Avem ceafă de porc cu os la 14 lei kilogramul, pulpă de porc cu os la 10 lei kilogramul iar cea fără os la 14 lei kilogramul. Iar carnea pentru cârnaţi o vindem cu 10 lei kilogramul,” ne-a declarat un alt producător. Nici carnea de vită nu este ocolită de cumpărători, chiar dacă preţurile sunt mai mari. Pulpa de viţel fără os poate ajunge chiar şi la 24 de lei. “Nu prea am voie porc aşa că vreau să cumpăr carne de viţel. Nu îmi permit prea mult, mai mult de pofta. Sunt multe de cumpărat dar nu prea sunt bani. Preţurile mi se par mari la toate dar la pensia mea, e normal să fie aşa,” ne-a declarat o pensionară.

Dacă la carne oamenii au început să stea la rand, la tarabele pline cu legume, rădăcionoase şi fructe e aproape pustiu. Doamna Lucica se plânge că vânzarea este extreme de slabă, aşa cum a fost şi anul trecut. “Deocamdată e linişte. Încă nu se cunoaşte că vin sărbătorile. Noi tot sperăm că de săptămâna viitoare o să înceapă şi la noi vânzarea dar aşa am sperat şi anul trecut, degeaba. Oamenii se duc mai mult la supermarket deşi preţurile noastre sunt bune.” În Piaţa Mare din Galaţi ţelina se vinde cu preţuri cuprinse între 3,5 lei şi 5 lei, morcovul cu 3 lei, ciupercile cu 6 lei, păstârnacul cu 5 lei iar varza cu 3 lei. “Varza rămâne cu cel mai mare preţ din ultimii ani. Mă întreabă lumea de ce şi le explic că atunci când s-a plantat varza a fost secetă foarte mare, motiv pentru care multă s-a stricat. Aşa că preţul este acum de 4-5 ori mai mare faţă de alţi ani. Anul trecut la angro am dat-o cu 50 de bani, anul acesta a fost de 2,5 lei kilogramul”, ne-a explicat doamna Lucica.

Brazii abia au început să apară în pieţe, toţi din import cu preţuri între 80 şi 200 de lei. Supermarketurile sunt însă pline cu brazi frumoşi, cu preţuri ce încep de la 70 de lei.

Cei care din diverse motive nu pot ajunge la magazine pentru a-şi face cumpărăturile au o alternativă modernă – mediul online. Sunt producători care şi-au dezvoltat afacerea şi în mediul virtual, în încercarea de a uşura munca gospodinelor, famiilor moderne, ocupate, chiar nu îşi dorescă să le lipsească de pe masă produsele tradiţionale. Familia Verdeşi din Galaţi, care de 10 ani are o afacere în prepararea produselor din carne şi a brânzeturilor este un exemplu în acest sens. În prezent au şase magazine în Galaţi, Brăila şi Bucureşti iar produsele lor sunt recunoscute pentru calitate. Procedeul de preparare al produselor e standard: carnea se sărează, apoi o condimentează iar la final se coace la lemn. Toate procesele se desfăşoară manual în fabrica aflată la 30 de kilometri de Galaţi. Din gama de produse comercializate se află pastrama ţărănească de porc, cârnaţii ciobăneşti şi vânătoreşti, costiţă ţărănească, tobă de casă ţărănească, jambon de porc şi slăninuţă. “Noi oferim clienţilor produsul gata făcut, la o calitate ridicată. De exemplu, afumarea cărnii se realizează la lemn de esenţă tare. Gustul produselor este foarte bun. Şi preţurile sunt mai mari, 30 şi 100 de lei kilogramul, datorită procesului de realizare. La un kilogram de produs tradiţional fabricat de noi intră aproape două kilograme de carne pentru că, faţă de sistemul industrializat noi nu injectăm produsele pentru a rezista mai mult,” ne-a declarat Marius Verdeşi.

Cele mai scumpe produse sunt cele din vânat. Pentru o friptură de acest fel, un client poate plăti şi 100 de lei. În ceea ce priveşte livrarile comenzilor de pe site, familia gălăţeană aplică două metode – cel mai des precomanda. “Oamenii îşi aleg de pe site ce vor să mănânce, ce vor să cuprindă coşul de cumpărături şi apoi vin în magazine să îl ridice, atunci când au timp sau drum. Poate fi în aceeaşi zi sau a doua zi. Metoda asta o aplică de câţiva ani şi a prins foarte bine la clienţii noştri fideli”, ne-a explicat Marius Verdeşi. Pentru cei care nu au timp sau posibilitatea să ajungă la unul dintre magazine, livrarea produselor se face în termen de maxim 3 zile în perioada obişnuită a anului şi în maxim 5 zile de sărbători.

Alţi producători care îşi vând marfa online deja au venit cu oferte speciale pentru această perioadă. Un producător şi furnizor de carne de vânat şi carne de porc mangaliţă, de cea mai bună calitate, din judeţul Harghita, scate la vânzare, pe site, un coş plin de bunătăţi. Pentru 200 de lei, clienţii vor avea pe masa de Crăciun un pachet de cârnaţi subţiri din carne de vânat (3 – 4 perechi), câte o pereche de cârnaţi de casă din carne de mistreţ, cârnaţi picanţi din carne de vânat şi cârnaţi de casă din carne de cerb, pastramă – specialităţi afumate din carne de cerb sau mistreţ (aproximativ 100 g), cârnaţi debretin sau bavarezi din carne de vânat (4 buc.pachetul), salam de urs (aprox. 200 g) şi cremvusti Frankfurt din carne de cerb (7 – 8 buc. la pachet). Preţul pachetului nu include transportul şi ambalaţul protector al acestuia. Producătorul atenţionează clienţii că livrarea produselor se va face la timp pentru sărbătorile de iarnă doar dacă aceştia vor face comanda până pe data de 15 decembrie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite