Gafă de proporţii a autorităţilor de la Galaţi. Cum au ajuns aleşii să fie acuzaţi de abuz şi de falsificarea istoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două străzi confundate de Primăria Galaţi. În stânga este adevărata stradă Boyle  FOTO C Crângan
Cele două străzi confundate de Primăria Galaţi. În stânga este adevărata stradă Boyle  FOTO C Crângan

Printr-o hotărâre de Consiliu Local proaspăt adoptată, Aleea Mercur din Galaţi ar urma să fie denumită Colonel Boyle (fostul amant al Reginei Maria, potrivit lui Constantin Argentoianu). Teoretic, schimbarea este pentru a reconstitui adevărul de dinainte de 1947. Practic, vechea stradă Boyle este la 50 de metri mai încolo, ceea ce face din demers o uriaşă gafă.

O iniţiativă (lăudabilă, în esenţă) a municipalităţii din Galaţi este pe cale să se transforme într-un demers ridicol din cauza unei gafe de proporţii. Mai precis, Consiliul Local a decis în urmă cu câteva zile să redenumească, cu pompă, o străduţă ponosită din oraş - este vorba de Aleea Mercur – mărginită de blocuri garaje şi tăpşane, căreia să-i reatribuie numele pe care se presupune că l-a purtat înainte de comunism, respectiv Colonel JosephW. Boyle.

Marea problemă este că, în iniţiativa lor năvalnică, aleşii locali nu s-au consultat cu istoricii şi nici n-au observat că au încurcat străzile, în sensul că s-au dus cu vreo 50 de metri mai la sud. 

De fapt, potrivit specialiştilor şi locuitorilor zonei, Aleea Mercur s-a născut după Al Doilea Război Mondial, după demolarea bisericii istorice Sfântul Gheorghe (care a fost trasă cu remorcherele în Dunăre) şi construirea mai multor blocuri. Înainte de acest episod, în zona respectivă era curtea bisericii, care avea ieşire la strada Sfântul Dumitru (între timp dispărută sub alte blocuri – P-urile de le Faleză), după cum confirmă şi istoricul gălăţean Marius Mitrof.

Conform numeroaselor mărturii documentare, strada Colonel Joseph Boyle s-a aflat în perioada interbelică pe porţiunea (acum figurează ca strada Portului) cuprinsă între strada Navelor (casele H. Ştefan) şi fostul sediu al Institutului de Cercetări Piscicole din Galaţi (care figura în toate documentele oficiale pe strada Portului nr 54).

Înainte de a a fi numită în onoarea colonelului canadian Boyle, strada s-a numit Speranţei, iar şi mai înainte a fost cunoscută sub denumirea de Uliţa Covacilor. Acum este parte din strada Portului”, spune istoricul Marius Mitrof, consilier la Direcţia pentru Cultură Galaţi.

În ciuda faptului că există dovezi clare (inclusiv documente diplomatice, căci pe amintita arteră au funcţionat consulatele Spaniei şi Belgiei), care arată că nu aleea Mercur este fosta stradă Boyle, cei de la Primăria Galaţi au dat cu băţul în baltă şi au decis altfel decât o indică adevărul istoric.

Harta celor două străzi pe care consilierii din Galaţi le confundă FOTO Google Earth

Harta celor două străzi pe care consilierii din Galaţi le confundă. Cu albastru este Aleea Mercur, cu roşu adevărata stradă Boyle. FOTO Google Earth

Propunerea, făcută de un consilier PSD, nu are la bază avizul niciunui istoric, dar a fost votată de toţi aleşii locali, cu o singură abţinere, a doctorului Gheorghe Bugeac, care a punctat că în loc să se schimbe numele străzii s-ar putea face ca-n Chicago (SUA), în sensul menţinerii numelui vechi, iar pe plăcuţe să se menţioneze că este „în onoarea lui Joseph Boyle” sau a altui personaj important.

„Mai sunt personalităţi în Galaţi care merită o astfel de onoare. În legătură cu colonelul Boyle, în afară de faptul că a fost amantul Reginei Maria - după cum sublinia în confesiunile sale Argetoianu - a adus multe servicii României. Pentru acest lucru, eu aş fi de acord să apară această inscripţionare, dar mai sunt şi alţii care merită”, a spus consilierul local.

Aleea Mercur FOTO Costel Crângan
Aleea Mercur FOTO C Crângan

Aleea Mercur FOTO C.C.

Pentru ca ridicolul să fie complet, munipalitatea intenţionează să invite şi ambasada Canadei la ceremonia de redenumire a străzii obscure dintre blocuri şi garaje, având în vedere că renumitul colonel Boyle (un fel de Indian Jones al începutului de secol al XX-lea, a cărui poveste o vom spune pe larg în ediţiile viitoare) era născut în ţara nord-americană.

Locuitorii zonei, supăraţi

Culmea este că şi locuitorii blocurilor de pe strada Mercur sunt profund nemulţumiţi de modificarea stabilită de Consiliul Local, pe care o consideră un abuz. În numele lor, preşedintele asociaţiei de proprietari numărul 102, Ştefan Dragomir, a notificat Primăria, reproşând că nu s-a făcut o analiză istorică şi o dezbatere publică în chestiune.

Aşa arată fosta stradă Boyle FOTO C Crângan

Aşa arată acum strada Portului, fostă Speranţei, fostă Boyle FOTO C Crângan

„Aleea Mercur, la care sunt arondate blocurile V3, V4, V5, C, B1 şi B2, a fost configurată pe fostul areal şi curte ce a aparţinut Bisericii Sf Gheorghe, demolată în anii 50 de comunişti. Denumirea Aleea Mercur i s-a dat în anii 50-60 după construirea blocurilor , dar nu are nici o legatură cu adevarata stradă Boyle, care este paralelă cu aleea. Rugăm administraţia municipiului să renumească doar acea stradă, conform adevarului istoric pe care vechii gălăţeni îl ştiu cel mai bine. Nu pot falsifica lucrurile chiar aşa”, a spus Ştefan Dragomir.

Strada Boyle în perioada interbelică FOTO Arhiva BVAU

Strada Boyle în perioada interbelică FOTO Arhiva BVAU

Oamenii spun că dacă hotărârea de Consiliul Local va fi aplicată, iar ei vor fi obligaţi să-şi schimbe toate documentele de identitate şi de proprietate, vor protesta public şi chiar vor da în judecată municipalitatea.

Totuşi, administraţia spune că nu va obliga pe nimeni să-şi schimbe actele de identitate. Silviu Bacalum, directorul general al Direcţiei Generale Relaţii Publice, Evenimente Publice, Managementul Documentelor din cadrul Primăriei Galaţi, a explicat că revenirea la numele iniţial al Aleii Mercur - Colonel Boyle nu-i implică pe cetăţeni.

„Potrivit ultimei situaţii de la Evidenţa Persoanei, sunt 300 cetăţeni care au domiciliul pe acea stradă, din care 288 sunt majori. Cetăţenii nu au obligaţia să facă schimbarea pe parcursul valabilităţii actului de identitate, ci la momentul expirării. Prin urmare, schimbarea actelor de identitate şi a actelor de posesie, contracte utilităţi se poate face în timp, nu-i obligă nimeni să facă ceva imediat, iar cheltuielile cu schimbarea actelor de identitate pot fi suportate de Consiliul Local”, a spus Bacalum.

Şi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu a judeţului Galaţi a transmis Primăriei un memoriu în care explică în amănunt eroarea în care se află prin adoptarea hotărârii de CL în discuţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite