Furtul ireal comis în Spania de o bandă de infractori români. Cum au sustras un generator electric de 15 tone care alimenta peste 1.000 de locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestaţi în urmă cu câteva zile, câţiva dintre membrii bandei au povestit anchetatorilor lucruri incredibile despre modul de operare folosit. Gruparea ar avea peste 100 de membri, cei mai mulţi dintre ei români, aproape jumătate fiind prinşi în câteva descinderi din perioada 2015-2019.

În urmă cu câteva zile, poliţia spaniolă a reuşit să captureze cinci infractori români foarte periculoşi, care fac parte dintr-o reţea care ar fi produs, prin fapte ilegale (în special, jafuri, spargeri, furturi şi escrocherii) pagube de câteva milioane de euro. 

După cum relatează presa spaniolă (în special cotidianul „Diario de Leon”), citând surse oficiale, gruparea acţionează pe teritoriul Spaniei (mai exact în zona oraşelor Madrid, Getafe, Toledo, Alcorcon, Alcala de Henares, Segovia şi Guadalajara) şi este formată din circa 100 de persoane, majoritatea români, dar şi moldoveni, spanioli şi marocani.

Între 2015 şi 2019, gruparea de infractori a fost vizată de mai multe acţiuni ale Guardia Civil (printre care „Valahia” şi „Sărut” 1,2 şi 3), desfăşurată şi cu sprijinul autorităţilor române, de fiecare dată fiind operate arestări importante şi confiscări de bunuri şi de bani în valoare de circa 5 milioane de euro. Banda însă a supravieţuit de fiecare dată şi şi-a reluat activităţile ilegale.

Ultima acţiune poliţienească, desfăşurată la sfârşitul lunii noiembrie, a dus la capturarea altor cinci membri au grupării, toţi români (originari din judeţele Galaţi şi Brăila), iar audierea lor a scos la iveală noi detalii despre modul de acţiune al răufăcătorilor. Captura s-a produs după ce indivizii au reuşit să fure un generator electric de mari dimensiuni, cu o valoare de circa o jumătate de milion de euro, care alimenta un cartier rezidenţial tocmai construit în zona Alcala de Henares.

Generatorul alimenta peste 1.000 de locuinţe şi era folosit de un dezvoltator imobiliar pentru a asigura energia electrică până la racordarea complexului la reţeaua naţională (o procedură des întâlnită la investitorii imobiliari din Spania, din câte am înţeles). Interesant este că furtul ar fi fost săvârşit la cererea unui om de afaceri român, încă neidentificat, care ar fi promis grupării 200.000 de euro dacă-i va livra agregatul respectiv (care cântăreşte peste 15 tone) în portul Valencia, la circa 350 de kilometri distanţă.

Operaţiunea s-a desfăşurat în noaptea de 27 spre 28 noiembrie, când hoţii au ajuns în zonă cu un camion greu şi o macara de mari dimensiuni (ambele furate de la un şantier din apropiere), au tăiat conexiunile electrice şi au reuşit să plece cu generatorul. Oprirea alimentării cu energie a complexului imobiliar a pornit însă alarma, iar două echipaje de Poliţie au pornit în urmărirea hoţilor după doar câteva minute.

Au fost interceptaţi de un echipaj de supraveghere, la doar 7-8 kilometri depărtare, moment în care au abandonat bunurile furate şi au încercat să dispară. Unul dintre ei au fost însă prins, iar alţi patru au fost arestaţi a doua zi, pe baza mărturiei acestuia, în urma unor percheziţii domiciliare.

Imagine indisponibilă

Potrivit datelor făcute publice de Guardia Civil, gruparea infracţională amintită terorizează locuitorii şi firmele din centrul Spaniei de mai bine de cinci ani. Pe seama lor sunt puse furturile a peste 500 de autoturisme, care au fost folosite la alte infracţiuni sau au fost vândute, pe bază de documente false, în Spania, Portugalia şi Franţa. Două particularităţi de acţiune a hoţilor atrag în mode deosebit atenţia: orice jaf sau furt de maşină se săvârşea în cel mult 30 de secunde, iar majoritatea autoturismelor erau modificate (revopsite în special) într-o serie de ateliere auto clandestine.

De asemenea, tot ei sunt principalii suspecţi în zeci de spargeri ale unor depozite de firme de construcţii, diverse utilaje, în valoare de peste 2 milioane de euro, dispărând cu acest prilej. Se bănuieşte că majoritatea acestora au ajuns în România, cu transporturi clandestine, fiind vândute „la negru” unor persoane fizice şi juridice din zona judeţelor Galaţi, Brăila, Buzău, Vrancea şi Vaslui. Deocamdată nu se cunosc alte detalii despre această „ramură” a grupului infracţional.

Un alt aspect interesant este că gruparea a intrat la un moment dat şi pe „piaţa” escrocheriilor online. În noiembrie 2018, şapte indivizi (dintre care doi români) au fost arestaţi după ce au fost descoperiţi că vindeau, pe site-uri reale sau pe clone, tot felul de lucruri inexistente. 

„Ramura care înşela particulari acţiona prin oferte de vacanţă, oferte pe AirBnB şi aşa mai departe. Închiriau apartamente care nu erau ale lor sau nici nu existau. Vindeau maşini inexistente. Străinii plăteau şi ei le luau banii”, a declarat pentru presa spaniolă coordonatorul acţiuni, inspectorul Agustin Gomez.

Membrii aceleiaşi grupări sunt suspectaţi de furtul a peste 30 de rulote, dar şi de spargeri la zeci de magazine de bijuterii, de haine de lux sau de produse electronice scumpe, dar şi la sute de locuinţe, cele mai multe din Madrid.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite