FOTO VIDEO Jurnal de vacanţă: Restaurant la înălţime în Turnul de Televiziune din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul de Televiziune din Galaţi se poate vedea de la zeci de kilometri distanţă. Foto: Bogdan Nistor
Turnul de Televiziune din Galaţi se poate vedea de la zeci de kilometri distanţă. Foto: Bogdan Nistor

Cine trece prin Galaţi şi are câteva ore libere nu trebuie să rateze o experienţă unică: o masă la 150 de metri altitudine, într-un restaurant pe două niveluri din turnul de radiocomunicaţii din oraş. Dacă, să presupunem că nu veţi fi satisfăcuţi de bucătăria restaurantului, cu siguranţă plecaţi mulţumiţi de imaginile pe care le veţi vedea.

„Adevărul“ vă prezintă în cadrul campaniei „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ un loc absolut încântător din Galaţi. De oriunde ai veni spre Galaţi, dinspre Brăila, pe apă sau pe uscat, de la mare distanţă vezi două lucruri: vestitul Combinatul Siderurgic ArcelorMittal şi Turnul de Televiziune, o construcţie unică în România şi asemănătoare cu alte două turnuri, unul din Canada (Toronto), celălalt din Germania (Berlin).

Construcţia lui a început în 1977 şi a durat un an. Turnul este din beton armat, constituit dintr-o coloană înaltă, prin interiorul căreia se află ascensorul care urcă către partea superioară a turnului, unde se află o construcţie modulară, cilindrică, cu trei etaje, care cuprinde un restaurant, amplasat pe unul dintre ele, iar pe celelalte două sunt relee şi instalaţii de televiziune şi pentru transmiterea sau captarea undelor de orice fel, un centru de informaţii privind securitatea naţională (practic din acel turn se transmiteau informaţii la Centru despre posibilele nereguli de securitate ce viza partea de Est şi Sud a ţării), informaţii meteorologice, bază militară. Apoi se continuă încă o construcţie din schele metalice pe care sunt montate emiţătoare, antene parabolice, radar antiaerian şi multe alte dispozitive electronice.

La începutul anilor '90, turnul retransmitea semnalul Radio-TV de la Bucureşti către releul de la Văcăreni, dar mulţi gălăţeni se plângeau că au semnalul prost. Electromecanicii de la Inspectoratul de Radiocomunicaţii Iaşi spuneau că nu ţin de ei, ci de releul de la Văcăreni şi îi sfătuiau atunci pe nemulţumiţi să depună reclamaţii comune la Inspectorat. 

În prezent, turnul este dotat cu un restaurant în turn, probabil singurul din România. Este cu siguranţă singurul restaurant care funcţionează pe două niveluri, cu o diferenţă mare de înălţime între ele, având 220 de locuri la parter şi cu alte 84 la înălţimea de 86 de metri.

Cu liftul spre privelişti unice!

Accesul la restaurantul din turn se face doar cu liftul. Acolo sus, aproape de cer, a funcţionat cu succes, până prin anii 2000, o cofetărie, însă din 2001 sala circulară de la înălţime a fost transformată într-unul din cele mai selecte restaurante din România. O provocare pentru cei care sunt curioşi să admire Dunărea de la înălţime, în timp ce mănâncă o ciorbă sau o friptură.

turnul de televiziune galati

„Oamenii cred, iniţial, că dacă restaurantul este sus, la peste 100 de metri înălţime, şi preţurile sunt pe măsură, ceea ce nu este adevărat. Am adoptat o politică a preţurilor mici, deseori mai mici decât la restaurantele obişnuite. Singura problemă este că vizitatorii trebuie să plătească o taxă de 10 lei reprezentând urcatul cu liftul. Asta e, n-avem ce face, cheltuielile de întreţinere sunt mari şi nu ne putem permite să-i transportăm pe clienţi gratuit”, spune omul de afaceri Ovidiu Batog, patronul restaurantului Perla Dunării.

Dezamăgirea clienţilor vine în momentul în care solicită nota de plată şi observă că deşi au băut doar o cafea sau un suc, au de plătit şi taxa de urcare cu liftul, care este mai scumpă decât consumaţia în sine. „Aici cred că ar trebui să se facă ceva, nu este în regulă ca turiştii să fie astfel surpinşi. Poate se va găsi o soluţie”, spune reprezentantul unei instituţii de cultură din Galaţi, care a ţinut să adauge că deşi turnul nu este un monument de arhitectură, este cu siguranţă un simbol al Galaţiului. 

Pe timp de vară, dar nu numai, la restaurantul din turn urcă foarte mulţi îndrăgostiţi. De multe ori, se leagă chiar logodne la una din mesele cârciumii. Nu de puţine ori, miresele furate de la nunţile din Galaţi au ajuns în restaurantul din turn, unde au aşteptat liniştite să fie răscumpărate. În ambianţa alb-albastră, corelată evident cu denumirea restaurantului, au petrecut de-a lungul timpului numeroase delegaţii străine. 

turnul de televiziune galati

“De multe ori, oficialităţile din Galaţi i-au pus pe oaspeţi în faţa faptului împlinit. Deşi au strâmbat din nas în legătură cu urcarea în turn, mai toţi au rămas impresionaţi de priveliştea oferită”, povesteşte patronul restaurantului Perla Dunării. 

Chiar dacă aveţi rău de înălţime, nu ezitaţi să urcaţi la restaurantul de la etaj. Ne îndeamnă chiar unul dintre chelnerii restaurantului, Lucian Alexandru. “La început, am avut ceva senzaţii mai ciudate, dar acum mă simt perfect... la înălţime”, spune el. 

Speciliştii în arhitectură ne asigură că turnul este cea una dintre cele mai rezistente construcţii din Galaţi. Are o structură flexibilă, iar fundaţia este extrem de adâncă. Unii spun că ar avea chiar jumătate din înălţimea turnului. „Dacă în înălţime turnul are peste 100 de metri, şi fundaţia de sub pământ are o lungime comparabilă cu ce se vede deasupra. În plus, fundaţia este prevăzută cu nişte piloni mobili", declara în presa locală fostul arhitect şef al municipiului Galaţi, Eleonora Marin. 

turnul de televiziune din galati

Când vântul creşte în intensitate, deşi turnul este solid, înregistrează un uşor balans care creează disconfort clienţilor. „Înainte, aveam niste jaluzele verticale care, în momentul când turnul se mişcă, produceau un zgomot sinistru. De un an am reamenajat interiorul şi jaluzelele groazei au dispărut", ne mărturiseşte Ovidiu Batog. În schimb, dacă ai ghinionul să te prindă un cutremur în plină cină, atunci vorbim de adevărate senzaţii tari. Turnul se unduieşte, dar nu lin, ca la furtună, ci zgâlţâindu-te. Până acum, n-a căzut o bucăţică de tencuială din el, şi a trecut deja prin câteva seisme serioase.

La a treia altitudine din lume

Amplasat la cea mai înaltă altitudine din Romania, restaurantul din Turnul de Televiziune are şi o cotaţie internaţională. Doar la Berlin si Toronto se afla localuri situate la înălţimi mai mari. Şi pentru că este ceva unic pentru ţara noastră vedetele autohtone care i-au călcat pragul nu sunt deloc puţine. Printre cei care au trecut în ultima vreme pe la restaurantul din Turnul de Televiziune se afla Andreea Esca, Mihai Morar, Daniel Buzdugan, dar şi membrii Teatrului Odeon sau ai trupei Voltaj.

Doar alpiniştii pot şterge geamurile

Principala atracţie a turnului o reprezintă imaginea panoramica asupra zonei. Din interiorul cupolei se pot vedea, în zilele senine, cursul Dunării, Munţii Dobrogei, dar şi o bună parte din Republica Moldova, de dincolo de Giurgiuleşti. Înalţimea are însă şi dezavantaje. Spre exemplu, geamurile restaurantului nu pot fi şterse decât de alpinişti profesionişti. "Este un chin din punct de vedere financiar, dar şi al managementului. În timpul verii, ajung să-i chem pe alpinişti şi de două ori pe săptămână, deoarece geamurile se murdăresc mult mai des", ne mai spun oamenii care lucrează la Restaurantul Perla Dunării.

turnul de televiziune din galati

Şi interiorul restaurantului este unul aparte, cele 16 mese sunt aşezate în cerc, doar lângă ferestre, iar în mijloc este proiectat barul şi bucătăria. Preţurile meniurilor la Perla Dunării nu diferă de restul restaurantelor din Galaţi. "Cu 25 de lei am mâncat şi am băut şi o bere. În plus, priveliştea din turn este minunata, ziua în special. Sunt zile în care vin şi beau doar un suc aici, însă vin pentru a vedea zona de la înălţimea asta", ne povesteşte un tânăr, client fidel, din câte deducem, al restaurantului.

Oamenii care au urcat cu liftul până la restaurantul din vârful turnului spun că au trăit adevărate senzaţii tari la... coborâre! "Este ca la telecabină, mai rău este la coborâre", ne spune o clientă încă ameţită de senzaţiile tari din lift. De la parter şi până la primul etaj, acolo unde este Perla Dunării, se merge cu liftul mai mult de un minut. Iar pentru că la etaj nu este spaţiu suficient pentru bucătărie, mâncarea este preparată la parter şi urcată apoi cu liftul.

Localnicii nu sunt foarte interesaţi de restaurantul foarte select din Turnul de Televiziune… Probabil, prea puţini ştiu că doar în Berlin şi Toronto mai există restaurante asemănătoare.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook,125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Citeşte şi:

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

FOTO VIDEO Vacanţă în România.  „Litoralul Ardealului” – legenda Lacului fără fund şi a tinerei care s-ar fi sinucis din iubire şi se odihneşte în subsolul unei case

VIDEO Secretele bisericilor fortificate săseşti din Sibiu: legenda camerei împăcării de la Biertan şi a pârâului care nu îngheaţă niciodată, de la Cârţa

FOTO VIDEO Mănăstirile medievale UNESCO, bijuteriile de pe tărâmul de basm al Bucovinei

FOTO VIDEO Invincibila Cetate de Scaun reface atmosfera perioadei de glorie a Moldovei

FOTO VIDEO Vacanţă în România. Minunăţiile din adâncurile Salinei Cacica

FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei

Mănăstirea Voroneţ, „Capela Sixtină a Estului”, recomandată călătorilor de compania Austrian Airlines

FOTO Paradisul din Ţara Dornelor şi Munţii Călimani, locurile care-ţi taie răsuflarea

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite