FOTO Top 10 locuri stranii de pe Pământ care aprind imaginaţia oamenilor de ştiinţă. Par făcute de forţe supranaturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Splendoarea unora dintre ele se poate vedea cel mai bine de la mare înălţime (cum este cazul enigmaticului „Ochi al Saharei”), altele pot fi atinse fără oprelişti („Pietrele Moeraki” din Tasmania), iar altele sunt urmarea spectaculoasă a unor accidente provocate de oameni („Poarta Iadului” din Turkmenistan).

Chiar dacă oamenii au impresia că planeta „le-a rămas mică” şi că provocarea supremă este călătoria interstelară, pe Terra mai pot fi descoperite, încă, destul de multe locuri ciudate şi spectaculoase, rod al unor fenomene inexplicabile chiar şi după cercetări ştiinţifice amănunţite.

În materialul de faţă vă prezentăm zece dintre locurile bizare de pe pământ, dar care pot fi vizitate de turişti, chiar dacă unele dintre ele sunt destul de greu accesibile din cauză că se află în zone izolate. Odată ajunşi acolo, însă, peisajul vă va tăia răsuflarea, iar legendele vă vor provoca mintea.

10. Ochiul Saharei, Mauritania

Ce-i drept, din cauza dimensiunilor urieşeşti ale fenomenului, turiştii nu pot vedea mare lucru de la faţa locului. Însă o vizită cu avionul, cu elcopteru sau, pur şi simplu, pe internet (cu Google Earth) oferă imagini încredibile.

„Ochiul Saharei” se află în Mauritania, în mijlocul deşertului Maur Adrar. În plin pustiu există o serie de stânci ciudate, dispuse într-o formă asemănătoare unui glob ocular cu diametrul de 50 kilometri. Locul mai este cunoscut şi sub numele de Structura Richat.

Ochiul Saharei SURSA FOTO captură Google Earth

Imagine indisponibilă

Sunt mai multe teorii care încearcă să explice originea acestei minuni a naturii. Iniţial s-a stabilit că ar fi urmele căderii unui asteroid gigant, apoi s-a lansat teoria că este produsul unui eroziuni străvechi. Există chiar şi o teorie neobişnuită, cum că acolo s-ar fi produs o explozie uriaşă, provocată accidental de o civilizaţie foarte avansată ce ar fi locuit pe Terra acum sute de mii de ani.

9 Poarta Iadului, Turkmenistan

În inima Asiei Centrale, în deşertul Kara-Kum, se află locul numit „Poarta Iadului”. Deşi s-ar putea crede că avem de-a face cu o legendă ancestrală, încărcată de simboluir mistice, de fapt uriaşul crater în flăcări a apărut relativ recent, adică în anul 1971.

În amintitul an a u fost făcute o serie de prospecţiuni geologice în zonă, prilej cu care tavanul unei peşteri ermetice, plină cu gaz natural, s-a surpat. Cum craterul se află deasupra unei pungi imense de gaze, iar scăpările în atmosferă puteau să producă o tragedie pe o rază întinsă (în doar câteva luni, a fost înregistrată moartea accidentală a zel puţin cinci persoane şi a sute de animale), autorităţile au decis că soluţia cea mai bună este să dea foc gazului.

Poarta Iadului din Turkmenistan FOTO Freemiorita.org

Imagine indisponibilă

Aşa se face că de 47 de ani craterul cu diametrul de 80 de metri este permanent în flăcări, priveliştea fiind cu totul spectaculoasă, mai ales noaptea. Fenomenul a atras turişti din întreaga lume, dar oamenii nu pot sta prea aproape mai mult de câteva minute, din cauza căldurii şi a gazului sufocant.

8. Plaja Racetrack, SUA

Plaja Racetrack (în traducere „pistă de curse”) este situată în celebra Death Valley (Valea Morţii) din California şi este unul dintre cele mai plate locuri din lume. Aici, de altfel, a fost înregistrată cea mai mare temperatură consemnată vreodată pe continetul nord-american.

Plaja Racetrack din Valea Morţii FOTO Wikipedia.org

Imagine indisponibilă

În timpul iernii, climatul este uşor umed, astfel că suprafaţa devine alunecoasă. În acest anotimp pietrele (unele grele de zeci de kilograme) se mişcă singure din loc, uneori sute de metri, lăsând urme clare de târâre în nămol.

Fenomenul a fost o adevărată provocare pentru oamenii de ştiinţă, care de-abia în ultimii ani l-a descifrat. În esenţă, este vorba de un cumul unic de fenomene fizice (gheaţă, apă, vânt), care fac ca imposibilul să devină posibil, iar cei trei factori să mute din loc bucăţile de stâncă.

7. Moeraki, Noua Zeelandă

Legenda spune că strămoşii populaţiei din Noua Zeelandă foloseau canoele ca mijloc de transport, iar când acestea s-au scufundat, întregul echipaj s-a transformat în pietre imense, sferice, pe plaja Koekohe de pe coasta Otago.

Bolovanii Moeraki din Noua Zelandă FOTO  doc.gov.nz

Imagine indisponibilă

Geologii, însă, demontează mitul şi spun că Bolovanii Moeraki s-au format prin sedimentarea şi cimentare, pe parcursul a milioane de ani, a depozitelor de nămol în jurul unui miez, exact ca şi în cazul perlelor. Oricum ar fi, pietrele de câteva tone şi înălţimi de până la trei metri reprezintă principala atracţie din sudul Noii Zeelande.

6. Deşertul Alb, Egipt

La prima vedere ai crede că este o uriaşă întindere de zăpadă imaculată, însă este doar nisip de un alb orbitor. Deşertul Alb din Sahara a stat sub apă acum sute de mii de ani, dar acum este situat deasupra nivelului mării, iar resturile depunerilor de cochilii, dar şi rămăşiţele „sculpturilor” calcaroase ale coralilor, puternic erodate de vânt, încă pot fi văzute.

Deşertul Alb din Sahara FOTO cunoastelumea.ro 

Imagine indisponibilă

Formaţiunile sunt în apropierea Deşertului Negru şi al Muntelui de Cristal, astfel că zona este foarte populară printre turişti. Când vizitatorii au început să devină o ameninţare pentru menţinerea acestor aglomerări calcaroase, au început să protesteze diferite organizaţii ecologiste, iar Deşertul Alb este acum pe lista rezervaţiilor naturale protejate de UNESCO.

5. Eaglehawk Neck, Tasmania

Situată în sudul Tasmaniei, este o fâşie subţire de pământ care leagă Peninsula Tasmania de continent. Eaglehawk Neck este unic, deoarece solul arată ca şi cum ar fi format din dale cu forme geometrice perfecte, de parcă ar fi pavat.

Eaglehawk Neck din Tasmania FOTO Wikipedia.org 

Imagine indisponibilă

Fenomenul este foarte rar, acest aspect fiind dat de eroziunea rocilor sub acţiunea plăcilor tectonice. Cu toate acestea, a devenit cunoscut pe plan mondial nu din cauza peisajului deosebit, ci din cauză că locul era străjuit de câini fioroşi.

Acum peste un secol, când erau trimişi aici criminalii englezi, condamnaţii încercau să evadeze pe aici. Pentru a-i împiedica, un comandant a adus nouă bestii legate cu lanţuri lungi, astfel încât se apropiau foarte mult, dar fără a se atinge. Aşa că sfâşiau pe oricine încerca să treacă. Se spune că numai trei osândiţi au reuşit să evadeze printre aceşti cerberi ai zilelor noastre.

4. Sanqingshan, China

Parcul Naţional Sanqingshan din provincia Jiangxi nu are dimensiuni foarte mari (dacă este să ne raportăm la imensitatea Chimeni, dar este cu totul impresionant.

Parcul Naţional Sanqingshan FOTO Wikipedia.org

Imagine indisponibilă

Excepţionalele roci de granit înălţate deasupra pământului datorită eroziunii (fenomen cunoscut sub numele de „afloriment") sunt adesea înconjurate de ceaţă, astfel că se formează un decor de-a dreptul mistic, care oferă o senzaţie de linişte şi aventură în acelaşi timp.

Apusurile de aici sunt spectaculoase, mai ales că se revarsă peste cascade, lacuri şi izvoare. Este o destinaţie obligatorie pentru amatorii de imagini suprarealiste.

3. Dealurile de Ciocolată, Filipine

Simbol al frumuseţilor naturale filipineze, Dealurile de Ciocolată sunt reprezentate inclusiv pe drapelul provinciei Bohol, din care fac parte. Formate în urma unor fenomene geologice rămase încă nedescifrate, dealurile sunt acoperite de vegetaţie, care în timpul sezonului secetos capătă o culoare cafeniu-închis - de aici provine şi numele.

Dealurile de Ciocolată din Flipine FOTO descoperalocuri.ro

Imagine indisponibilă

Formaţiunile sunt răspândite pe o suprafaţă întinsă: conform studiilor, sunt peste 1.700 de dealuri pe circa 50 kmp. Înălţimea acestora variază între 30 metri şi 120 metri.

2. Pamukkale, Turcia

Pamukkale înseamnă „castelul de bumbac", iar priveliştea este de basm, fiind inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Terasele albe au fost create de mişcările seismice, care sunt destul de frecvente în zonă.

Pamukkale din Turcia FOTO onenationtravel.com

Imagine indisponibilă

Cutremurele au permis apei fierbinţi şi calcaroase din adâncuri să ajungă la suprafaţă. Astfel că în ultimele două milenii, s-au depus extrem de multe straturi de material alb ca varul, formând aceste terase spectaculoase. La tot pasul sunt sculpturi naturale din calcar, înconjurate de ape termale, Pamukkale fiind un loc de tratament pentru diverse afecţiuni cardiovasculare sau ale sistemului nervos.

1. Uluru/Ayers Rock, Australia

Miticul Uluru este o formaţiune de 348 metri înălţime şi o circumferinţă de 9,4 km, a cărui mare parte este sub pământ. Acestui munte i se schimbă culoarea în diferite perioade ale zilei sau ale anului - arămiu puternic la răsărit sau apus, gri-argintiu în rarele cazuri când plouă. Geologii au stabilit că este un afloriment masiv de gresie roşiatică erodată, cu o vârstă de milioane de ani, dar nu se ştie exact cum s-a format.

Ayer Rock din Australia FOTO Wikipedia.org

Imagine indisponibilă

Situat în Teritoriul de Nord al Australiei, Uluru a fost botezat de băştinaşii Pitjantjatjara. Englezul William Goss a fost primul european care l-a descoperit, în 1873, botezându-l Ayers Rock.

Vă mai recomandăm şi:

Misterul relicvelor egiptene găsite în sudul Moldovei. Pe teritoriul românesc nu s-a mai descoperit aşa ceva

Bizara poveste a scheletului vechi de 1.800 de ani găsit în România, la graniţa dintre lumea romană şi barbari

Legendele neştiute ale Dunării: în căutarea misterioşilor monştri acvatici care se ascund sub apele fluviului 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite